Maanantai 26.7.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.37)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (5.–18.7.) on 63,3/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (12.–18.7.) on 26,5/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Tartuntamäärät korkeita erityisesti Rovaniemellä – sairaanhoitopiirin alueen tartunnoista kuitenkin valtaosa saatu alueen ulkopuolelta tai karanteenien sisältä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu 19 uutta tartuntaa. Viime viikolla Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin näin ollen yhteensä 38 tartuntaa. Näistä tapauksista 30 on todettu sairaanhoitopiirin kunnissa asuvilla tai ulkomaalaisilla, ja 8 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. Korkeasta ilmaantuvuudesta huolimatta valtaosa tartunnoista on peräisin joko muualta Suomesta tai ulkomailta, tai ne ovat karanteenissa olevien lähipiiritartuntoja. Rovaniemellä on kuitenkin todettu viime viikolla kolme sellaista tartuntaa, joiden alkuperää ei ole voitu tunnistaa. Tartuntojen määrä Rovaniemen kaupungin alueella on tästä huolimatta korkealla tasolla.  

Sairaanhoitopiirin alueella ei kuitenkaan nähdä sairaalakuormitusta ja tunnistamattomia tartuntoja on vain vähän. Näin ollen Lapin sairaanhoitopiiri pysyy epidemian perustasolla. 

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö muistuttaa, että testattavaksi tulee hakeutua välittömästi lievienkin oireiden ilmaantuessa ja ennen testituloksen saamista sosiaalisia kontakteja tulee rajoittaa. Sairaanhoitopiirin alueella on myös edelleen kasvomaskin käyttösuositus julkisissa sisätiloissa sekä julkisissa kulkuneuvoissa.  

Yhden rokotuksen saaneilla suoja tautia vastaan on noin 35 prosenttia ja täyden rokotussarjan saaneilla noin 85 prosenttia – täyden rokotussarjan saaneiden osalta rokotuskattavuus sairaanhoitopiirissä edelleen hyvin vajaa

Tällä hetkellä Lapin sairaanhoitopiirin väestöstä 1. rokoteannoksen saaneita on 64,1 prosenttia ja kaksi annosta, eli täyden rokotussarjan saaneita on 29,3 prosenttia. Yksi rokote antaa noin 35 prosentin suojan koronaa vastaan ja kaksi annosta noin 85 prosentin suojan. Koska täyden rokotussarjan saaneiden kattavuus sairaanhoitopiirin alueella on vielä erittäin vajaa, on olemassa riski epidemian leviämisestä. Koronaan liittyy myös vakavan tautimuodon sekä pitkäkestoisen koronataudin, eli long covid –oireyhtymän riski.  

Infektioiden torjuntayksikkö kannustaa lappilaisia hakeutumaan rokotuksiin nyt mahdollisimman aktiivisesti.  

Mahdollisia altistumisia Kittilässä 18.7. ja 21.7.

Alla olevissa paikoissa vierailleet henkilöt ovat voineet altistua koronatartunnalle. Kaikkia mainittuina aikoina näissä paikoissa vierailleita kehotetaan hakeutumaan koronatestaukseen.

  • Neste Kittilä sunnuntaina 18.7. sekä keskiviikkona 21.7. klo 18–20 
  • Levi hotel spa -kylpylässä keskiviikkona 21.7. klo 13–15.30  

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 27: 43 tapausta

Viikko 28: 32 tapausta

Viikko 29: 38 tapausta (26.7. klo 13.37 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 922 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.55)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Länsi-Pohjassa viikonlopun aikana viisi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjassa todettiin viime viikolla (viikko 29) yhteensä 24 koronavirustapausta. Viikonlopun aikana uusia tapauksia on todettu viisi. Tartuntojen tarkempi analyysi on vielä kesken.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 27: 4 tapausta

Viikko 28: 6 tapausta

Viikko 29: 24 tapausta (26.7. klo 9.55 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 769 tapausta

Infektioiden torjuntayksikkö