Perjantai 7.1.2022

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi heti tartuntaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Lapin kunnat tarjoavat oireisille ilmaista testausta.
(Linkki: STM:n koronavirustestauksen strategia)

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 7.1. klo 13.00)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (20.12–2.1.) on 1033,7/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (27.12.–2.1.) on 734,2/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Tartuntojen viikkoluku lähentelee jo tuhatta

Loppiaispäivän aikana todettiin Lapin sairaanhoitopiirin alueella 125 uutta koronatartuntaa, joista Rovaniemellä 69 ja seuraavaksi eniten Kittilässä 16 ja Kolarissa 13.  Tällä viikolla on tähän mennessä todettu yhteensä 957 koronatartuntaa. Loppuviikkoa kohden tapausmäärät ovat hieman laskeneet, mutta ovat edelleen korkealla tasolla.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän tilannekatsaus 7.1.2022
(klo 10.30)

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on aktiivinen ja tartuntamäärä edelleen nousussa.  Viimeisen neljän päivän aikana uusia tartuntoja on todettu 904 tapausta.  Mikäli tilanne jatkuu samankaltaisena, kuluvan viikon tartuntojen kokonaisluvun arvioidaan nousevan noin 1600 tapaukseen.

Tartunnoista noin puolet on todettu sairaanhoitopiirin alueen asukkailla, kymmenesosa ulkomaisilla matkailijoilla ja loput kotimaisilla matkailijoilla. 

Taudin nopea leviäminen näkyy nyt myös Lapin keskussairaalassa, jossa tällä hetkellä on hoidettavana kahdeksan sairastunutta. Sairaalakuormitus tullee edelleen nousemaan.  Alueen perusterveydenhuollossa haasteena on edelleenkin jäljitystyö, josta kunnat ovat toistaiseksi selvinneet hyvin.

Sairaanhoitopiirin sairaaloissa on otettu käyttöön vierailurajoitukset. Koordinaatioryhmä suosittaa, että kunnissa harkitaan kuntakohtaisen koronatilanteen mukaan vastaavaa ratkaisua terveyskeskuksissa.

Koronakoordinaatioryhmä ei muuta kantaansa etäopetukseen, vaan odottaa kansallista linjausta. 

Koordinaatioryhmä muistuttaa, että tällä hetkellä jokaisen kansalaisen oma terveysturvallinen käyttäytyminen on entistäkin tärkeämpää epidemian nopean leviämisvauhdin hillitsemiseksi. Ryhmä suosittelee maskin käyttöä kaikille yli 12-vuotiaille koulussa.  Julkisissa tiloissa on voimassa 20 henkilön kokoontumisrajoitus ja yksityisissä tilaisuuksissa 20 henkilön kokoontumissuositus.

Lapin aluehallintovirasto arvioi ensi viikolla tarpeita nykyisten rajoitusten muutoksille muun muassa tilojen käytön rajoittamiselle ja sisä- ja ulkotilojen kokoontumisrajoituksiin.

5.1. LSHP: Omaisten vierailukielto Lapin keskussairaalassa ja sote-yksiköissä
4.1. Rovaniemen kaupunki: Koronajäljitys ruuhkautunut – kaupunki pyytää positiivisen testituloksen saaneita jäämään eristykseen

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 51: 350 tapausta
Viikko 52: 858 tapausta
Viikko 1 (kuluva viikko): 957 (7.1. klo 13.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 4442 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Työtä tarjolla: Lapin sairaanhoitopiirin kuntiin koronaa torjumaan rokottajaksi, jäljittäjäksi tai näytteenottajaksi?

Uudet altistumispaikat (päivitetty 5.1.)

Täältä näet listan altistumispaikoista kokonaisuudessaan viimeisen kahden viikon ajalta

Rovaniemen kaupunki lopettaa ilmoitukset mahdollisista altistumispaikoista, koska käytännössä nykytilanteessa voi altistua missä tahansa. Terveysturvallinen käyttäytyminen on entistäkin tärkeämpää epidemian nopean leviämisvauhdin hillitsemiseksi.

  • su 2.1. Kittilän lentokentän kahvio klo 9-15
  • ma 3.1. Kittilän lentokentän kahvio klo 8-10

Kaikkia kyseisissä paikoissa mainittuina ajankohtina vierailleita suositellaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan testiin, mikäli pieniäkin infektion oireita ilmenee.

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 5.1.)

12 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos88,2 %87,1 %87,9 %
2. annos83,8 %82,7 %83,8 %
3. annos28,4 %25,8 %25 %
Rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos78,3 %77,1 %77,4 %
2. annos74,4 %73,2 %73,8 %
3. annos25,1 %22,8 %22 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 7.1. klo 11.20)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kuluvalla viikolla todettu 190 uutta tartuntaa

Kuluvalla viikolla Meri-Lapissa on todettu yhteensä 190 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidon tarve on säilynyt ennallaan, keskussairaalassa on hoidossa edelleen alle 5 koronapotilasta. Tehohoitoa tarvitaan.

Edelleenkin suositellaan välttämään kaikenlaisten yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä seuraavan kahden viikon aikana. Sama suositus koskee myös välttää yksityisten juhlien tms. kokoontumisten järjestämistä.

Etätyötä suositellaan mahdollisimman laajasti ja alueella on käytössä laaja kasvomaskisuositus. Koulujen alkaessa ensi viikolla maskinkäyttösuositus koskee myös yläkoulusta alkaen koululaisia. Opetushenkilökuntaa suositus koskee myös alakoulujen osalta.

Kodin ulkopuolisia kontakteja suositellaan välttämään seuraavan kahden viikon ajan. Välttämättömissä kontakteissa suositellaan käytettävän aina kasvomaskia.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 50: 85 tapausta
Viikko 51: 122 tapausta
Viikko 52: 221 tapausta
Viikko 1 (kuluva viikko): 190 tapausta (pe 7.1. klo 11.20 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 2319 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö