Perjantai 21.1.2022

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi heti tartuntaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Lapin kunnat tarjoavat oireisille ilmaista testausta.
(Linkki: STM:n koronavirustestauksen strategia)

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 21.1. klo 14.49)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (3.–16.1.) on 2561,9/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (10.–16.1.) on 1203,9/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Tartuntamäärissä pientä nousua

Torstain jälkeen on todettu 204 uutta koronavirustartuntaa. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu yhteensä 1075. Tapausmäärissä on pientä nousua viime viikkoon verrattuna.

Suurin osa tartunnoista todetaan edelleen Rovaniemellä, jonka tartuntaluvuissa on havaittavissa pientä kasvua. Myös Sodankylän tartuntamäärissä on pientä nousua edellisiin viikkoihin nähden. Kittilässä, Kolarissa ja Inarissa tapausmäärien kasvu on pysähtynyt. Muissa kunnissa tapausmäärät ovat pysytelleet samalla tasolla.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 1: 1614 tapausta
Viikko 2: 1409 tapausta
Viikko 3 (kuluva viikko): 1075 tapausta (21.1. klo 14.49 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 8021 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Rovaniemen kaupunki on lopettanut ilmoitukset mahdollisista altistumispaikoista, koska käytännössä nykytilanteessa voi altistua missä tahansa. Terveysturvallinen käyttäytyminen on entistäkin tärkeämpää epidemian nopean leviämisvauhdin hillitsemiseksi.

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 21.1.)

12 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos88,7 %87,5 %86,4 %
2. annos85,1 %83,9 %83,0 %
3. annos46,0 %41,1 %43,8 %
Rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos78,8 %77,5 %76,1 %
2. annos75,5 %74,3 %73,1 %
3. annos40,9 %36,4 %38,6 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 19.1. klo 15.43)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Länsi-Pohjassa muutetaan tartunnanjäljitystä, myös karanteeniaika lyhenee

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on kuluvalla viikolla keskiviikkoaamuun mennessä todettu 125 koronavirustartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on alueella tällä hetkellä noin 1000 sataatuhatta asukasta kohden. Tartuntamäärät ovat edelleen kasvussa.

Myös sairaalakuormitus on viime päivien aikana kasvanut. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 11 koronapotilasta, joista viisi Länsi-Pohjan keskussairaalassa ja kuusi terveyskeskuksien vuodeosastoilla. Tehohoidossa ei ole tällä hetkellä yhtään koronapotilasta.

Tartunnanjäljitys muuttuu perjantaista 21.1.2022 alkaen. Keskitymme ottamaan yhteyttä positiivisen koronatuloksen saaneisiin. Heitä ohjeistetaan ilmoittamaan tartunnastaan oman perheen ulkopuolisille lähikontakteille eli altistuneille. Samassa yhteydessä altistuneet saavat yhteystiedot tartuntatautihoitajalle yhteydenottoa varten.

Altistuneista henkilöt, joilla ei ole kahden koronarokotteen antamaa suojaa jäävät karanteeniin seitsemäksi vuorokaudeksi. Altistuneet ottavat yhteyttä kotikuntansa tartuntatautihoitajaan vain tilanteessa, jossa altistunut tarvitsee virallisen todistuksen tartuntatautipäivärahaa varten.

Yhteydenotto tartuntatautihoitajaan tapahtuu ensisijaisesti sähköpostilla ja toissijaisesti tekstiviestillä.

Altistuneiden ja sairastuneiden karanteeni- ja eristysaika lyhenevät jatkossa seitsemään päivään. Muutos ei koske jo annettuja karanteeni- ja eristyspäätöksiä.

Rajoitukset jatkuvat ennallaan

Lapin aluehallintovirasto on päätöksellään kieltänyt sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Päätös on voimassa 22.2.2022 saakka. Lisäksi alueella on voimassa Valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset, joiden mukaan ravintolat voivat olla auki klo 18 saakka.

Kaikki tutut koronaturvatoimet – hyvä käsihygienia, turvavälit ja maskinkäyttö – ovat edelleen ajankohtaisia. Niin rokotettujen kuin rokottamattomien tulee yhä noudattaa niitä. Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Rokotukset ovat kunnissa edenneet hyvin ja rokotteita on tarjottu myös 5-11 –vuotiaille lapsille. Annettujen rokotteiden tilastoitumisessa ja rokotetiedon siirtymisessä Kantaan on kuitenkin ollut viivettä. Kunnat tiedottavat rokotuksista ja niiden ajankohdista muun muassa omilla verkkosivuillaan.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 1: 300 tapausta
Viikko 2: 331 tapausta
Viikko 3 (kuluva viikko): 125 tapausta (19.1. klo 15.43 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 2885 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö