Maanantai 8.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.39)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 3 ja 4) on 42,8/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 4 osalta on 18,8/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Ruotsissa Northvoltin akkutehtaalla Skellefteåssa on todettu runsaasti koronavirustartuntoja – tehtaalla työskentelee n. 200 suomalaista

Viikonlopun aikana todettiin yhteensä yhdeksän uutta tartuntaa. Tartunnoista viisi todettiin Rovaniemellä. Näistä kaksi liittyy Ruotsin Skellefteån Northvoltin akkutehtaan tautiryppääseen, toinen suoraan ja toinen liitännäistartuntana. Lisäksi Rovaniemellä todettiin kaksi tapausta, jotka liittyvät Länsi-Pohjaan sekä yksi tapaus, jossa henkilö on sairastanut taudin jo tammikuussa, eikä enää ole tartuttava eikä tapaus siten johda jäljitystoimiin. Kolarissa todettiin kolme tapausta, jotka liittyvät kahteen erilliseen tartuntaketjuun ja tartuntojen alkuperät ovat vielä selvityksen alla. Näiden lisäksi Kemijärvellä todettiin yksi Northvoltin akkutehtaaseen liittyvä tartunta.

Ruotsissa Northvoltin akkutehtaalla Skellefteåssa on todettu laajasti koronavirustartuntoja. Osa tartunnoista todettu Britannian muuntoviruksen aiheuttamaksi. Tehtaalla työskentelee noin 200 suomalaista. Lapin sairaanhoitopiirin alueella on tähän mennessä todettu kolme koronavirustartuntaa, jotka liittyvät Northvoltin akkutehtaaseen.

Tehtaan työntekijöitä kartoitetaan yhteistyössä OYS:in erva-alueen kanssa. Työntekijöihin pyritään ottamaan yhteyttä ja ohjataan testattavaksi. Mikäli testitulos on negatiivinen, heidät ohjataan myös toiseen testiin 72 tunnin kuluttua ensimmäisestä testistä. Kaikille kyseiseltä tehtaalta Suomeen saapuville pyritään tekemään myös tartuntatautiviranomaisen arvio.

Northvoltin tilanne osoittaa kuinka tärkeää on, että kaikki rajanylittäjät kävisivät koronavirustesteissä Suomeen tullessa. Tällä tavoin voidaan estää uusien nopeasti leviävien virusmuunnosten ilmaantumista Suomessa.

Ruotsissa Norrbottenin läänissä tapausmäärät ovat pysyneet samanlaisina. Viime viikolla (viikko 5) tapauksia todettiin yhteensä 462 ja toissa viikolla (viikko 4) yhteensä 463. Haaparannalla tapausmäärät ovat laskeneet jonkin verran, viime viikolla tapauksia todettiin yhteensä 34. Kiirunassa tapauksia todettiin 44, Övertorneåssa 10 ja Pajalassa yksi. Västerbottenin läänissä, jossa Northvoltin akkutehdas sijaitsee, koronavirustartuntojen määrät ovat sen sijaan nousseet. Toissa viikolla (viikko 4) tapauksia todettiin Västerbottenissa n. 450 ja viime viikolla (viikko 5) tapauksia todettiin n. 750-800.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 3: 28 tapausta

Viikko 4: 22 tapausta

Viikko 5: 15 tapausta (8.2. klo 12.39 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 508 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 8.52)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Northvoltin akkutehtaaseen liittyviä tartuntoja todettu Länsi-Pohjassa tähän mennessä 10 – näytteitä analysoidaan muuntoviruksen varalta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikolla 5 yhteensä 31 positiivista koronavirustartuntaa. Näistä 10 liittyy Northvoltin tehtaan tautiryppääseen. Muiden tapausten tarkempi analysointi on vielä kesken. Muuntovirusepäilyihin liittyvät näytteet lähtevät tänään Länsi-Pohjasta tutkittavaksi Helsinkiin. Vastauksia odotetaan viikon puoliväliin mennessä. Northvoltin tilanteen selvittely jatkuu tänään yhteistyössä Pohjoisen-Ervan ja THL:n kanssa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä Tornion näytteenottopisteessä länsirajalla on viimeisen kahden vuorokauden aikana todettu vajaa 10 koronavirustapausta, joiden arvellaan olevan peräisin Northvoltin tehtaalta, Skellefteåsta Ruotsista. Varmistus siitä onko kyseessä epäilty brittityyppinen muuntovirus saadaan ensi viikolla. 

Työntekijöiden mukaan ainakin yksi tehtaan tuotantoyksikkö on lukuisten koronavirustapausten vuoksi suljettu ja työntekijöitä on palaamassa Suomeen ja kotipaikkakunnilleen.  

Tehtaalla tai länsirajalla negatiivisen näytteen antaneiden kehotetaan hakeutumaan uudelleen koronavirustestiin 72 tunnin kuluttua antamastaan negatiivisesta testistä. Testiin menoa ja testivastausta odotellessa on oltava omaehtoisessa karanteenissa ja vältettävä kaikkia kontakteja toiseen ihmisiin. 

Northvoltin tehtaalla Skellefteåssa on todettu yli 20 brittityyppistä muuntovirustapausta. Muuntoviruksen aiheuttama koronavirustauti ei ole vaarallisempi, mutta tarttuu eteenpäin herkästi. 

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri tiedottaa 6.2.2021

Skellefteåsta Suomeen lauantain 23.1.2021 jälkeen palanneita Northvoltin työntekijöitä kehotetaan hakeutumaan koronavirustestiin kotipaikkakunnallaan. Testiin on syytä tässä poikkeustapauksessa mennä, vaikka olisi oireeton. Testiin meno on tarpeen, vaikka tehtaalla tai länsirajalla olisi otettu jo negatiivinen koronanäyte. Näissä tapauksissa testien välin on oltava vähintään 72 h
Skellefteåssä on paheneva koronavirusepidemia ja Northvoltin tehtaalta on löytynyt 20 tapausta britannialaista alkuperää olevaa muuntovirusta. Työntekijät ovat tehtaalla työskennellessään saattaneet altistua muuntovirukselle. Muuntoviruksen aiheuttama koronavirustauti ei ole aiempaa vaarallisempi, mutta se tartuttaa herkemmin.
Koronavirustestiin menoa ja testivastausta odottaessa työntekijöiden on oltava tarkasti omaehtoisessa karanteenissa välttäen kaikkia kontakteja toisiin ihmisiin.
Työntekijöiltä todetut positiiviset koronavirusnäytteet suositellaan tutkittavaksi muuntoviruksen osalta THL:n ohjeen mukaisesti.

Lisätietoja:
Jyri J. Taskila 040-352 1097
Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 3: 17 tapausta

Viikko 4: 29 tapausta

Viikko 5: 31 tapausta (8.2. klo 8.52 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 487 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö