Perjantai 11.6.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.36)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Lapin sairaanhoitopiirin Covid-19 tilanne on pysynyt rauhallisena viimeiset kaksi kuukautta. Yksittäiset tartunnat ovat kaikki tulleet sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Valtakunnallinen tilanne on kehittynyt myös rauhallisempaan suuntaan, kiihtymis- tai leviämisvaiheessa on vain kuusi sairaanhoitopiiriä.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (24.5.–6.6.) on 1,7/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (31.5.–6.6.) on 0,9/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilta saapuvien suositellaan välttämään tilaisuuksia, joissa kokoontuu paljon ihmisiä

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu uusia tartuntoja. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu yhteensä neljä.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on 11.6.2021 päivittänyt koronan torjuntaohjeita:
Lapin sairaanhoitopiirin Covid-19 tilanne on pysynyt rauhallisena viimeiset kaksi kuukautta. Yksittäiset tartunnat ovat kaikki tulleet sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Valtakunnallinen tilanne on kehittynyt myös rauhallisempaan suuntaan, kiihtymis- tai leviämisvaiheessa on vain kuusi sairaanhoitopiiriä.  Koronaepidemian valtakunnallinen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 27,7/100 000 asukasta.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä suosittelee edelleen kasvomaskin käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja kulkuneuvoissa, joissa ei voida pitää turvaväliä. Työpaikoilla kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilölle, joka on edeltävän 14 vuorokauden aikana vieraillut kiihtymis- tai leviämisalueella. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasyksiköissä koko henkilökunnan tulee kuitenkin edelleen käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta hoitaessaan asiakkaita ja potilaita.

Tartunnan mahdollisuutta voi poissulkea käymällä testissä leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueelta tultaessa sekä kolmannen päivän testillä

Lapin sairaanhoitopiirin alueella tartuntariskit liittyvät erityisesti henkilöihin, jotka ovat vierailleet kiihtymis- tai leviämisalueilla tai saapuvat sairaanhoitopiirin alueelle kiihtymis- tai leviämisalueilta. Näille henkilöille suositellaan, että he saapuessaan sairaanhoitopiirin alueelle välttävät tilaisuuksia, joissa kokoontuu paljon ihmisiä. Näin voidaan estää mahdolliset joukkoaltistumiset. Testeissä käynti on edelleen tärkeää lievissäkin oireissa. Kiihtymis- ja leviämisalueilta saapuvat voivat poissulkea mahdollista tartuntaa tulo- ja kolmannen päivän testillä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä vierailtaessa suositellaan vierailijan ja potilaan/asiakkaan käyttävän kirurgista suu-nenäsuojusta mikäli turvaväliä ei voida pitää. Muutoin voidaan vierailla normaalin tapaan ja esim. yhteiset kahvi- tms. tapahtumat ovat mahdollisia, kun huolehditaan turvaväleistä.

Etätyösuositukselle ei ole enää epidemiologisia perusteita Lapin sairaanhoitopiirin sisällä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on informoinut uusista maahantulijoiden testausohjeistuksista. Lapin aluehallintovirasto arvioi tarpeen määräystensä päivittämiseksi ensi viikolla, siihen asti toimitaan nykyisten mukaan.

Lisätietoja:

Jukka Mattila
johtajaylilääkäri
050 572 6277    

Markku Broas
infektioylilääkäri
050 347 2387

10.6.2021: Kaikkia Rovaniemellä Kansan pubissa viime lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 22-01 vierailleita kehotetaan hakeutumaan koronatestiin

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 21: 1 tapaus

Viikko 22: 1 tapaus

Viikko 23 (kuluva viikko): 4 tapausta (11.6. klo 11.42 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 798 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.09)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Haaparannan ostosmatkalaisten koronatartunnat kasvussa – koronaturvallisuusohjeiden noudattaminen erityisen tärkeää

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Tapauksista kaksi todettiin ulkopaikkakuntalaisilla rajanylittäjillä. Yhteensä tapauksia on todettu alueella tällä viikolla 10.

Epidemia alueella ei ole ohitse ja oireettomia taudinkantajia on lisääntyvässä määrin ostosmatkalaisissa, jotka käyvät Haaparannalla. On tärkeää noudattaa koronaturvaohjeita ja käyttää kasvomaskia kaupoissa asioidessa.

Rokotusaikoja varataan Länsi-Pohjassa hitaasti. Kunnat ilmoittavat rokottamisesta nettisivuillaan. Aikoja kannattaa varata nyt, sillä heinäkuussa rokotustoimitukset alueelle vähenevät mikä tarkoittaa sitä, että tulevat rokotteet käytetään tehosteannoksiin. Vähentyneiden saapumiserien vuoksi heinäkuulta on jouduttu rokotuspäiviä perumaan.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 21: 8 tapausta

Viikko 22: 12 tapausta

Viikko 23 (kuluva viikko): 13 tapausta (11.6. klo 13.09 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 717 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö