Perjantai 30.4.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Kesää kohti mennään, vappukin on jo täällä! Jotta tuleva kesä on kaikille parempi, vältetään vielä tapaamisia. Vietetään #EtäVappu tai juhlitaan ihan #OmassaKuplassa. Muistetaan alueelliset ohjeet ja rajoitukset, ei päästetä tartuntoja leviämään. Koronaturvallinenlappi.fi toivottaa kaikille hyvää vappua! #YhdessäParempiKesä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.38)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Epidemian kolmas aalto Suomessa on lähtenyt laskuun maaliskuun puolivälin jälkeen. Pohjoisessa ja keskisessä Suomessa sairaanhoitopiirit ovat laajasti epidemian perustasolla, lukuun ottamatta Länsi-Pohjaa. Leviämis- ja kiihtymisvaiheen sairaanhoitopiirit kattavat lähinnä eteläisen Suomen. COVID-19 -tilanne on kuitenkin parantumassa koko maassa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (12.–25.4.) on 5,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (19.–25.4.) on 3,4/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirin alueella voidaan ensi maanantaista lähtien järjestää erityisin varotoimin yli 50:n henkilön julkisia tilaisuuksia – yksityistilaisuuksissa kokoontumissuositus nousee 50:een henkilöön

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu uusia tartuntoja. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu yhteensä 16.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on kokoontunut tänään 30.4. ja päivittänyt alueen koronasuosituksia. Sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on pysynyt edelleen rauhallisena. Tällä hetkellä taudin ilmaantuvuusluku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 5,1 tapausta 100 000 asukasta kohti, mikä on maamme alhaisimpia lukuja. 

Koronakoordinaatioryhmä päivitti alueen koronasuosituksia seuraavasti:

  • Korkeintaan 50 henkilön yksityistilaisuuksia voidaan järjestää maanantaista 3.5. lähtien
  • Yläkouluissa oppilaiden maskisuositus päättyy. Toisen asteen oppilaitosten osalta päättymisestä päättävät kuntien tartuntatautiviranomaiset. 
  • Koordinaatioryhmä suosittelee kuitenkin edelleen maskin käyttöä sairaanhoitopiirin alueen koulujen ja varhaiskasvatuksen työntekijöille, mikäli turvavälejä ei pystytä pitämään. 

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä toivottaa koronaturvallista vappua! 

Lisätietoja

Jukka Mattila  
johtajaylilääkäri      
p.  050 572 6277   

Markku Broas
infektioylilääkäri
p. 050 347 2387

Yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia on mahdollista järjestää jakamalla yleisö omiin ”kupliinsa”, joissa kussakin on korkeintaan 50 henkilöä, omat kulkureitit, tapahtumahenkilökunta sekä palvelut

Lapin aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, että Lapin sairaanhoitopiirin alueella voidaan 3.5.2021 alkaen järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia.

Tilaisuuksissa on huolehdittava osallistujien turvallisuudesta sijoittamalla yleisö erillisiin katsomolohkoihin tai alueisiin, joissa voi kussakin olla korkeintaan 50 henkilöä. Jokaisessa lohkossa tai alueella on oltava omat kulkureitit, tapahtumahenkilökunta ja palvelut, kuten mahdolliset tarjoilupalvelut ja saniteettitilat. Tilaisuuden järjestäjän tulee huolehtia yleisön turvallisuudesta noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yleisötilaisuuksiin antamia hygienia- ja turvaväliohjeita.
Lapin aluehallintoviraston tiedote 30.4.2021

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 15: 2 tapausta

Viikko 16: 4 tapausta

Viikko 17 (kuluva viikko): 16 tapausta (30.4. klo 13.38 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 777 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.11)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Brittimuunnoksesta näyttäisi tulevan valtavirus myös Meri-Lapissa – koronaturvallisuusohjeiden noudattaminen nyt erityisen tärkeää

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on eilisen jälkeen todettu yksi uusi koronavirustapaus. Tartunta on karanteenien sisältä.

Aiemmista tartunnoista on saatu sekvensointitulokset. Kaikissa sekvensoiduissa näytteissä on todettu brittityyppinen muuntovirus. Tästä näyttää tulevan valtavirus myös Meri-Lapissa. Eteläafrikkalaista muunnosvirusta on todettu 5 tapausta, mutta tämän ketjun leviäminen saataneen pysähtymään.

Muuntovirusten tiedetään olevan herkemmin tarttuvia, mistä syystä koronaturvaohjeiden noudattaminen juuri nyt on erityisen tärkeää. Tautitilanne saadaan toukokuussa rauhoittumaan kaikkien yhteisellä sitoutumisella käsihygieniaan, maskin käyttöön ja turvaväleihin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 15: 12 tapausta

Viikko 16: 29 tapausta

Viikko 17 (kuluva viikko): 8 tapausta (30.4. klo 12.11 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 644 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö