Perjantai 23.4.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.19)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Epidemian kolmas aalto Suomessa on lähtenyt laskuun maaliskuun puolivälin jälkeen. Pohjoisessa ja keskisessä Suomessa sairaanhoitopiirit ovat laajasti epidemian perustasolla, lukuun ottamatta Länsi-Pohjaa. Leviämis- ja kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiirit kattavat lähinnä eteläisen Suomen. COVID-19 -tilanne on kuitenkin parantumassa koko maassa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (5.–18.4.) on 8,6/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (12.–18.4.) on 1,7/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä viikon ensimmäiset tartunnat – tartuntoja todettiin kolme

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kolme uutta tapausta. Niistä kaksi todettiin Kittilän Levillä, joista toinen on paikkakuntalainen ja toinen ulkomaalainen. Kolmas tartunta todettiin Sodankylässä ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 14: 8 tapausta

Viikko 15: 2 tapausta

Viikko 16 (kuluva viikko): 3 tapausta (23.4. klo 13.19 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 760 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.00)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Yksityiset kokoontumiset ovat aiheuttaneet Länsi-Pohjassa valtavasti altistumisia – nuoret alkavat väsyä rajoituksiin

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on eilen todettu kahdeksan uutta koronavirustapausta, joista valtaosa Torniossa.
Kahden viikon ilmaantuvuus on nyt 55/100 000 asukasta.

Tapausmäärät alueella ovat voimakkaassa kasvussa ja altistuneita on useissa Meri-Lapin kunnissa. Karanteeniin on asetettu n. 500 henkeä viikon sisällä. Tartunnanjäljitykseen tulee viiveitä näin suuren altistuneiden määrän jäljittämisessä. Tämä lisää riskiä epidemian pahenemiselle.

Aiemmasta poiketen altistuneiden määrät ovat olleet nyt erittäin suuria, koska ollaan tavattu suurella joukolla yksityisissä tilaisuuksissa. Tilanne heijastelee selkeästi myös nuorison väsymystä koronarajoituksiin.

Edessä voi olla epidemian leviämisvaiheeseen siirtyminen, mikäli tartunnat jatkavat kasvuaan: Tavataan nyt mahdollisimman pienissä porukoissa ja noudatetaan silloinkin turvallisuusohjeita

Tartuntaketjuista osa näyttää jäävän tuntemattomiksi. Mikäli tartuntojen kasvu ei pian taitu joudumme arvioimaan epidemian leviämisvaiheeseen siirtymistä ensi viikolla.

Ystävien ja kavereiden näkeminen on nuorille tärkeää, mutta nyt on välttämätöntä lopettaa usean ihmisen kokoontumiset ja noudattaa enintään 6 hengen tapaamisrajoitusta, toimien silloinkin turvavälien ja kasvomaskien kanssa. Suositeltavaa on tavata vieläkin pienemmässä porukassa kavereita.

Lieväoireisena on jäätävä kotiin ja mentävä koronavirustestiin. On tärkeää ymmärtää, että osa meistä kantaa tätä virusta ja tartuttaa sitä oireettomana 2-3 päivää ennen sairastumistaan tai silloinkin, kun ei itse tautiin sairastu.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 14: 14 tapausta

Viikko 15: 12 tapausta

Viikko 16 (kuluva viikko): 19 tapausta (23.4. klo 10.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 626 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö