Tiistai 17.8.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.41)

Rovaniemi on epidemian kiihtymisvaiheessa. Muuten Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (2.8.–15.8.) on 208,8/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (9.8.–15.8.) on 95,8/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Tunnettuihin tartuntaketjuihin liittyen useita tartuntoja Lapin sairaanhoitopiirissä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu 10 tartuntaa. Rovaniemellä todettiin neljä tartuntaa, joista kaksi liittyy aiemmin todettuihin tartuntaketjuihin sekä yksi, joka on saatu ulkopaikkakunnalta ja yksi paikkakunnalta. Tartunnan saaneet ovat paikkakuntalaisia.

Lisäksi Sodankylässä todettuun tartuntaketjuun liittyviä tartuntoja todettiin yhteensä neljä. Tartunnat todettiin sodankyläläisellä, rovaniemeläisellä, pelkosenniemeläisellä sekä kemijärveläisellä.

Posiolla todettiin ulkopaikkakuntalaisen henkilön tartunta, tartunta on myös saatu ulkopaikkakunnalta. Lisäksi Ivalo-Inari -alueella todettiin tartunta, joka lukeutuu viikon 31 tartuntoihin.

Viime viikolla Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhteensä 112 tartuntaa. Koronavirustestejä tehtiin viikon aikana yhteensä 5183 kappaletta, joista pika-antigeenitestejä oli 4991 kappaletta. Positiivisia tuloksia suhteessa tutkimusmäärään oli yhteensä 2,16 prosenttia.

16.8. mennessä Lapin sairaanhoitopiirin alueen väestöstä 69,4 prosenttia oli saanut 1. rokoteannoksen ja kaksi rokoteannosta oli saanut 39,9 prosenttia.
Koko Suomen väestöstä 1. rokoteannoksen saaneita oli 68,9 prosenttia ja kaksi annosta saaneita oli 42,6 prosenttia.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 31: 132 tapausta (lisätty yksi tapaus 17.8.)

Viikko 32: 112 tapausta (korjattu 17.8.)

Viikko 33 (kuluva viikko): 9 tapausta (17.8. klo 13.41 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 1215 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.59)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Länsi-Pohjassa tartunnat lisääntyneet

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronavirustaudin kahden viikon ilmaantuvuus on noussut tasolle 60/100 000 asukasta.

Tautitapausten määrä on kasvamassa. Siitä huolimatta ilmaantuvuus on edelleen matalimpien joukossa. Eilisen jälkeen uusia tapauksia on todettu 9.

Viikolla 32 oli yhteensä 27 uutta tapausta. Näiden jäljittämisessä yli 100 alueen asukasta jouduttiin asettamaan karanteeniin. 30 % tartunnoista todettiin rajatestauksessa tai muualla asuvilla, jotka ohikulkumatkalla. 20 % tapauksista liittyy matkailuun ulkomailla. Positiivista tilanteessa on se, että 40 % viime viikon tartunnoista ilmaantui karanteenien sisältä. Tartunnanjäljitys kunnissa on edelleen tehokasta sillä 76% paikallisista tartunnoista pystyttiin jäljittämään.

Kaikki viime viikkoina saapuneet tyypitystulokset ovat olleet ns. delta-tyypin virusta, joka siis näyttää selvästi muodostuneen valtavirukseksi myös Länsi-Pohjassa.

68 % Länsi-Pohjan väestöstä on saanut yhden rokotusannoksen ja noin 40 % molemmat annokset. Jo ensimmäinen annos suojaa tehokkaasti (= 80 %) vakavalta, sairaala- tai tehohoitoon johtavalta, tautimuodolta. Toisen annoksen jälkeen suoja edelleen paranee (= 96 %). Sairaanhoitopiiri suosittelee rokotetta kaikille yli 12-vuotiaille.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 31: 29 tapausta

Viikko 32: 27 tapausta

Viikko 33 (kuluva viikko): 9 tapausta (17.8. klo 12.59 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 844 tapausta

Infektioiden torjuntayksikkö