Perjantai 6.11.2020


Jatkossa Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin klo 13:een mennessä.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 12.15)

Uusia tartuntoja edellisen katsauksen jälkeen on ilmennyt yhteensä 10, joista 6 Rovaniemellä ja 3 Sodankylässä. 

Suurin osa näistä liittyy perhealtistumisiin, jotka on todettu jo karanteenissa olevilta henkilöiltä. Kahden uuden tapauksen alkuperää ei tässä vaiheessa tiedetä.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas muistuttaa kansalaisia siitä, että pientenkin oireiden ilmaantuessa tulee hakeutua testiin, ja kotona karanteeninomaisissa olosuhteissa tulee pysyä testitulosten saapumiseen saakka.  

Kansalaisten tulee noudattaa turvallisuusohjeita. Kasvomaskia tulee käyttää tilanteissa, joissa turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa sekä hyvästä käsihygieniasta on huolehdittava.  

Kahden edellisen viikon (viikot 43 ja 44) osalta Lapin sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku on 49,6 sataatuhatta asukasta kohden.  

Viime viikon (viikko 44) osalta ilmaantuvuusluku on 34,2 sataatuhatta asukasta kohden.  

Lapin sairaanhoitopiirissä Rovaniemi on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, muutoin Lapin sairaanhoitopiiri on edelleen perusvaiheessa. 

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 43: yhteensä 18 tapausta

Viikko 44: yhteensä 40 tapausta

Viikko 45: yhteensä 24 tapausta (10 uutta perjantaihin 6.11. klo 12.15 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 250 tapausta, joista 26 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. 

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 11.55)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on 4.11. siirtynyt epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Edellisen katsauksen jälkeen on ilmaantunut 7 uutta tapausta. Näistä tapauksista valtaosa on Torniossa. Altistuneiden selvittely on kesken.

Kahden viikon sisällä koronavirustaudin ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjassa noussut tasolle 61,8 sataatuhatta asukasta kohden ja se on kolmanneksi korkein koko maassa Uudenmaan ja Vaasan jälkeen.

Tilanne tulee ottaa vakavasti. Erilaiset tapahtumat on syytä siirtää eteenpäin. Minkäänlaiseen joukkokokoontumiseen ei kannata osallistua ennen kuin epidemiatilanne rauhoittuu. Tämä vahva suositus koskee myös yritysten suunnittelemia joulun avajaisia. Näitä ei tule järjestää ennen kuin Länsi-Pohjan epidemiatilanne on saatu rauhoitettua takaisin perustasolle. 

Aluehallintoviraston kielto ja ohjeet yli 20 hengen yleisten tilaisuuksien järjestämisestä tulee huomioida tarkasti. 

Muistutetaan myös siitä, että joukkokokoontumisten lisäksi yhteislauluun liittyy selkeästi kohonnut koronavirustartunnan levittämisriski.

Kaikenlainen joukkokokoontuminen on nyt syytä keskeyttää ja välttää kaikkea ylimääräistä kontaktia toisiin ihmisiin ja viettää isänpäivää omassa perhepiirissä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 43: yhteensä 5 tapausta

Viikko 44: yhteensä 27 tapausta

Viikko 45: 23 uutta tapausta (7 uutta perjantaihin 6.11. klo 11.55 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 226 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö