Rovaniemi siirtyy leviämisalueeksi, yli 20 hengen yleisötilaisuudet kielletään vuoden loppuun

Rovaniemen kaupunki 30.11.2021

Häiriötilanteen johtoryhmä totesi kokouksessaan tiistaina 30.11.2021, että tilannekuvan perusteella Rovaniemen kaupunki täyttää koronaepidemian leviämisalueen kriteerit. Uusien tartuntojen määrä on kasvanut edellisestä viikosta huomattavasti. Lisäksi on ilmaantunut joukkoaltistumisia, eikä kaikkien tapausten alkuperää ole voitu jäljittää. Ilmaantuvuusluku edelliseltä 14 vuorokaudelta on 195/100 000. 

Häiriötilanteen johtoryhmä päätti kieltää yli 20 hengen yleisötilaisuudet sekä yleiset kokoukset 30.11.–30.12.2021. Rajoituspäätöksen voi tehdä enintään kuukauden ajaksi kerrallaan. Johtoryhmä totesi, että päätös on välttämätön epidemian leviämisen hillitsemisen, terveydenhuollon kantokyvyn turvaamisen sekä sairaalahoidon ylikuormittumisen estämiseksi. Päätös ei koske alle 16-vuotiaita.

Yritykset ja tapahtumanjärjestäjät voivat halutessaan ottaa käyttöön koronapassin, jolloin rajoitukset eivät kohdistu yrityksen toimintaan ja tapahtumiin. Sosiaali- ja terveysministeriön koronapassia koskevan ohjeen mukaan toiminnanharjoittaja ei voi edellyttää koronapassia työntekijöiltä. Lisätietoja koronapassin käytöstä löytyy sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta

Valtioneuvosto päättää Rovaniemeen kohdistuvista mahdollisista ravintolarajoituksista torstaina 2.12.2021. 

Etätöitä suositellaan jälleen, maskisuositus edelleen voimassa

Häiriötilanteen johtoryhmä suosittelee, että Rovaniemen alueella siirrytään etätöihin 30.11.–30.12.2021 niillä työpaikoilla, joissa se on mahdollista. 

Rovaniemellä maskisuositus on edelleen voimassa entiseen tapaan. Kasvomaskia suositellaan käytettävän kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan eikä turvavälejä voida pitää kuten julkisissa kulkuvälineissä, kaupoissa, kauppakeskuksissa, kirjastoissa, virastoissa, teattereissa, museoissa ja ravintoloissa. Suositus on voimassa myös työpaikkojen asiakastiloissa sekä korkeakouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Peruskouluissa ja varhaiskasvatuksessa maskisuositus koskee henkilökuntaa. 

Maskisuositus koskee 16 vuotta täyttäneitä, myös rokotettuja henkilöitä.

Kaupungin itsenäisyyspäiväjuhla perutaan, koronapassia voidaan käyttää kaupungin tilaisuuksissa

Häiriötilanteen johtoryhmä päätti, että kaupungin itsenäisyyspäivän yleisötilaisuudet perutaan epidemiologisin perustein. Kaupunki kuitenkin lähettää Korundista verkkolähetyksen, jota voi seurata suorana kaupungin Youtube-kanavan kautta 6.12.2021 klo 13 alkaen. 

Johtoryhmä linjasi, että koronapassi voidaan ottaa käyttöön kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa. Hallintokunnat päättävät omien toimintojensa osalta yksityiskohtaisesti tilanteista, joissa passi vaaditaan. Kaupunki ohjeistaa yksiköitä tästä erikseen.