Perjantai 15.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.32)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 53 ja 1) on 31,7/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 1 osalta on 17,1/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Koronavirusrokotukset etenevät Lapin sairaanhoitopiirissä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi tapaus. Tartunta todettiin Rovaniemellä ja henkilö on ollut valmiiksi karanteenissa.

Rokotukset ovat edenneet hyvin Lapin sairaanhoitopiirissä. Alla olevan ensimmäisen rokotusryhmän ryhmät 1-4, eli akuutteja infektiopotilaita tutkiva ja hoitava hoitohenkilökunta sekä ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja työntekijät, saadaan pääsääntöisesti rokotettua ensi viikon loppuun mennessä.

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

1.Teho-osastojen henkilökunta

2.Todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta

3.Todettuja tai epäiltyjä COVID-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta

4.Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan)

5.Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

Lähde: THL

Lapin sairaanhoitopiiriin saadaan ensi viikon alussa 4800 annosta Modernan rokotetta, jolloin päästään aloittamaan kotihoidon asiakkaiden sekä henkilökunnan rokotukset.

Täältä löydät tietoa rokotusjärjestyksestä (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 53: 17 tapausta

Viikko 1: 20 tapausta

Viikko 2 (kuluva viikko): 4 tapausta (15.1. klo 13.32 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 442 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.47)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Kemin Leipätehtaan toimintakeskuksessa tällä viikolla joukkoaltistuminen – karanteeniin noin 30 henkilöä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu neljä uutta koronavirustapausta. Kolmessa tapauksessa henkilöt ovat olleet valmiiksi karanteenissa.

Kemissä Leipätehtaan toimintakeskuksessa on tapahtunut joukkoaltistuminen tiistaina 12.1 ja keskiviikkona 13.1. Toimintakeskus pidetään suljettuna seuraavat 2 viikkoa.

Altistumistietoja kerätään parhaillaan ja tartunnanjäljittäjät ovat asianosaisiin yhteydessä puhelimitse tämän päivän aikana. Karanteeniin asetettavia henkilöitä on noin 30.

Leipäkeskuksessa toimii koululaisten iltapäiväryhmiä. Tämänhetkisten tietojen mukaan nämä ryhmät eivät ole altistuneet koronavirukselle.

Kaikkien toimintakeskuksessa kyseisenä aikana vierailleiden on kuitenkin syytä seurata oireitaan ja herkästi hakeutua koronavirustestiin, mikäli oireita ilmenee.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 53: 25 tapausta

Viikko 1: 25 tapausta

Viikko 2 (kuluva viikko): 9 tapausta (15.1. klo 10.47 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 404 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö