Maanantai 29.3.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.56)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 10 ja 11) on 57,3/100 000 asukasta.

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 11 osalta on 24,8/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Viikonlopun aikana Lapin sairaanhoitopiirissä kuusi uutta tartuntaa – viime viikon saldona yhteensä 13 tartuntaa

Viikonlopun aikana todettiin kuusi uutta koronavirustartuntaa. Niistä kolme todettiin Rovaniemellä, joista kaksi paikkakuntalaisilla ja yksi ulkopaikkakuntalaisella. Kolme tartuntaa todettiin Kittilässä, joista yksi tartunnan saanut on paikkakuntalainen ja kaksi tartuntaa todettiin ulkopaikkakuntalaisilla. Kittilän tapauksista yksi liittyy Villa Gurun tartuntaketjuun ja kaikissa muissa viikonlopun tapauksissa tartunta on saatu Lapin ulkopuolelta.

Perjantaina 26. maaliskuuta kokoontunut Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia aiempiin suosituksiin ja ohjeistuksiin: aiemmat suositukset ja ohjeistukset voimassa 11.4. saakka

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän tilannekatsaus 26. maaliskuuta:
Koronakoordinaatioryhmän mukaan tartuntatilanne sairaanhoitopiirin alueella on rauhoittunut edellisviikoista. Tällä viikolla perjantaiaamuun mennessä on todettu 7 uutta koronavirustartuntaa, kun viime viikolla oli yhteensä 29 uutta tartuntatapausta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportoinnissa tartunnan ilmaantuvuusluku sairaanhoitopiirin alueella on kahden viimeisen viikon osalta 33.3 / 100 000 asukasta. Alueella testausaktivisuus on edelleen korkea ja kaikista testatuista positiivisten eli tartunnan saaneiden osuus on alle prosentin. 

Lapin sairaanhoitopiirin alue on vielä taudin kiihtymisvaiheessa.  Tartuntojen vähentäminen antaa viitteitä, että perustaso olisi saavutettavissa lähitulevaisuudessa, jos kehitys jatkuu samansuuntaisena. 

Pääsiäisajan vilkas matkailu taudin korkean ilmaantuvuusalueilta Lappiin voi aiheuttaa tartuntapaineen lisääntymistä. Hiihtolomaviikoilla matkailijoiden vastuullinen toiminta ei johtanut tartuntojen merkittävään lisääntymiseen.   Toivottavaa on, että myös pääsiäisenä matkailijat ja paikalliset asukkaat toimivat edelleen vastuullisesti ja koronaturvallisesti, jolloin epidemia voidaan pitää hallinnassa. 

Koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia aiempiin antamiin suosituksiin ja ohjeistuksiin. Annetut ohjeet ovat voimassa 11. huhtikuuta asti.  

Lapin alueen ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset on tuttuun tapaan löydettävissä www.koronaturvallinenlappi.fi-sivuilta

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä toivottaa aurinkoista ja turvallista pääsiäisistä ulkoilun merkeissä. 

Lisätietoja 

Jukka Mattila 
johtajaylilääkäri     
p.  050 572 6277   

Markku Broas
infektioylilääkäri
p. 050 347 2387  

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 10: 39 tapausta

Viikko 11: 29 tapausta

Viikko 12: 13 tapausta (29.3. klo 12.56 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 739 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.32)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Epidemiatilanne näyttää Länsi-Pohjassa kehittyvän parempaan suuntaan – muuntoviruksen leviämisriski pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen kuitenkin edelleen voimakkaasti kohonnut

Viime viikolla (viikko 12) Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin yhteensä kuusi koronavirustartuntaa. Tartunnoista kaksi todettiin ulkopaikkakuntalaisilla, jotka eivät oleskele alueella. Kolme tartuntaa todettiin karanteenien sisältä.

Epidemiatilanne näyttää kehittyvän oikeaan suuntaan ja Ylitorniolla aiemmin todettu tartuntarypäs vaikuttaa sammuneen.

Pääkaupunkiseudulla valtaosa virustartunnoista on herkemmin tarttuvaa muuntovirusta, ns. brittimuunnosta. Muuntoviruksen leviämisriski muualle Suomeen ja myös Länsi-Pohjaan on edelleen voimakkaasti kohonnut. Ihmisten liikkuminen pääsiäisenä lisää tätä riskiä voimakkaasti ja koronaturvatoimia on syytä jatkaa.

Länsi-Pohjasta painotetaan, että sairaana ei tule matkustaa ja koronatestiin on syytä hakeutua lievissäkin oireissa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 10: 9 tapausta

Viikko 11: 27 tapausta

Viikko 12: 6 tapausta (29.3. klo 10.32 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 576 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö