Perjantai 19.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.00)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 5 ja 6) on 37,6/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 6 osalta on 25,7/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiiri on tänään siirtynyt epidemian perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen – maanantaista lähtien rajoitetaan yli 20 henkilön yleisiä kokoontumisia

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu seitsemän uutta tapausta. Niistä kaksi todettiin Pelkosenniemen Pyhätunturilla. Molemmat ovat ulkopaikkakuntalaisia ja toinen tartunnan saaneista on ollut valmiiksi karanteenissa.  Kolarissa todettiin yksi tapaus, jonka tartunnan alkuperä on vielä selvityksen alla ja toinen tapaus, joka liittyy aiempaan Kolarissa todettuun tartuntaketjuun. Yksi tapaus todettiin Kemijärvellä. Henkilö on ollut valmiiksi karanteenissa ja saanut tartunnan saman talouden henkilöltä. Rovaniemellä todettiin tartunta, joka liittyy Pyhätunturin tartuntaketjuun. Lisäksi Inarissa todettiin yksi tartunta, jonka alkuperää selvitellään.  

Viimeisen kahden viikon aikana tapausmäärät ovat selkeästi Lapin sairaanhoitopiirin alueella lisääntyneet. Viimeksi päivitetty ilmaantuvuusluku Lapin sairaanhoitopiirissä on 36,7 sataatuhatta asukasta kohden. Ilmaantuvuusluku on toiseksi suurin OYS:in erva-alueella. Tartuntoja on todettu useammissa sairaanhoitopiirin kunnissa. Osassa tapauksista tartunnan alkuperä ei ole tiedossa.

Tulevien viikkojen aikana matkailijoiden määrä alueella lisääntyy. Matkailijoita saapuu alueilta, joilla epidemiatilanne on hankalampi (leviämisvaiheen alueet) ja joissa myös muuntovirusta esiintyy runsaasti. Tässä vaiheessa on tärkeää ennakoida ja tehdä toimenpiteitä epidemiatilanteen pahenemisen ehkäisemiseksi Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Näillä perusteilla Lapin koronakoordinaatiotyöryhmä on tänään tehnyt päätöksen, että Lapin sairaanhoitopiiri siirtyy tästä päivästä lähtien epidemian perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Muutoksia rajoituksiin

Lapin aluehallintoviraston on antanut tänään epidemiatilanteen huonontumisesta johtuen ja tartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi kokoontumisrajoituksia koskevan määräyksen, jolla kielletään sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Kielto on voimassa ajalla 22.2.–21.3.2021. 
Lapin aluehallintoviraston päätös 19.2.2021

Koordinaatioryhmä suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksiakaan ei järjestettäisi ja yli 16-vuotiaiden ryhmäliikunta keskeytetään kolmeksi viikoksi 14.3. saakka. 

Kouluissa kasvomaskin käyttöä suositellaan henkilökunnalle ja kuudesluokkalaisista ylöspäin oleville koululaisille. Samoin etätyötä suositellaan työpaikoilla, joissa se on mahdollista. Yli 20 hengen kokoontumisrajoitus koskee myös urheiluharjoituksia.

LSHP: Sairaanhoitopiirin rajojen ylittäviä urheilutapahtumia ei suositella järjestettäväksi 25.1.2021–14.3.2021

LSHP: Lapin sairaanhoitopiirin alue on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 5: 14 tapausta

Viikko 6: 30 tapausta

Viikko 7 (kuluva viikko): 32 tapausta (19.2. klo 12.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 569 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.54)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjan alueella ei ole vielä vahvistettu muuntovirustapauksia

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on edellisen katsauksen jälkeen todettu kaksi uutta koronavirustapausta. Vahvistusta muuntoviruksista alueella ei vielä ole.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 5: 29 tapausta

Viikko 6: 19 tapausta

Viikko 7 (kuluva viikko): 10 tapausta (19.2. klo 10.54 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 514 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö