Maanantai 4.4.2022

Älä lähde sairaana julkisiin paikkoihin. Jos sinulla on lieviä koronavirukseen viittaavia oireita, pysyttele kotona ja tarkista testauskriteerit kotikunnastasi. 
Jos saat koronatestistä positiivisen tuloksen pysyttele kotona viisi vuorokautta oireiden alusta. Sairastuneita ei aseteta eristykseen, vaan toimitaan normaalin sairauslomakäytännön mukaisesti.
Huolehdi edelleen vähintään 2 metrin turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta sekä kasvomaskin käytöstä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 4.4.)
Lapin sairaanhoitopiiri ei enää tiedota koronatartuntojen määriä. Jatkossa osastokuormituksen tilanteesta tiedotetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Luku sisältää mahdolliset tehopotilaat sekä muun syyn takia sairaalassa olevat henkilöt, jotka on todettu koronapositiivisiksi.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (13.3.–27.3.) on 1187,7/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (21.–27.3.) on 427,8/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Osastohoidossa tällä hetkellä 8 koronapositiivista potilasta

4.4. Infektioiden torjuntayksikkö: EU-koronarokotustodistuksesta

Tulostettava versio: EU-koronarokotustodistuksesta

Koronavirusta kiertää edelleen paljon yhteisössä. Riski saada tartunta on edelleen suuri. Täysi rokotussarja antaa kuitenkin hyvän suojan vakavalta koronavirustaudilta ja täyden rokotussarjan saaneilla tauti on yleensä lieväoireinen.

Lomia ja varsinkin ulkomaanmatkoja suunniteltaessa on hyvä huomioida, että EU:n rokotustodistuksen täysi-ikäisten rokotustodistukset vanhenevat 270 päivän (noin yhdeksän kuukauden) päästä kahden rokotuksen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen rokotustodistuksen voimassaoloa ei toistaiseksi rajoiteta.
Lisätietoa:  EU:n koronarokotustodistuksen hyväksyntäaika jatkossa 9 kuukautta matkustuskäytössä – Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)

Sairastettu tauti lasketaan yhdeksi rokotukseksi.

1.4.2022 alkaen antigeenitesti käy todistukseksi sairastetusta taudista. Testaus tulee olla tehty virallisessa testauspaikassa ja tulos tulee näkyä Omakannassa.

PäivämääräKoronapositiivisia potilaita hoidossa (LKS)
Maanantai 4.4.8
Perjantai 1.4.16
Keskiviikko 30.3.14
Perjantai 25.3.12
Keskiviikko 23.3.10
Maanantai 21.3.13
Perjantai 18.3.10
Keskiviikko 16.3.19
Sairaalakuormituksen kehittyminen Lapin keskussairaalassa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Näin käytät kasvomaskia oikein

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 30.3.)

18 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos90,1 %89,3 %89,5 %
2. annos87,8 %87,0 %87,2 %
3. annos63,3 %63,2 %62,8 %
Rokotuskattavuus 18 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos81,7 %79,6 %80,2 %
2. annos78,3 %76,1 %76,8 %
3. annos52,4 %51,7 %51,2 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

Oireisena pysy kotona, tee Omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. Huolehdi aina käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku. Vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

(tiedot 30.3.)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Sairaanhoitopiiri ei enää tiedota tartuntamääriä, vaan epidemiatilannetta ja sen kehitystä seurataan jatkossa sairaalakuormituksen avulla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Tartuntamäärät hitaassa laskussa Länsi-Pohjassa

Koronaviruksen aiheuttama sairaalakuormitus on viimeisten kahden viikon aikana ollut laskussa. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on yhteensä 18 koronapotilasta, joista seitsemän Länsi-Pohjan keskussairaalassa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla 11.

Koronanäytteitä otettiin viime viikolla alueen julkisissa testauspisteissä noin tuhat, ja positiivisia niistä oli noin 45 prosenttia. Tautihuippu ohitettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella helmi-maaliskuun vaihteessa, ja sen jälkeen tartuntojen suhteen on oltu hitaasti laskevalla käyrällä.

Henkilöstötilanne on alueen terveydenhuollossa edelleen tiukka, vaikka sairauspoissaolot ovat jo vähentyneet.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä lähikontakteissa ja kokoontumisissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata.

THL on antanut suosituksen 4. koronarokotuksista yli 80-vuotiaille ja ikääntyvien laitoshoidon asukkaille. Lisätietoa rokotuksista kuntien kotisivuilla.