Rovaniemellä epidemia kiihtymisvaiheessa – maskisuositus laajenee, etätöitä suositellaan

Tiedote. Julkaistu: 06.08.2021, 13:50
Rovaniemen kaupunki

Häiriötilanteen johtoryhmä kokoontui perjantaina 6.8.2021 keskustelemaan Rovaniemen koronaepidemiatilanteesta. 

Häiriötilanteen johtoryhmä totesi, että Rovaniemi on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Tartuntamäärät ovat nousseet, ja osassa tapauksista alkuperää ei pystytä selvittämään. Rovaniemen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 96. Tällä viikolla Rovaniemellä 80 tartuntaa. Kiihtymisvaiheen kriteerit täyttyivät jo ennen marjanpoimijoilla todettuja tartuntoja. Perusterveydenhuoltoa kuormittaa lisääntynyt näytteenotto ja jäljitystyö sekä tartunnan saaneiden ohjaus ja seuranta. Sairaalahoidossa Rovaniemellä on toistaiseksi yksittäisiä potilaita. Muu Lappi säilyy epidemian perusvaiheessa. 

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen vuoksi häiriötilanteen johtoryhmä päätti seuraavista suosituksista: 

  • Maskisuositus laajennetaan kaikille työpaikoille sisätiloissa. 
  • Maskisuositusta laajennetaan koskemaan peruskoulujen henkilökuntaa. Toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa maskisuositus on jo voimassa sekä opiskelijoilla että henkilökunnalla. 
  • Varhaiskasvatuksessa henkilökuntaa suositellaan käyttämään maskia tai visiiriä lasten vuorovaikutuksen tarpeet huomioiden. Huoltajan tulee käyttää maskia liikkuessaan varhaiskasvatusyksikön sisätiloissa. 
  • Etätyösuositus annetaan kaikille työpaikoille ja tehtäviin, joissa se on mahdollista.
  • Yleisötapahtumien järjestäjiä ja yleisölle avoimien tilojen vastuutahoja muistutetaan tartuntatautilain 58 c§:n mukaisista epidemian rajoittamista koskevista toimenpiteistä, joista järjestäjän on velvollisuus huolehtia. 

Toistaiseksi Rovaniemellä ei rajoiteta harrastustoimintaa tai yleisötapahtumien tai yleisten kokoontumisten henkilömääriä. 

Terveysturvallisuudesta huolehdittava

Rovaniemen kaupunki ja Lapin sairaanhoitopiiri muistuttavat jokaisen yksilön vastuusta huolehtia omalla kohdallaan terveysturvallisuudesta: 

  • Maskia suositellaan käytettävän julkisissa sisätiloissa, julkisessa liikenteessä, työpaikoilla sekä toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.
  • Turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta tulee edelleen huolehtia. 
  • Koronatestiin tulee hakeutua erityisen matalalla kynnyksellä. 
  • Kannustamme vielä rokottamattomia hakeutumaan aktiivisesti koronarokotukseen. Rokote suojaa hyvin vakavalta taudilta, ja sillä voidaan hillitä epidemian leviämistä sekä jatkossa vähentää rajoituksia.
  • Terveysturvallisuusohjeet on tärkeä muistaa myös yöelämässä ja ulkona ihmisjoukoissa.  

Terveiden 12–15-vuotiaiden alkavat Rovaniemellä ensi viikon lopulla
Valtioneuvosto on päättänyt 5.8. laajentaa koronarokotukset myös terveille 12–15-vuotiaille. Kaupunki aloittaa riskiryhmiin kuulumattomien 12–15-vuotiaiden rokotukset ensi viikon lopulla. Kaupunki tiedottaa näistä erikseen tulevan viikon alussa. 

Testaukseen matalalla kynnyksellä

Kaupunki haluaa muistuttaa, että testaukseen on syytä edelleen hakeutua erityisen matalalla kynnyksellä. Koronatestipaikkoja on Rovaniemellä kolme: Mehiläisen drive in -testipiste, Terveystalon testipiste sekä Lappican testauspiste. Poikkeuksellisesti Terveystalon testauspiste Revontulikeskuksessa on avoinna myös tulevana viikonloppuna. 

Mehiläisen drive in -testauspiste, Sairaalakatu 1ma–pe klo 7.30–14.30
la–su klo 8.30–15.30

Terveystalon testauspiste, Kauppakeskus Revontuli, 1. krs, eteläpääty  ma–pe klo 7.20–13
Poikkeuksellinen aukioloaika: la–su 7.–8.8. klo 7.20–13.

Lappican testauspiste (vain ajanvarauksella), Lapinkävijäntie 2ma–to klo 7.30–15.30 
pe klo 7.30–14.30

Testausajat ja -paikat lisätietoineen löydät myös kaupungin verkkosivuilta: https://www.rovaniemi.fi/Poikkeustilanne/Koronavirus/Koronavirustestaus  

Lisätietoja: Paula Reponen, hallintoylilääkäri, paula.reponen@rovaniemi.fi, p. 0400607238