Perjantai 25.2.2022

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 25.2.)
Lapin sairaanhoitopiiri ei enää tiedota koronatartuntojen määriä. Jatkossa osastokuormituksen tilanteesta tiedotetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Luku sisältää mahdolliset tehopotilaat sekä muun syyn takia sairaalassa olevat henkilöt, jotka on todettu koronapositiivisiksi.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (7.–17.2.) on 2308,6/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (14.–17.2.) on 830,0/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Osastohoidossa kymmenen koronapositiivista potilasta

Tällä hetkellä Lapin keskussairaalassa on hoidossa 10 potilasta, joilla on todettu koronavirustartunta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Näin käytät kasvomaskia oikein

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 25.2.)

18 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos90 %89,2 %88,7 %
2. annos87,4 %86,6 %86,2 %
3. annos61,8 %60,8 %60,7 %
Rokotuskattavuus 18 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos81,6 %79,6 %79,4 %
2. annos77,3 %75,5 %75,3 %
3. annos51,2 %49,7 %49,4 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 23.2.)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Sairaanhoitopiiri ei enää tiedota tartuntamääriä, vaan epidemiatilannetta ja sen kehitystä seurataan jatkossa sairaalakuormituksen avulla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Sairaalakuormitus edelleen kasvanut, taudin huippu vasta tulossa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä epidemiatilanne voimistuu ja tauti leviää vapaasti. Testaustoiminta on ajoittain ruuhkautunut eikä luotettavia ilmaantuvuuslukuja enää saada. Virallisia positiivisia tartuntoja on ollut viimeiset kaksi viikkoa vajaa tuhat viikossa. Näistä laskien kahden viikon ilmaantuvuus on yli 3000/100 000. Testipositiivisten osuus on voimakkaasti kasvanut ja on tällä hetkellä 45 %. Luku kuvastaa sitä, että todellinen taudin määrä on huomattavan paljon suurempi virallisiin lukuihin verrattuna.

Sairaalakuormitus on viime viikosta noussut yli 30 %. Sairaalahoidossa on nyt 30 koronapotilasta. Näistä keskussairaalahoidossa on 10 koronapotilasta ja neljällä terveyskeskusosastolla on noin 20 koronapotilasta. Tehohoitoa tarvitaan myös.

Sairaalakuormituksen lisääntymisen vuoksi on tänään käynnistetty toimet Kemin kaupunginsairaalan eli Sauvosaaren sairaalan osan muuttamiseksi yksiköksi, joka hoitaa koronapotilaita.

Sairaalahoitoon joutuneita henkilöitä yhdistää korkea ikä ja vaikeat perussairaudet ja/tai rokottamattomuus.

Länsi-Pohjan tartuntatautilääkärit ovat eilisessä kokouksessa ilmaisseet huolensa epidemiatilanteen johdosta. Erityisen valitettavaa on väestön rokotustahdin hidastuminen, sillä vain osa hakeutuu kolmanteen koronarokotukseen. Kaikille yli 18-vuotiaille suositellaan vahvasti kolmatta rokotetta, sillä rokotteiden avulla pienennetään merkittävästi sairaalahoitoon joutumisen riskiä. Tartuntatautilääkärit painottavat myös jokaisen yksilöllistä harkintaa erilaisiin tapahtumiin osallistumisessa, koska varsinaisia kokoontumisrajoituksia ei ole. Riskiryhmiin kuuluvien ja rokottamattomien erityisesti on syytä suojautua hyvin koronaturvatoimin tai välttää korkean riskin tapahtumia.

Tilanteen hallintaa heikentää runsas sote-henkilökunnan sairastuminen. Henkilöstöpulan vuoksi sote-henkilöstön karanteenikäytäntö ja sen mukana karanteenikäytäntö kokonaan Länsi-Pohjassa päättyy tänään. Jäljelle jää koronapositiivisten sote-henkilöiden eristäminen, jota jatketaan toistaiseksi.

Sairaalakuormituksen odotetaan vielä nykyisestä kasvavan, sillä epidemian huippua ei ole arvion mukaan alueella vielä saavutettu. Arvioajankohta epidemiahuipulle on helmi-maaliskuun vaihde. Länsi-Pohjan tautitilanteen odotetaan jatkuvan muiden alueiden kokemusten perusteella vaikeana maaliskuun ajan. Maaliskuun loppupuolella tilanne todennäköisesti helpottuu.

Koronaturvaohjeet, laaja maskinkäyttösuositus ja etätyösuositus ovat edelleen voimassa. Lapin aluehallintovirastolle on lisäksi esitetty 58 d §:n mukaisten eri tapahtumien koronaturvallisuustoimien jatkamista Länsi-Pohjan alueella maaliskuun 2022 ajan.