Maanantai 7.6.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 15.08)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (17.5.–30.5.) on 3,4/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (24.5.–30.5.) on 0,9/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä yksi alustava positiivinen tapaus

Rovaniemellä on todettu tänään yksi alustava positiivinen koronavirustartunta. Tartuntaa varmistetaan vielä.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 21: 1 tapaus

Viikko 22: 1 tapaus

Viikko 23 (kuluva viikko): 1 alustava tapaus (7.6. klo 15.08 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 795 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 11.14)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Maahan tullessa rajanylittäjälle tehtävästä pakollisesta terveystarkastuksesta ja koronatestistä ei olla tietoisia – Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri pyytää mediaa tiedottamaan käytännöstä tietoisuuden lisäämiseksi

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla (viikko 22) yhteensä 12 koronavirustapausta. Näistä neljä todettiin karanteenien sisältä. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja tai näistä seuranneita suoria jatkotartuntoja näistä kahdestatoista oli yhteensä kahdeksan (Ruotsi, Venäjä, Viro). Läpikulkumatkalla todettuja tartuntoja ulkopaikkakuntalaisilla näistä oli kaksi. Karanteeniin asetettiin viime viikolla yhteensä 115 henkilöä.

Kahden viikon ilmaantuvuus Länsi-Pohjassa on nyt tasoa 30/100 000 asukasta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin väestöstä 1. rokoteannoksen on saanut 45 prosenttia väestöstä. 2 annosta saaneita on 14,6 prosenttia väestöstä.

Norrbottenin alueella 48 prosenttia väestöstä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Tautitapausten määrä on kääntynyt jyrkkään laskuun ja kahden viikon ilmaantuvuus on laskenut tasolle 450/100 000 asukasta. Viikolla 22 todettiin 591 tartuntaa, kun kaksi viikkoa sitten tartuntoja oli yli tuhat viikossa. Haaparannalla ja Övertorneålla todettiin viime viikolla alle viisi tartuntaa kummassakin kunnassa.

Pakolliseen terveystarkastukseen ja koronatestiin osallistuminen koskee myös Haaparannalla vierailevia

Koronavirustaudin kahden viikon ilmaantuvuus Norrbottenissa on edelleen hyvin korkea, eikä matkustamista alueelle suositella. Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että Suomeen palatessa on käytävä aluehallintoviraston määräämässä pakollisessa terveystarkastuksessa. Sen osana on koronavirustesti. 

Alueen ulkopuolella asuvat ihmiset eivät vaikuta olevan asiasta tietoisia varsinkaan sen suhteen, että määräys koskee myös ostosmatkaa Haaparannalle ja siltä paluuta Suomeen. Kaikkien on käytävä antamassa koronavirusnäyte Suomeen palatessa ellei ole testistä vapauttaa todistusta negatiivisesta ennakkotestistä tai todistusta sairastetusta taudista. 

Median toivotaan tiedottavan rajan pakollisesta terveystarkastuksesta ja siihen sisältyvästä koronavirustestistä laajasta Länsi-Pohjan alueen ulkopuolella asuville henkilöille, jotta ihmiset olisivat asiasta paremmin tietoisia ja vastakkainasettelulta testaustoiminnan osalta Suomeen palatessa vältyttäisiin. 

Kemissä Vanhainkoti Nestorissa on todettu koronavirustartunta – henkilökuntaa ja asukkaita altistunut

Kemin Vanhainkoti Nestorissa osasto 1:llä on todettu koronavirustartunta. Osa henkilökunnasta ja asukkaista on altistunut koronavirukselle. Altistuneiden omaisiin ollaan yhteydessä. Karanteenien toteuttamiseksi Vanhainkoti Nestorin osasto 1 joudutaan asettamaan vierailukieltoon 19.6.2021 asti.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 20: 4 tapausta

Viikko 21: 8 tapausta

Viikko 22: 12 tapausta (7.6. klo 11.14 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 704 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö