Perjantai 27.8.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle
THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla
THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(Tiedot 27.8. klo 13:20)

Rovaniemi on epidemian kiihtymisvaiheessa. Muuten Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (9.–22.8.) on 166,9/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (16.–22.8.) on 71,0/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Alueella yksi uusi tartuntatapaus

Edellisen torstain katsauksen jälkeen Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi uusi koronatapaus. Tapaus on todettu Pellossa jo valmiiksi karanteenissa olevalla henkilöllä.

Eilen tiedotettu Jukolan viestin osallistujan koronapositiivisuus on varmistustesteissä osoittautunut negatiiviseksi. Näin ollen Jukolan  viestiin tai Simerockiin yhdistettäviä tartuntatapauksia ei ole edelleenkään tullut ilmi.  

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö suosittelee kansalaisten edelleen hakeutumaan testeihin lievissäkin oireissa.

Lapin sairaanhoitopirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 32: 112 tapausta
Viikko 33: 83 tapausta
Viikko 34: (kuluva viikkoa): 28 (27.8. klo 13:20 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 1320 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(Tiedot 27.8. klo 10:00 )

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei ole eilisen torstain jälkeen tullut tietoon uusia koronavirustapauksia. Todettuja tapauksia on tällä viikolla yhteensä yhdeksän. Tiedotamme tilanteesta seuraavan kerran maanantaina 30.8.2021.

Perustaso jatkuu Länsi-Pohjassa

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 17 koronavirustartuntaa, joista noin kolmannes oli karanteenien sisältä. Tartunnoista kahdeksan todettiin alueen ulkopuolella asuvilla henkilöillä.

Kuluvalla viikolla on tähän mennessä todettu seitsemän uutta tartuntaa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti, että Länsi-Pohja jatkaa epidemian perusvaiheessa. Ilmaantuvuusluku on laskusuunnassa, eikä sairaalahoidossa ole tällä hetkellä koronapotilaita.

Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Nuorten aikuisten rokottaminen tärkeää

Länsi-Pohjan alueen väestöstä vähintään yhden rokotteen on saanut tähän mennessä 69,8 prosenttia kaikista rokotettavista. Molemmat rokotteet on saanut 44,9 prosenttia rokotettavasta väestöstä.

Alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuudessa on edelleen parantamisen varaa. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee rokotteen ottamista kaikille yli 12-vuotiaille. Rokotusaikoja on tällä hetkellä hyvin saatavissa alueen kunnissa. Kunnat tiedottavat rokotuksista omilla verkkosivuillaan.

Koronarokotteen ottaminen hyödyttää rokotettavaa itseään, mutta myös kanssaihmisiä, jotka mahdollisesti eivät sairautensa tai lääkityksensä vuoksi saa rokotteista riittävää suojaa koronavirusta vastaan. Mahdollisimman hyvä rokotuskattavuus edesauttaa myös sitä, ettei tiukempiin rajoitustoimiin tarvitsisi enää turvautua.

Syysflunssakausi on alkanut ja osassa kuntia koronatestaus on tämän vuoksi ruuhkautunut. Jos samassa perheessä on useita sairastuneita, kaikkia perheen jäseniä ei ole välttämätöntä testata koronavirustartunnan varalta. Esimerkiksi pienten lasten testaaminen ei ole välttämätöntä, jos perheen aikuiset ovat käyneet testissä.                             

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä 25.8.2021

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 32: 27 tapausta
Viikko 33: 17 tapausta
Viikko 34 kuluva viikko: 9 tapausta (27.8. klo 10:00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 857 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö