Perjantai 26.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.28)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 6 ja 7) on 70,2/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 7 osalta on 44,5/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirin alueelle voimaan lisää suosituksia – Lapin aluehallintovirasto ottaa ensi viikolla kantaa julkisiin kokoontumisiin

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu viisi uutta tapausta. Tapauksista kaksi todettiin Rovaniemellä, joista toinen liittyy eilen todettuun tartuntaketjuun ja toinen tartunnoista on saatu ulkopaikkakunnalta. Pellossa todettiin tartunta, joka liittyy Pellon tartuntaketjuun ja Kolarissa todettiin tapaus joka liittyy Kolarissa todettuun tartuntaketjuun. Näiden lisäksi Kittilässä todettiin tapaus, jossa tartunnan alkuperä on vielä epäselvä. Kuluvalla viikolla Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä 26 tapausta.

Lapin sairaanhoitopiirin alue on edelleen ns. kiihtymisvaiheessa, mutta lisääntyvän matkailijamäärän, muuntoviruksen ja tartuntariskin vuoksi alueella otetaan käyttöön leviämisvaiheen rajoituksia ja suosituksia.  Koronatautitilanne on alueella selvästi aktivoitunut viimeisen kahden viikon aikana. 

Tänään kokoontunut alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa tämänhetkisen tilannekuvan perusteella seuraavaa:

  • Toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut työskentelisivät etäopetuksessa hiihtolomien jälkeen kahden viikon ajan, eli 15.–28. maaliskuuta. Suositus ei koske ylioppilaskirjoituksia, vaan ne hoidettaisi normaaliin tapaan.
  • Yli kuuden henkilön yksityistilaisuuksia ja kokoontumisia vältettäisiin. Lapin aluehallintovirasto päättänee ensi viikolla julkisia kokoontumisia koskevan rajoituksen.
  • Laajempaa etätöihin siirtymistä suositetaan, mikäli se on mahdollista.
  • Kasvomaskisuositukset ovat voimassa aiempien suositusten mukaisesti kaikilla 12 vuotiaasta alkaen sisätiloissa, sellaisissa tilanteissa joissa turvavälejä ei voida pitää. 
  • Aiemman suosituksen mukaisesti yli 16-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta on edelleen keskeytetty.

Koordinaatioryhmä muistuttaa, että kaikissa asiakastiloissa tulee noudattaa tartuntatautilain mukaisesti turvavälejä, huolehtia käsihygieniasta, pintojen tehokkaasta puhdistamisesta ja suositetaan kasvomaskien käyttöä. Lisäksi henkilöliikenteessä suositetaan kasvomaskien käyttöä ja hyvän käsihygienian noudattamista. 

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole täällä hetkellä nähtävissä sairaalakuormitusta lisäävää kehitystä ja tartuntojen jäljitys sekä tartuntaketjujen sulkeminen toimii hyvin. Myös riskiryhmien koronarokotukset ovat edenneet hyvin.

Lisätietoja

Jukka Mattila                    Markku Broas

johtajaylilääkäri               infektioylilääkäri

p 050 572 6277               p. 050 347 2387

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 6: 30 tapausta

Viikko 7: 52 tapausta

Viikko 8 (kuluva viikko): 26 tapausta (26.2. klo 14.28 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 615 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.19)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Yksi uusi tapaus Länsi-Pohjassa – kuluvalla viikolla tapauksia yhteensä kuusi

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi tartunta. Tartunnanjäljitys on tapauksessa vielä kesken. Kuluvalla viikolla tapauksia on Länsi-Pohjassa todettu yhteensä kuusi.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 6: 19 tapausta

Viikko 7: 12 tapausta

Viikko 8 (kuluva viikko): 6 tapausta (26.2. klo 10.19 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 522 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö