Perjantai 11.12.2020

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 12.03)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Anniskelu päättyy Lapissa jatkossa kello 22

Eilisen jälkeen on todettu kaksi uutta tapausta. Molemmat on todettu Rovaniemellä ja ne ovat karanteenissa olevien jatkotartuntoja. Kummassakin tapauksessa alkuperäinen tartunta on saatu ulkopaikkakunnalta.

Valtioneuvosto on päättänyt rajoittaa ravintoloiden toimintaa myös Lapin alueella. Rajoitukset ovat samat kuin kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa. Ne tulevat Lapissa voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä kahdeltatoista. Anniskelu on jatkossa sallittua kello 7–22. Ravintolat, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, saavat olla auki kello 23 asti, ja ne saavat avata ovensa kello 24. Käytössä saa olla puolet asiakaspaikoista. Muut ravintolat saavat olla auki kello 01–24, ja käytössä saa olla 75 % asiakaspaikoista.  
10.12. Ravintoloiden toimintaa rajoitetaan Lapissa – syynä varautuminen matkailusesongin tuomiin riskeihin

Koronaturvallinen Lappi on nyt myös Facebookissa. Olemme käynnistäneet jälleen Välitä-kampanjoinnin useissa medioissa koronaturvallisuudesta muistuttamiseksi.

Viikkojen 48 ja 49 perusteella kahden viikon ilmaantuvuusluku on 41,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon (viikko 49) ilmaantuvuusluku on 18,8/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 48: yhteensä 26 tapausta

Viikko 49: 22 tapausta

Viikko 50 (kuluva viikko): 10 tapausta (11.12. klo 12.03 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 363 tapausta, joista 36 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. 

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 12.14)

Tartunnan lähde epäselvä useissa tapauksissa – tartunnan voi saada mistä vain

Länsi-Pohjassa on todettu eilisen jälkeen yksi uusi koronavirustapaus. Jäljitystyö on tapauksen kohdalla kesken.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 30,1/100 000 asukasta.

Viimeisen 7 päivän aikana on todettu 11 tapausta. Tapausten joukossa on useampia (n. 40%), joissa tartunnanlähdettä ei ole saatu selville. Tämä tarkoittaa sitä, että myös ns. vapaata virusta esiintyy alueella ja tartunnan voi siis saada mistä vain.

Turvallisuusohjeiden tinkimätön noudattaminen (käsihygienia, kasvomaskit, turvavälit, ihmisjoukkojen välttäminen) on siis keskeistä. Tämä kannattaa huomioida jouluostoksia tehdessä. Ostosmatka Ouluun on tartunnan kannalta suurempi riski kuin asioida paikkakunnan liikkeissä. Oulussa epidemia on leviämisvaiheessa.

Länsi-Pohjan ravintoloiden tulee huomioida lauantaista alkaen uudet asetuksen mukaiset alkoholin anniskelurajoitukset.

Länsi-Pohjassa nuorten ja lasten (alle 18-v.) ryhmäliikuntaharrastukset on vapautettu rajoituksista. Suosittelemme, ettei harrastustoiminnoissa ylitetä sairaanhoitopiirirajoja, vaan harrastetaan omalla paikkakunnalla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi erilaisten liikuntaleirien järjestämisestä pidättäytymistä.

Ensimmäisenä koronarokotteen saavat todennäköisesti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta

Koronavirusrokotusten suunnittelu on meneillään. Alkuvaiheessa rokotettaneen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa ja sen jälkeen ikäihmisiä ja riskiryhmäläisiä. Asiat tarkentuvat suunnittelun edetessä. Henkilökunnan rokottamiseen päästäneen jo tammikuussa ja riskiryhmälaisten rokottamisen aloitusajankohdaksi tavoitellaan helmikuuta.

Rokotusten alkaminen lähiviikkoina tai lähikuukausina toivottavasti antaa kaikille voimia jaksaa edelleen noudattaa koronaturvallisia toimia joulurauhaan valmistautuessa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 48: yhteensä 11 tapausta

Viikko 49: 10 tapausta

Viikko 50 (kuluva viikko): 3 tapausta (11.12. klo 12.14 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 319 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö