Perjantai 14.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi heti tartuntaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Lapin kunnat tarjoavat oireisille ilmaista testausta.
(Linkki: STM:n koronavirustestauksen strategia)

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 14.1. klo 12.32)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (27.12.–9.1.) on 2092,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (3.–9.1.) on 1358/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Tartuntojen hidastamiseksi kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikenikäisille koululaisille

Edellisen raportoinnin jälkeen on todettu 101 uutta koronatartuntaa. Tartunnat jakautuvat kaikkiin Lapin sairaanhoitopiirin alueen kuntiin, mutta yli puolet niistä todettiin Rovaniemellä.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän tilannekatsaus 14.1.2022

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne ja tartuntamäärät pysyttelevät entisellään. Viime viikolla tartuntatapauksia todettiin 1614 ja tällä viikolla neljän päivän aikana maanantaista torstai-iltaan on todettu yhteensä 771 tapausta. 

Viime viikolla otettiin terveydenhuollon näytteenottopisteissä noin 13 000 koronatestiä, joista hieman yli 12 % todettiin positiiviseksi. Herkästi tarttuva omikronvirusmuunnos näkyy sairastuneiden määrän lisääntymisenä myös 2. ja 3.rokotteen saaneissa. Muistettava kuitenkin on, että rokote suojaa vakavalta sairastumiselta ja vähentää täten sairaalahoidon tarvetta. Koordinaatioryhmän mukaan omikronmuunnoksen ollessa valtaviruksena positiivisesta antigeenitestituloksesta ei ole tarpeen enää tehdä PCR-varmennusta.

Lisääntyneet tartuntamäärät eivät toistaiseksi ole heijastunut sairaalakuormitukseen.  Keskussairaalassa on ollut hoidettavana 2-6 potilasta yhtä aikaa. Sen sijaan osissa kuntia jäljitystyö on hyvin hankaloitunut. Vaikeuksista huolimatta epidemian hallintaa ja jäljitystyötä pyritään jatkamaan lisäresursoinnilla. Tällä viikolla on pikakoulutettu 150 terveydenhuollon oppilasta ja ammattilaista jäljitystyöhön.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä suosittelee kasvomaskin käyttöä alueen kaikissa kouluissa ensimmäisestä luokasta alkaen, jotta tartuntojen määrää kouluissa voitaisiin hidastaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut suosituksen koronan eristys- ja karanteeniaikojen lyhentämisestä. Suosituksen pohjalta Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö valmistelee oman ohjeistuksensa alueen terveysviranomaisille. Alustavien tietojen mukaan sairaanhoitopiirin alueella koronaan sairastuneen eristysaika olisi 7 vuorokautta ja altistuneen karanteeniaika 5 vuorokautta.

Lapin aluehallintovirasto on antanut tällä viikolla määräyksen, jolla se jatkaa yli 20 henkilön kokoontumiskieltoa kaikissa sisätiloissa tapahtuvissa yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa 22. helmikuuta saakka. Koronapassia ei voi käyttää vaihtoehtona aluehallintoviraston määräämille rajoituksille tammikuun loppuun saakka.

Lapin alueen ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset on tuttuun tapaan löydettävissä www.koronaturvallinenlappi.fi-sivulta.

Lisätietoja

Jukka Mattila  
johtajaylilääkäri      
p.  050 572 6277

Markku Broas
infektioylilääkäri
p. 050 347 2387

5.1. LSHP: Omaisten vierailukielto Lapin keskussairaalassa ja sote-yksiköissä
4.1. Rovaniemen kaupunki: Koronajäljitys ruuhkautunut – kaupunki pyytää positiivisen testituloksen saaneita jäämään eristykseen

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 52: 858 tapausta
Viikko 1: 1614 tapausta
Viikko 2 (kuluva viikko): 817 tapausta (14.1. klo 12.32 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 6354 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Työtä tarjolla: Lapin sairaanhoitopiirin kuntiin koronaa torjumaan rokottajaksi, jäljittäjäksi tai näytteenottajaksi?

Uudet altistumispaikat (päivitetty 5.1.)

Täältä näet listan altistumispaikoista kokonaisuudessaan viimeisen kahden viikon ajalta

Rovaniemen kaupunki lopettaa ilmoitukset mahdollisista altistumispaikoista, koska käytännössä nykytilanteessa voi altistua missä tahansa. Terveysturvallinen käyttäytyminen on entistäkin tärkeämpää epidemian nopean leviämisvauhdin hillitsemiseksi.

  • su 2.1. Kittilän lentokentän kahvio klo 9-15
  • ma 3.1. Kittilän lentokentän kahvio klo 8-10

Kaikkia kyseisissä paikoissa mainittuina ajankohtina vierailleita suositellaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan testiin, mikäli pieniäkin infektion oireita ilmenee.

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 13.1.)

12 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos88,4 %87,2 %88,1 %
2. annos84,5 %83,1 %84,4 %
3. annos36,6 %31,6 %34,5 %
Rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos78,5 %77,2 %77,6 %
2. annos75,0 %73,6 %74,3 %
3. annos32,5 %27,9 %30,4 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 14.1. klo 9.42)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Sairaalahoidon tarve kasvanut Länsi-Pohjassa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tällä viikolla todettu 203 koronavirustapausta.

Sairaalahoidon tarve on hieman kasvanut. Hoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronapotilasta, joista viisi keskussairaalassa. Tehohoidolle on tarvetta. Osalla potilaita korona on toissijainen hoidon syy.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 52: 221 tapausta
Viikko 1: 300 tapausta
Viikko 2 (kuluva viikko): 203 tapausta (14.1. klo 9.42 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 2632 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö