Maanantai 25.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 11.52)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 1 ja 2) on 21,4/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 2 osalta on 4,3/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Maahantuloa rajoitetaan keskiviikosta alkaen – rajoitukset koskevat myös rajayhteisöön kuuluvia henkilöitä

Perjantain jälkeen on todettu yhteensä 11 uutta tapausta. Tapauksista viisi todettiin Kolarissa, ja ne liittyvät aiempaan Pohjois-Pohjanmaalta lähteneeseen tartuntaketjuun. Kyseisessä tartuntaketjussa on todettu Lapin sairaanhoitopiirissä yhteensä 10 tapausta. Uusista tapauksista kolme todettiin Rovaniemellä ja ne ovat karanteenissa olevien henkilöiden jatkotartuntoja. Lisäksi Sallassa todettiin kaksi tartuntaa ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä ja muualla Lapissa todettiin yksi tartunta. Yhteensä viikolla 3 on todettu tähän mennessä 26 tapausta, joista kuusi on todettu ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä.

Valtioneuvosto linjasi perjantaina, että rajoilla terveystarkastuksia tulisi tehdä kaikille rajan ylittäville henkilöille

Keskiviikosta 27.1. alkaen maahan voi saapua vain välttämättömästä syystä. Myöskään norjalaisten ja ruotsalaisten rajayhteisöön kuuluvien henkilöiden ei tällä linjauksella ole lupaa tulla Suomeen. Vain välttämätön työmatkaliikenne sekä tietyt erityiset syyt oikeuttavat ylittämään rajan. Suomen kansalaiset ja Suomessa asuvat henkilöt voivat edelleen saapua Suomeen perustuslain nojalla, mutta karanteeni- ja testaussuositukset koskevat myös heitä. Toistuvasti rajan ylittävien suomalaisten osalta odotetaan vielä linjausta, kuinka pitkään negatiivinen testitulos on voimassa. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille pois lukien maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.
Rajoitukset ovat voimassa 25.2. asti. Ohjeistukset tulevat tarkentumaan keskiviikkoon 27.1. mennessä.

Turvallisuusohjeita on edelleen tärkeä noudattaa. Erityisesti maskin käyttö on tärkeässä roolissa tartuntojen ehkäisemisessä. Testiin tulee hakeutua vähäisissäkin infektioon liittyvissä oireissa, jotta tartuntaketjut saadaan nopeasti kiinni ja katkaistua.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 1: 20 tapausta

Viikko 2: 5 tapausta

Viikko 3: 26 tapausta (25.1. klo 11.52 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 469 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.56)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Testattavaksi tulee hakeutua vähäisissäkin oireissa, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua

Viikonlopun aikana todettiin kaksi uutta koronavirustapausta. Viikolla 3 tehtiin yhteensä 797 koronavirustestiä ja tartuntoja todettiin 17.

Tartuntaketjujen katkaisemiseksi ja toteamiseksi kaikkien tulee hakeutua testattavaksi lievissäkin koronavirustartuntaan liittyvissä oireissa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 1: 25 tapausta

Viikko 2: 15 tapausta

Viikko 3: 17 tapausta (25.1. klo 9.56 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 427 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö