Perjantai 9.4.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.00)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirin tilanne on viimeisen kahden viikon aikana olennaisesti rauhoittunut ja Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on tehnyt päätöksen alueen siirtymisestä takaisin perustasolle 6. huhtikuuta alkaen.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 12 ja 13) on 18,0/100 000 asukasta.

Yhden viikon ilmaantuvuusluku (viikko 13) on 6,8/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Rovaniemellä ravintola-alalla työskentelevän henkilön tartunta on todettu Etelä-Afrikan virusmuunnoksen aiheuttamaksi – luvassa laajempia joukkotestauksia tapauksen ympärillä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tapaukset todettiin Kittilässä ja Pellossa ja molemmat todettiin ulkomaalaisilla.

Rovaniemellä viime viikolla todettu tartunta on todettu Etelä-Afrikan virusmuunnoksen aiheuttamaksi. Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö tulee suorittamaan tapaukseen liittyen laajempia joukkotestauksia. Tartunta todettiin ravintola-alalla työskentelevällä henkilöllä.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 12: 13 tapausta

Viikko 13: 8 tapausta

Viikko 14 (kuluva viikko): 4 tapausta (9.4. klo 12.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 751 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 7.12)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa todettiin kaksi laajaa joukkoaltistumista: karanteeniin 120 ihmistä – kuluvalla viikolla karanteeniin asetettu kaiken kaikkiaan parisataa henkeä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin eilen kolme uutta koronavirustapausta. Tapaukset ovat erillisiä, eivätkä liity tällä viikolla aiemmin ilmaantuneisiin tartuntoihin. Toinen todetuista tartuntaketjuista on peräisin Ruotsin puolelta ja toinen mahdollisesti Uudeltamaalta. Näytteet tutkitaan muuntovirusten osalta.

Tartunnanjäljityksessä on näihin tapauksiin liittyen todettu kaksi laajaa joukkoaltistumista Torniossa, minkä seurauksena Pirkkiön ja Kokkokankaan päiväkodit on asetettu karanteeniin. Karanteeniin joutuu noin 100 lasta ja 20 aikuista.

Kaikkiaan sairaanhoitopiirissä on noin 200 ihmistä asetettu karanteeniin tällä viikolla. Tartuntoja on todettu 10.

Lapsilla koronavirustauti on usein lievä ja vaikeat tautimuodot ovat erittäin harvinaisia. Mikäli lapselle tulee karanteenissa hengitystieinfektion oireita on syytä hakeutua koronavirustestiin.

Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että lievissäkin flunssaoireissa on jäätävä pois töistä ja hakeuduttava välittömästi koronavirustestiin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 12: 6 tapausta

Viikko 13: 2 tapausta

Viikko 14 (kuluva viikko): 10 tapausta (9.4. klo 7.12 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 591 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö