Maanantai 8.3.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.54)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 7 ja 8) on 79,6/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 8 osalta on 35,1/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Brittimuunnos yleistyy: älä altista muita, vaan hakeudu testiin heti pienissäkin oireissa ja pysy omaehtoisessa karanteenissa testituloksen valmistumiseen asti

Viikonlopun aikana Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin kuusi uutta tapausta. Maanantaiaamuna todettiin kaksi tapausta lisää.

Viikonlopun tapauksista neljä todettiin Rovaniemellä, tartunnan saaneista kaksi on ollut valmiiksi karanteenissa, yksi tartunta on saatu ulkopaikkakunnalta ja yhden alkuperää ei vielä tiedetä. Kaksi tartuntaa todettiin Kittilässä ja ne todettiin matkailijoilla. Maanantaina todetuista tapauksista toinen todettiin Kittilässä, kyseessä on matkailuun liittyvä tartunta. Toinen todettiin Rovaniemellä ja tartunta liittyy todennäköisesti Ruotsiin.

Runsaan kahden viikon aikana Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetuista positiivisista näytteistä yhdelletoista näytteelle tehtiin tarkempi analyysi. Kahdeksasta näytteestä löytyi koronaviruksen brittimuunnosta.

Nyt, kun yhä herkemmin leviävä koronaviruksen brittimuunnos on yleistynyt, tulee testeihin hakeutua vieläkin matalammalla kynnyksellä. Vähäistenkin oireiden ilmaantuessa tulee hakeutua testiin välittömästi ja pysyä karanteeninomaisissa olosuhteissa sekä testiin pääsemistä että tuloksen valmistumista odotellessa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 8: 41 tapausta

Viikko 9: 30 tapausta (8.3. klo 12.54 mennessä)

Viikko 10 (kuluva viikko): 2 tapausta (8.3. klo 12.54 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 662 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.57)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Koronatestiin tulee hakeutua lievissäkin oireissa – testiin pääsemistä ja testivastausta odotettava omaehtoisessa karanteenissa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonlopun aikana kuusi uutta koronavirustartuntaa. Viime viikolla (viikko 9) todettiin yhteensä 12 tapausta. Kaikkien tapauksien tartunnanlähdettä ei ole kyetty jäljittämään.

Sairaanhoitopiiri kehottaa alueen ihmisiä edelleen huolehtimaan koronaturvatoimista, kuten turhien kontaktien välttämisestä sekä kasvomaskin käytöstä. Jo lievienkin oireiden vuoksi on mentävä koronatestiin. Testiin menoa ja testivastausta pitää odottaa kotona omaehtoisessa karanteenissa. Sairaana ja oireisena ei tule mennä töihin, eikä viedä oireista lasta päiväkotiin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 7: 12 tapausta

Viikko 8: 9 tapausta

Viikko 9: 12 tapausta (8.3. klo 9.57 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 537 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö