Tiistai 12.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.52)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 53 ja 1) on 31,7/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 1 osalta on 17,1/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Norrbottenin tilanne vaikeutuu – tarpeetonta matkustamista rajan yli vältettävä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Se todettiin Pellossa ja tartunta on peräisin ulkomailta.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu useita tartuntoja, jotka liittyvät Ruotsiin tai Länsi-Pohjaan. Norrbottenissa koronatilanne on vaikeutunut ja Ruotsissa rajakunnissa on nähtävissä epidemian kiihtymistä. Norrbottenissa ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon osalta on 420 / 100 000 asukasta. Näin ollen tarpeetonta matkustamista Ruotsin puolelle on syytä harkita tarkkaan.

Viikolla 1 tehtiin yhteensä 1693 koronavirustestiä. Testeistä 774 oli pika-antigeenitestejä. Positiivisten osuus tehdyistä testeistä oli 1,18 %.

Koronavirustesteihin on sairaanhoitopiirin alueella hakeuduttu viime viikkoina vähemmän kuin aiemmin. Jotta voimme löytää tartunnat ja estää jatkotartuntojen syntymisen, on erityisen tärkeää hakeutua testiin lievissäkin oireissa. Myös turvallisuusohjeita tulee noudattaa tarkasti. Tartuntoja voidaan ehkäistä käyttämällä käsidesiä ja käyttämällä maskia tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 53: 17 tapausta (korjattu 12.1. klo 12.52)

Viikko 1: 20 tapausta (korjattu 12.1. klo 12.52)

Viikko 2 (kuluva viikko): 1 tapaus (12.1. klo 12.52 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 439 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 8.31)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Yksi uusi tartunta Länsi-Pohjassa

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi tartunta. Tartunnan saanut on ulkopaikkakuntalainen henkilö.

Ruotsin Haaparannalla tilanne tartuntojen suhteen on vaikeampi kuin rajan toisella puolella Torniossa. Rajayhteisöön kuuluvien tulee kaikissa kontakteissa käyttää kasvomaskia ja huolehtia turvaväleistä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suosittelee vahvasti vähentämään kaikkea ei-välttämätöntä kanssakäymistä rajan ylitse ja välttämättömissä kontakteissa huomioimaan tarkasti koronaturvallisuusohjeet. Kasvomaskin käyttöä suositellaan myös Ruotsin puolella töissä käyville.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 53: 25 tapausta

Viikko 1: 25 tapausta

Viikko 2 (kuluva viikko): 1 tapaus (12.1. klo 8.31 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 396 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö