Tiistai 16.3.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.16)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 9 ja 10) on 56,5/100 000 asukasta.

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 10 osalta on 32,5/100 000 asukasta.  

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Levin Villa Guruun liittyviä tartuntoja todettiin yksi lisää – tartuntoja nyt yhteensä 14

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu viisi uutta tapausta. Niistä neljä todettiin Rovaniemellä. Kahdessa tapauksessa henkilöt on testattu sairaanhoitopiirin ulkopuolella ja myös tartunnat on saatu sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Kolmas tartunta liittyy aiempaan tartuntaketjuun ja kyseessä on karanteenissa jo olevan henkilön tartunta. Rovaniemen tapauksista neljäs liittyy Levin Villa Gurun tartuntaketjuun, jossa on nyt yhteensä 14 tartuntaa. Lisäksi Kittilässä todettiin tapaus, jossa tartunnan selvittely on vielä kesken.

Viime viikolla (viikko 10) Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhteensä 37 koronavirustartuntaa. Koronavirustestejä tehtiin alueella yhteensä 4419 kappaletta ja niistä 4042 oli pika-antigeenitestejä. Positiivisten osuus testeistä oli 0,86 prosenttia.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö on kutsunut torstaina 18.3. koolle sairaanhoitopiirin alueella toimivia henkilöliikenteen yrityksiä, tarkoituksenaan keskustella infektioturvallisuudesta henkilöliikenteessä.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 9: 28 tapausta

Viikko 10: 37 tapausta

Viikko 11 (kuluva viikko): 5 tapausta (16.3. klo 14.16 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 700 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.40)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Ylitorniolla 21 henkilöä saanut tartunnan – tartunnan aiheuttajaksi epäillään muuntovirusta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu eiliseen iltaan mennessä 22 uutta koronavirustartuntaa. Yksi tartunnoista todettiin ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä, joka on poistunut alueelta. 21 tartuntaa todettiin Ylitornion kunnassa. Tartunnanjäljityksessä on tullut esille, että tartunnat liittyvät perhetapaamisiin, joihin on saapunut väkeä myös muualta sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Koska tartunnat vaikuttavat levinneen nopeasti on testattu laajasti myös oireettomia henkilöitä. Tilanteessa epäillään muuntovirusta, johon saadaan varmistus myöhemmin.

Varotoimenpiteenä kunta on sulkenut Ainiovaaran koulun, ja oppilaat on siirretty etäopetukseen kahdeksi viikoksi. Karanteeniin on asetettu n. 60-80 oppilasta.

Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että voimassa on kuuden henkilön ylärajasuositus myös yksityisten juhlien osalta, jotka on välttämätöntä järjestää sulkuaikana. Ei-välttämättömiä yksityisiä juhlia (esim. syntymäpäivät) suositellaan siirrettäväksi turvallisempaan ajankohtaan. Meneillään oleva sulkutila on tarkoitettu koronatapausten vähentämiseksi, mikä onnistuu ainoastaan kaikkea ihmisten välistä kanssakäymistä vähentämällä ja suosimalla etäkontakteja.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 9: 12 tapausta

Viikko 10: 9 tapausta

Viikko 11 (kuluva viikko): 22 tapausta (16.3. klo 10.40 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 568 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö