Tiistai 16.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.28)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 5 ja 6) on 37,6/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 6 osalta on 25,7/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Hiihtolomalaisille ohjeet: matkalle ei tule lähteä oireisena ja mikäli vähäisiäkään oireita ilmaantuu matkan aikana, on hakeuduttava testiin – testaus ilmaista myös matkailijoille

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu viisi uutta tapausta. Kittilässä todettiin tartunta karanteenissa jo olevalla henkilöllä. Kemijärvellä todettiin tartunta, joka liittyy aiempaan tartuntaketjuun Pyhätunturilla. Pelkosenniemellä todettiin tartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. Kolarissa todettiin Ruotsiin liittyvä tartunta. Lisäksi Pellossa todettiin paikkakunnan aiempaan tartuntaketjuun liittyvä tartunta.

Viime viikolla (viikko 6) koronavirustestejä tehtiin Lapin sairaanhoitopiirissä yhteensä 3394. Niistä pika-antigeenitestejä oli 2897. Tartuntoja todettiin yhteensä 30, joka on 0,88 prosenttia tehdyistä testeistä. 

Pika-antigeenitestien ja PCR-testien tarkkuus samaa tasoa – vääriä positiivisia tuloksia voi esiintyä molemmissa testeissä 

Molemmilla testeillä vääriä positiivisia tuloksia esiintyy 1-2 %:lla testatuista. Tämä tarkoittaa sitä, että testitulos on positiivinen, vaikka henkilö todellisuudessa ei ole COVID-19-positiivinen. Antigeenitestissä voidaan epäillä väärää positiivisuutta, kun testianalyysi näyttää heikkoa positiivisuutta. Tällaiset testit tarkistetaan kahdella erillisellä PCR-testillä ja jos PCR-testit ovat negatiiviset, voidaan alkuperäistä antigeenitestiä pitää vääränä positiivisena. 

Testituloksen näyttäessä heikkoa positiivisuutta, ei ryhdytä laajoihin karanteenitoimenpiteisiin ennen kuin tulos on varmistettu positiiviseksi PCR-testillä. Heikon positiivisen testituloksen antanut henkilö pysyy kuitenkin eristyksissä siihen asti, että tulos on varmistettu.

Pääkaupunkiseudulla asukaslukuun suhteutetut tartuntamäärät lähes kymmenkertaisia verrattuna Lapin sairaanhoitopiirin määriin – hiihtolomalaisten erittäin tärkeää noudattaa turvallisuusohjeita

Hiihtolomakausi alkaa tulevalla viikolla. Pääkaupunkiseudulla tartuntatautitilanne on nopeasti huonontunut ja koronaviruksen brittimuunnosta on todettu Helsingin seudulla huomattavan paljon. Helsingissä koronan ilmaantuvuus kahden viikon aikana sataatuhatta henkilöä kohden on 233 ja Vantaalla 297. Lapin sairaanhoitopiirissä vastaava luku on noin 30. Ero pääkaupunkiseudun ja Lapin sairaanhoitopiirin välillä on lähes kymmenkertainen.

On erittäin tärkeää, että hiihtolomamatkailijat eivät lähde matkalle oireisena. Mikäli matkalla ilmenee vähäisiäkään infektioon liittyviä oireita, tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä. Myös ulkopaikkakuntalaiset pääsevät testattavaksi ilmaiseksi kaikissa Lapin kunnissa.

Täältä löydät ohjeet testiin hakeutumiselle myös matkustaessa

Turvallisuusohjeita tulee matkustaessa noudattaa tarkasti. Maskia tulee käyttää kaikissa sisätiloissa, myös majoituspaikoissa ja ravintoloissa, lukuun ottamatta ruokailutilanteita. Turvallisuusohjeisiin kuuluu myös turvavälien noudattaminen ja hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen.

Kotibileissä on tapahtunut viime aikoina joukkoaltistumisia koronavirukselle. Yksityisiä isoja kokoontumisia tulee pyrkiä välttämään tässä vaiheessa, kun tautitilanteen nopea huonontuminen on mahdollista.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 5: 14 tapausta

Viikko 6: 30 tapausta (korjattu 16.2. klo 12.28)

Viikko 7 (kuluva viikko): 8 tapausta (16.2. klo 12.28 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 546 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.41)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa viisi uutta tapausta

Edellisen katsauksen jälkeen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu viisi uutta koronavirustapausta. Tartuntojen jäljittäminen on vielä kesken.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 5: 29 tapausta

Viikko 6: 19 tapausta

Viikko 7 (kuluva viikko): 5 tapausta (16.2. klo 9.41 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 509 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö