Perjantai 11.2.2022

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi heti tartuntaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Lapin kunnat tarjoavat oireisille ilmaista testausta.
(Linkki: STM:n koronavirustestauksen strategia)

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 11.2. klo 12.47)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (24.1.–6.2.) on 2537,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (31.1.–6.2.) on 1260,4/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Covid-19 potilaiden eristyksistä luovutaan 17. helmikuuta alkaen 

Torstain jälkeen on todettu 233 uutta tartuntaa.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän tilannekatsaus 11.2.2022

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne ja tartuntatapausten määrä ovat pysytelleet vakaana noin kuukauden ajan.   

Viikoittain uusia tartuntoja on todettu 1400-1500. Kuluvalla viikolla neljän päivän aikana on tähän mennessä todettu 1248 uutta tapausta ja arvio on, että uusien tartuntojen viikkomäärä nousee kahteen tuhanteen. 

Tapausten lisääntyminen on hieman kasvattanut vuodeosastohoidon tarvetta keskussairaalassa.  Sen sijaan tehohoidon kuormitus on pysynyt edelleen matalana.  Tällä hetkellä Lapin keskussairaalassa on hoidettava 10 koronaan sairastunutta, osa heistä on hakeutunut hoitoon muusta syystä kuin koronan takia.  

Koronakoordinaatioryhmän mukaan tautitilanne on kehittynyt otettujen rokotusten ja syntyneen vastustuskyvyn vuoksi sellaiseksi, että alueella voidaan edelleen purkaa epidemiaan liittyviä toimenpiteitä ja mennä askeleittain kohti normaalia.    

Koronakoordinaatioryhmän mukaan peruskoululaisten maskisuosituksesta ja yleisestä hoivayksiköiden ja terveydenhuollon osastojen vierailukiellosta voidaan luopua. Kunnat voivat tarvittaessa ottaa vierailukiellon käyttöön kohdennetusti normaaliaikojen tapaan.    

Torstaista 17.2. lähtien viranomaisten ei enää tarvitse tehdä koronaan sairastuneista eristyspäätöstä. Taudin luonne on muuttunut vähemmän vaaralliseksi, joten eristyksestä voidaan näin luopua. Epidemian haittojen vähentämiseksi on kuitenkin tärkeää, että tartunnan saanut jää pois töistä tartuttamisajaksi, vaikka olisi muutoin työkuntoinen. Kunnat antavat tarkemmat käytännön ohjeet. 

Hoivayksiköissä ja sote-laitosten osastoilla koronalle altistuneita ei ole enää tarvetta asettaa pisaratartunnan mukaiseen eristykseen, testauksia tehdään osastoillakin vain oireileville.   

Muistettava on edelleen käyttää maskia julkisissa tiloissa ja huolehtia käsi- ja yskimishygienia​sta.  

Lapin alueen ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset on tuttuun tapaan löydettävissä www.koronaturvallinenlappi.fi-sivulta.

Lisätietoja

Jukka Mattila  
johtajaylilääkäri      
p.  050 572 6277   

Markku Broas
infektioylilääkäri
p. 050 347 2387

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 4: 1493 tapausta
Viikko 5: 1575 tapausta
Viikko 6 (kuluva viikko): 1390 tapausta (11.2. klo 12.47 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 12846 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Näin käytät kasvomaskia oikein

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 11.2.)

18 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos89,7 %89,0 %88,6 %
2. annos87,1 %86,4 %86,0 %
3. annos60,3 %58,6 %58,9 %
Rokotuskattavuus 18 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos81,4 %79,4 %79,2 %
2. annos76,6 %75,2 %74,9 %
3. annos49,9 %47,9 %48,0 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 9.2. klo 12.40)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Sairaanhoitopiiri ei enää tiedota tartuntamääriä, vaan epidemiatilannetta ja sen kehitystä seurataan jatkossa sairaalakuormituksen avulla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Sairaalakuormitus noussut – epidemian huippu vasta tulossa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronapotilaiden aiheuttama sairaalakuormitus on hieman noussut. Keskussairaalassa on hoidossa viisi koronapotilasta, joista puolet on hoidossa koronan vuoksi ja puolella koronavirusinfektio on sivulöydös. Tehohoidossa ei ole koronapotilaita. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on hoidossa 20 koronapotilasta. Näistä puolella koronavirusinfektio ei ole hoitoon tulon syy, vaan sivulöydös.

Koronavirusinfektion vuoksi sairaalahoidossa on siis tällä hetkellä yhteensä 12 potilasta ja 13 potilaalla korona on sivudiagnoosi. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri arvioi, että epidemian huippua ei alueella ole vielä saavutettu, vaan se on vasta tulossa lähiviikkojen aikana. Alueella varaudutaan sairaalakuormituksen kasvuun.