Perjantai 6.8.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.07)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (19.7.–1.8.) on 68,5/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (26.7.–1.8.) on 33,4/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Rovaniemen kaupunki siirtyy kiihtymisvaiheeseen – maskisuositus laajenee, etätöitä suositellaan

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu 23 uutta tartuntaa. Niistä 21 todettiin marjanpoimijoilla. Lisäksi Rovaniemellä on todettu kaksi paikkakuntalaisen tartuntaa. Molemmat tartunnan saaneet ovat olleet valmiiksi karanteenissa. Toinen tartunnoista liittyy Kittilän Koivukodin ja kylpylän tartuntaketjuun ja toinen liittyy ketjuun, jossa tartunta on alun perin saatu ulkomailta.  

Tiedote. Julkaistu: 06.08.2021, 13:50
Rovaniemen kaupunki

Häiriötilanteen johtoryhmä kokoontui perjantaina 6.8.2021 keskustelemaan Rovaniemen koronaepidemiatilanteesta. 

Häiriötilanteen johtoryhmä totesi, että Rovaniemi on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Tartuntamäärät ovat nousseet, ja osassa tapauksista alkuperää ei pystytä selvittämään. Rovaniemen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 96. Tällä viikolla Rovaniemellä 80 tartuntaa. Kiihtymisvaiheen kriteerit täyttyivät jo ennen marjanpoimijoilla todettuja tartuntoja. Perusterveydenhuoltoa kuormittaa lisääntynyt näytteenotto ja jäljitystyö sekä tartunnan saaneiden ohjaus ja seuranta. Sairaalahoidossa Rovaniemellä on toistaiseksi yksittäisiä potilaita. Muu Lappi säilyy epidemian perusvaiheessa. 

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen vuoksi häiriötilanteen johtoryhmä päätti seuraavista suosituksista: 

  • Maskisuositus laajennetaan kaikille työpaikoille sisätiloissa. 
  • Maskisuositusta laajennetaan koskemaan peruskoulujen henkilökuntaa. Toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa maskisuositus on jo voimassa sekä opiskelijoilla että henkilökunnalla. 
  • Varhaiskasvatuksessa henkilökuntaa suositellaan käyttämään maskia tai visiiriä lasten vuorovaikutuksen tarpeet huomioiden. Huoltajan tulee käyttää maskia liikkuessaan varhaiskasvatusyksikön sisätiloissa. 
  • Etätyösuositus annetaan kaikille työpaikoille ja tehtäviin, joissa se on mahdollista.
  • Yleisötapahtumien järjestäjiä ja yleisölle avoimien tilojen vastuutahoja muistutetaan tartuntatautilain 58 c§:n mukaisista epidemian rajoittamista koskevista toimenpiteistä, joista järjestäjän on velvollisuus huolehtia. 

Toistaiseksi Rovaniemellä ei rajoiteta harrastustoimintaa tai yleisötapahtumien tai yleisten kokoontumisten henkilömääriä. 

Terveysturvallisuudesta huolehdittava

Rovaniemen kaupunki ja Lapin sairaanhoitopiiri muistuttavat jokaisen yksilön vastuusta huolehtia omalla kohdallaan terveysturvallisuudesta: 

  • Maskia suositellaan käytettävän julkisissa sisätiloissa, julkisessa liikenteessä, työpaikoilla sekä toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.
  • Turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta tulee edelleen huolehtia. 
  • Koronatestiin tulee hakeutua erityisen matalalla kynnyksellä. 
  • Kannustamme vielä rokottamattomia hakeutumaan aktiivisesti koronarokotukseen. Rokote suojaa hyvin vakavalta taudilta, ja sillä voidaan hillitä epidemian leviämistä sekä jatkossa vähentää rajoituksia.
  • Terveysturvallisuusohjeet on tärkeä muistaa myös yöelämässä ja ulkona ihmisjoukoissa.  

Terveiden 12–15-vuotiaiden alkavat Rovaniemellä ensi viikon lopulla
Valtioneuvosto on päättänyt 5.8. laajentaa koronarokotukset myös terveille 12–15-vuotiaille. Kaupunki aloittaa riskiryhmiin kuulumattomien 12–15-vuotiaiden rokotukset ensi viikon lopulla. Kaupunki tiedottaa näistä erikseen tulevan viikon alussa. 

Testaukseen matalalla kynnykselläKaupunki haluaa muistuttaa, että testaukseen on syytä edelleen hakeutua erityisen matalalla kynnyksellä. Koronatestipaikkoja on Rovaniemellä kolme: Mehiläisen drive in -testipiste, Terveystalon testipiste sekä Lappican testauspiste. Poikkeuksellisesti Terveystalon testauspiste Revontulikeskuksessa on avoinna myös tulevana viikonloppuna. 

Mehiläisen drive in -testauspiste, Sairaalakatu 1ma–pe klo 7.30–14.30
la–su klo 8.30–15.30

Terveystalon testauspiste, Kauppakeskus Revontuli, 1. krs, eteläpääty  ma–pe klo 7.20–13
Poikkeuksellinen aukioloaika: la–su 7.–8.8. klo 7.20–13.

Lappican testauspiste (vain ajanvarauksella), Lapinkävijäntie 2ma–to klo 7.30–15.30 
pe klo 7.30–14.30

Testausajat ja -paikat lisätietoineen löydät myös kaupungin verkkosivuilta: https://www.rovaniemi.fi/Poikkeustilanne/Koronavirus/Koronavirustestaus  

Lisätietoja: Paula Reponen, hallintoylilääkäri, paula.reponen@rovaniemi.fi, p. 0400607238

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 29: 41 tapausta

Viikko 30 : 40 tapausta

Viikko 31 (kuluva viikko): 83 tapausta (6.8. klo 14.07 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 1046 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.56)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Tartunnat leviävät nyt joukkotapahtumissa – tartuntariskiä voi merkittävästi pienentää huolehtimalla käsihygieniasta, riittävästä turvavälistä ja käyttämällä kasvomaskia

Eilisen jälkeen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kolme uutta koronavirustapausta. Yhteensä tartuntoja on tällä viikolla ollut 20.

Koko pandemian aikana alueella on todettu yhteensä 799 tartuntaa rajatestaus mukaan lukien.

Eilen todettujen joukkoaltistusten selvittäminen on edelleen osittain kesken. Tähän mennessä noin 150 henkilöä on näissä altistunut koronavirukselle ja asetettu karanteeniin.

Joukkoaltistumisista yksi on Kemissä tapahtunut altistuminen Ammattiopisto Lappiassa. Torniossa altistumiset ovat tapahtuneet miesten jalkapallon edustuspelissä ja lasten jääkiekkoleirillä. Lisäksi yksi joukkoaltistuminen liittyy kuninkuusraveihin.

Yksittäisiä tartuntoja on alueella todettu myös Qstockiin liittyen.

Myös muualla Suomessa joukkotapahtumat näkyvät vahvasti tartuntojen leviämisessä. Omaa tartuntariskiä tapahtumiin osallistuessa voi merkittävästi pienentää huolehtimalla käsihygieniasta, riittävästä turvavälistä ja kasvomaskia käyttämällä. Tapahtumiin ei myöskään pidä oireisena osallistua, vaan lievissäkin oireissa mennään koronavirustestiin. Koronavirustauti voi tavanomaisten hengitystieoireiden lisäksi oireilla myös vatsatautina (mm. ripulina).

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 29: 25 tapausta

Viikko 30: 10 tapausta

Viikko 31 (kuluva viikko): 20 tapausta (6.8. klo 10.56 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 799 tapausta

Infektioiden torjuntayksikkö