Perjantai 12.3.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.05)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 8 ja 9) on 59/100 000 asukasta. (korjattu 11.3.) 

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 9 osalta on 24/100 000 asukasta. (korjattu 11.3.)   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Levin tartuntamäärä kasvaa edelleen – infektioiden torjuntayksikkö muistuttaa, että sairaanhoitopiirin alueella ei suositella yli kuuden hengen yksityisiä juhlia tai muita kokoontumisia

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yhdeksän uutta tartuntaa. Niistä kuusi on Kittilän Leviin liittyviä, joista neljä todettiin ulkopaikkakuntalaisilla ja kaksi kittiläläisillä. Kaksi tartuntaa todettiin Rovaniemellä paikallisilla henkilöillä. Tartunnoista toinen liittyy ulkopaikkakuntaan ja toisen alkuperä on vielä selvityksen alla. Lisäksi Inarissa todettiin tartunta, jonka alkuperää selvitetään.

Tauti leviää nyt erityisesti Levillä. Kuluvalla viikolla on todettu yhteensä 25 tapausta, joista 16 on Leviin liittyviä. Tartuntoja esiintyy paljon kausityöntekijöillä, pitempään Levillä asuvilla ulkopaikkakuntalaisilla ja lisäksi karanteenissa on tällä hetkellä myös paljon ihmisiä, jotka eivät työskentele majoitus- ja ravintola-alalla. Ainakin osa Levin viimeaikaisista tartunnoista liittyy yksityisesti järjestettyihin juhliin ja kokoontumisiin. Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö muistuttaa, että koko sairaanhoitopiirin alueella ei tulisi suosituksen mukaan järjestää yli kuuden henkilön yksityisiä juhlia tai kokoontumisia.

Infektioiden torjuntayksikkö ja Kittilän kunnan terveysviranomaiset keskustelevat tänään Levin tilanteesta ja mahdollisista lisätoimenpiteistä tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Muutoin tilanne on Lapin sairaanhoitopiirin alueella melko rauhallinen.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 8: 41 tapausta

Viikko 9: 28 tapausta

Viikko 10 (kuluva viikko): 25 tapausta (12.3. klo 13.05 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 683 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.39)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa tähän mennessä kolme koronavirustapausta kuluvalla viikolla

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kaksi uutta koronavirustapausta. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu Länsi-Pohjan alueella tähän mennessä kolme.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 8: 9 tapausta

Viikko 9: 12 tapausta

Viikko 10 (kuluva viikko): 3 tapausta (12.3. klo 9.39 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 540 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö