Maanantai 3.5.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.37)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Epidemian kolmas aalto Suomessa on lähtenyt laskuun maaliskuun puolivälin jälkeen. Pohjoisessa ja keskisessä Suomessa sairaanhoitopiirit ovat laajasti epidemian perustasolla, lukuun ottamatta Länsi-Pohjaa. Leviämis- ja kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiirit kattavat lähinnä eteläisen Suomen. COVID-19 -tilanne on kuitenkin parantumassa koko maassa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (12.–25.4.) on 5,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (19.–25.4.) on 3,4/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Viime viikon tartuntojen määrä nousi 17:ään Lapin sairaanhoitopiirissä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi tapaus. Tartunta todettiin perjantaina Rovaniemellä ja kyseessä on ulkopaikkakuntalainen henkilö. Viime viikolla (viikko 17) tartuntoja todettiin Lapin sairaanhoitopiirin alueella yhteensä 17. Luku sisältää kaikki alueella todetut tapaukset, myös ulkopaikkakuntalaiset ja ulkomaalaiset, jotka on testattu sairaanhoitopiirin alueella.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 15: 2 tapausta

Viikko 16: 4 tapausta

Viikko 17: 17 tapausta (3.5. klo 12.37 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 778 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.53)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjan ilmaantuvuusluku tällä hetkellä Suomen kolmanneksi korkein

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla 15 koronavirustartuntaa. Lisäksi alueen asukkailla todettiin 6 tartuntaa liittyen Sodankylän Jääkäriprikaatin koronavirusepidemiaan, joten kaikkiaan viime viikolla todettuja tartuntoja on nyt 21. Viime viikon tartuntojen tarkempi analyysi on kesken.

Länsi-Pohjan kahden viikon ilmaantuvuusluku on edelleen noussut, ollen tällä hetkellä 82,1/100 000 asukasta. Ilmaantuvuusluku on Suomen kolmanneksi korkein.

Rajanylittäjillä väsymystä ohjeiden noudattamisessa – rajatestauksesta kieltäytyminen kuormittaa alueen terveydenhuollon kantokykyä

Viime viikolla tuli esille useiden henkilöiden kohdalla kieltäytyminen testauksesta ja yhteistyöstä maahan saapuessa Tornion rajanylityspaikalla. Koronavirusinfektio on yleisvaarallinen tartuntatauti, jonka takia ihmisiä joutuu edelleen sairaala- ja tehohoitoon. Tautiin myös menehtyy ihmisiä päivittäin, myös Suomessa. Rajatestauksella pyritään ehkäisemään epidemiaa Suomessa ja vähentämään oireettomien kantajien levittämää tautia.

Tartuntatautilääkäri joutuu määräysten mukaan määräämään kieltäytyjät pakolliseen terveystarkastukseen ja tarvittaessa tekemään poliisille virka-apupyynnön, jos henkilö määräyksestä huolimatta kieltäytyy yhteistyöstä.

Terveydenhuollon resursseista merkittävä osa kuluu tällä hetkellä pandemian hoitoon, tartunnanjäljitykseen ja rokotustoimintaan. Kieltäytymiset rajalla lisäävät voimakkaasti terveydenhuollon työmäärää. Kaikki ylimääräinen ja turha työ, mikä rajatestauksesta kieltäytymisestä aiheutuu on omiaan heikentämään terveydenhuollon alueellista kantokykyä. Ylimääräistä resurssia pandemiatyöhön ei kunnissa ole, vaan kaikki ovat käytössä ja voimakkaasti kuormitettuja. Lisätyö vie resursseja mm. ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta.

Vetoamme rajanylittäjiin, että testeissä käydään maahan tullessa ja rajalla annettuja ohjeita noudatetaan tinkimättä. Testeistä kieltäytyminen vaikeuttaa epidemian saamista hallintaan ja pitkittää nykyisiä tiukkoja rajoituksia.

Rokotusten eteneminen luo kuitenkin valoa tulevaisuuteen. Rokotustoiminta etenee alueen kunnissa koko ajan ja tämä antaa toivoa sille, että lähikuukausina rajankäyntiä voidaan helpottaa. Tällä hetkellä kaikkien pitää noudattaa ohjeita ja kantaa oma velvollisuutensa epidemian ehkäisyn suhteen.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 15: 12 tapausta

Viikko 16: 29 tapausta

Viikko 17: 21 tapausta (3.5. klo 12.53 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 657 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö