Muistutus ravintoloille koronaturvallisuuden ohjeistuksesta lomasesongin alkaessa

Talvilomasesonkina – hiihto-, talvi- ja pääsisäislomilla – Lappiin tulee paljon matkailijoita muun muassa pääkaupunkiseudulta, jossa koronavirustilanne on leviämisvaiheessa ja jossa esiintyy helposti leviävää ja nopeasti tarttuvaa muuntovirusta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö ja Lapin aluehallintovirasto haluavat yhdessä muistuttaa ravintoloita, jotta ne ohjaisivat työntekijöitään ja asiakkaitaan noudattamaan annettuja suosituksia ja ohjeita, joilla voidaan estää koronavirustartuntojen leviämistä.  Ravintolan on muistutettava asiakkaitaan siitä, ettei sairaana tai oireisena pidä tulla ravintolaan. Ravintolan suositellaan huolehtivan siitä, että sekä työntekijät että asiakkaat käyttävät kasvomaskia, tiloissa noudatetaan turvavälejä ja asiakkaille tarjotaan mahdollisuus huolelliseen käsihygieniaan. Monet ravintolat ovat ottaneet jo käyttöön kasvomaskivelvoitteen.  Kannustamme noudattamaan tätä käytäntöä mahdollisimman laajasti Lapin ravintoloissa.

Osalla ravintoloista on käytössään sovelluksia, joilla voidaan tartunta- tai altistustilanteissa helpottaa altistuneiden jäljittämistä. Ravintoloiden suositellaan tarjoavan asiakkailleen sovelluksen käyttömahdollisuutta. Lisäksi suositellaan, että ravintolassa suositellaan asiakkaille Koronavilkun käyttöönottoa

Nykyiset tartuntatautilain mukaiset koronan leviämisen ehkäisemisen ravintolavelvoitteet ovat voimassa helmikuun 2021 loppuun. Lapin aluehallintovirasto jakaa myöhemmin lisätietoa 1.3.2021 voimaan tulevista uusista, ravintoloita koskevista rajoituksista ja velvoitteista.

Voimassa olevat ravintolavelvoitteet sekä tapahtumia koskevat velvoitteet löytyvät aluehallintoviraston sivuilta Usein Kysytyistä Kysymyksistä. Sivuja päivitetään uusien tietojen myötä.

Velvoitteet löytyvät tästä linkistä.

Ravintolat ja koronavirus -osio tästä linkistä.

Aluehallintoviraston koronainfon yhteystiedot tapahtumanjärjestäjille ja ravintoloitsijoille:

  • koronainfo@avi.fi
  • puhelinnumero: 0295 016 666, ma–pe klo 8–11.30 ja 12.30–16.

THL:n ohje koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Markku Broas                                     Tarja Strömdahl

infektioylilääkäri                                  ylitarkastaja, Lapin AVI

p. 050 347 2387                                  p. 0295 017 369