Maanantai 26.4.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 15.05)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Epidemian kolmas aalto Suomessa on lähtenyt laskuun maaliskuun puolivälin jälkeen. Pohjoisessa ja keskisessä Suomessa sairaanhoitopiirit ovat laajasti epidemian perustasolla, lukuun ottamatta Länsi-Pohjaa. Leviämis- ja kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiirit kattavat lähinnä eteläisen Suomen. COVID-19 -tilanne on kuitenkin parantumassa koko maassa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (5.–18.4.) on 8,6/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (12.–18.4.) on 1,7/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Sodankylän varuskunnassa on todettu kahdeksan alustavaa koronavirustartuntaa – tartunnan saaneista seitsemän on ollut valmiiksi karanteenissa

Viikonloppuna Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin yksi tartunta. Tartunta todettiin rovaniemeläisellä henkilöllä, joka on saanut tartunnan ulkomailta. Viikolla 16 tartuntoja todettiin Lapin sairaanhoitopiirissä yhteensä neljä.

Sodankylän varuskunnassa on tänään todettu alustavissa testeissä kahdeksan koronavirustartuntaa. Tartuntojen varmistamiseksi tehdään vielä varmennustestit. Tartunnan saaneista seitsemän on ollut valmiiksi karanteenissa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 15: 2 tapausta

Viikko 16: 4 tapausta (26.4. klo 12.10 mennessä)

Viikko 17 (kuluva viikko): 8 tapausta (26.4. klo 15.05 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 769 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.25)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjan ilmaantuvuus edelleen nousussa – koronatestaukseen hakeudutaan alueella aktiivisesti

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonloppuna yhdeksän uutta koronavirustapausta. Tapauksia viime viikolla (viikko 16) todettiin yhteensä 28. Tapausten tarkempi analysointi on kesken.

Meri-Lapissa kahden viikon ilmaantuvuus on edelleen nousussa.
Tällä hetkellä ilmaantuvuusluku on 65/100 000 asukasta. Alueen oma ilmaantuvuus on hieman matalampi, sillä ylläolevaan lukuun sisältyy myös muutama ulkopaikkakuntalainen henkilö.

Positiivista tilanteessa on väestön hakeutuminen aktiivisesti testeihin. Testausaikoja jouduttiin viime viikolla lisäämään. Kaikkiaan alueella otetaan viikossa yli 3000 koronavirustestiä, jos Tornion rajatestaus lasketaan mukaan.

Hakeutuminen jo lievillä oireilla testiin kertoo siitä, että Meri-Lapin väki haluaa viettää koronan suhteen rauhallisen kesän ja rauhoittaa epidemian ennen sitä. Testaustoiminta antaa hyvän mahdollisuuden rauhoittaa epidemia toukokuun aikana, kun lisäksi muistamme käsihygienian, kasvomaskin ja turvavälit.

Kasvavasta rokotuskattavuudesta odotetaan pian apua epidemian hallintaan – Länsi-Pohjassa jo neljäsosa väestöstä rokotettu

Rokotuskattavuus tulee kohta auttamaan meitä kesän turvaamisessa, sillä Meri-Lapin kunnissa koronarokotteita annetaan sitä mukaa, kun niitä alueelle saadaan. Nyt on rokotettu jo noin 26 prosenttia koko Meri-Lapin väestöstä. Iso-Britanniassa taudin ilmaantuvuus alkoi nopeasti laskea, kun rokotuskattavuus nousi yli 50 prosenttiin. Rokotus siis kannattaa omalla vuorolla ottaa heti, kun sitä tarjotaan.

23.4.2021 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja Meri-Lapin kuntien koronarokotustiedote rokotteen valinnasta:

THL on antanut suosituksen siitä, että riskiryhmien rokottamisen jälkeen 65-69-vuotiaat perusterveet henkilöt voivat toukokuun alusta alkaen valita mitä rokotetta ottavat. THL on samalla todennut, että pienillä paikkakunnilla tämä valinnanmahdollisuus voi toteutua myöhemmin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella yli 65-vuotiaiden rokotuskattavuus on merkittävästi matalampi kuin pääkaupunkiseudulla. Kunnat ovat Meri-Lapissa nyt vasta käynnistämässä tai juuri käynnistäneet riskiryhmien rokottamisen. Tästä syystä mahdollisuus mRNA-rokotteen valintaan koskien edellä mainittua ikäryhmää perusterveitä henkilöitä ei tule Länsi-Pohjassa toteutumaan toukokuun alusta.

Länsi-Pohjan rokotuskoordinaatiotyöryhmä on huolissaan siitä, että yli 65-vuotiaiden rokottaminen hidastuu Länsi-Pohjassa merkittävästi, mikäli moni päätyy odottamaan mahdollisuutta valita mRNA-rokote Astra Zenecan rokotteen tilalle. Valitun rokotteen saaminen voi viedä alueella useamman viikon. Tällä hetkellä AstraZenecan rokotetta yli 65-vuotiaille on kunnissa hyvin saatavilla. Rinnakkain annetaan myös mRNA-rokotteita, mutta näiden saatavuus ei tällä hetkellä mahdollista rokotteen valintaa.

Astra Zenecan rokote tehokas ja turvallinen

Astra Zenecan rokotteeseen on liitetty sivuoireena harvinaisia verenhyytymishäiriöitä, joista valtaosa on havaittu alle 60-vuotiailla. Harvinaisen hyytymishäiriön keskimääräinen ilmaantuvuus on Euroopassa ollut noin yksi tapaus 100 000:tta AstraZenecan rokotteen saanutta kohden ja muutamissa maissa enimmillään noin yksi tapaus 40 000:tta kohden. THL ja Euroopan lääkevirasto ovat todenneet, että Astra Zenecan rokote on turvallinen ja tehokas rokote yli 65-vuotiaille henkilöille, joilla ei ole ollut aiempaa aivolaskimotukosta tai hepariinihoidon aiheuttamaa verihiutalekatoa, mitkä ovat erittäin harvinaisia tautitiloja. Rokotevalmisteen käytölle Suomen koronarokotusohjelmassa on asetettu 65 vuoden alaikäraja, sillä tästä iästä lähtien vakavan koronavirustaudin ja tautiin menehtymisen riski kasvaa merkittävästi.

Länsi-Pohjan koronarokotuskoordinaatioryhmä muistuttaa, että koronavirustaudin aiheuttama riski verisuonitukoksiin on moninkertainen Astra Zeneca-rokotukseen verrattuna.

Kunnat tulevat ilmoittamaan kotisivuillaan siitä, milloin missäkin alueen kunnassa on mahdollisuus 65-69-vuotiailla perusterveillä henkilöillä valita rokote. Muita ikäryhmiä tämä valinnanmahdollisuus ei koske.

Nyt vapaana olevat rokotusajat kannattaa hyödyntää, jotta rokotus ei viivästy.

Länsi-Pohjan koronarokotuskoordinaatioryhmän puolesta,

Länsi-Pohjan kuntien tartuntatautilääkärit: Jukka Ronkainen Tornio, Tea Taskila Kemi, Kari Askonen Ylitornio, Heli Hyrkäs Tervola, Pertti Sakaranaho Keminmaa, Tuula Saukkonen Simo
Jyri J. Taskila LPSHP

Lisätietoja: Jyri J. Taskila 040-352 1097

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 14: 14 tapausta

Viikko 15: 12 tapausta

Viikko 16: 28 tapausta (26.4. klo 10.25 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 635 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö