Tiistai 18.5.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.00)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (3.5.–16.5.) on 9,4/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (10.5.–16.5.) on 3,4/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lappilaiset ovat suoriutuneet epidemian torjunnasta mallikkaasti koko pandemian ajan – yhdessä voimme jatkossa turvata paluun normaaliin hankkimalla korkean rokotekattavuuden kaikissa ikäryhmissä

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu yhtään uutta tartuntaa. Viime viikolla (viikko 19) Lapin sairaanhoitopiirissä tartuntoja todettiin yhteensä neljä. Koronavirustestejä tehtiin alueella yhteensä 2812 kappaletta, ja niistä 2697 oli pika-antigeenitestejä. Positiivisia tuloksia suhteessa tutkimusmäärään oli 0,14 prosenttia.

Lapin sairaanhoitopiiri on onnistunut koronavirusepidemian torjunnassa hyvin koko pandemian ajan. Sekä väestö että yritykset ja yhteisöt ovat sitoutuneet erittäin hyvin koronatorjuntaohjeistoihin, kuten esimerkiksi kasvomaskien käyttöön ja turvaväleistä huolehtimiseen. Lappilaisten vahvuutena onkin ollut faktaan ja tietoon perustuva toiminta. Tämän esimerkillisen toiminnan ansioista yhteiskunta on pääsääntöisesti voinut toimia alueella melko avoimesti.

Jatkossa on hyvin keskeistä, että saamme erittäin korkean rokotekattavuuden koko lappilaisen väestön osalta. Tällä hetkellä rokotukset ovat edenneet hyvin ja jo rokotetuissa ikäryhmissä rokotekattavuus on korkea, lähes 90 prosenttia. On hyvin tärkeää, että rokotekattavuus nousee kaikissa ikäryhmissä korkeaksi, jolloin koronainfektioon liittyy merkittävästi vähemmän vakavaa sairastumista ja sairaalahoidon tarvetta. Korkealla rokotekattavuudella voimme turvata yhteiskunnan avautumisen sekä vaikuttaa siihen, että pääsemme mahdollisimman pian takaisin normaaliin.

Rokotekattavuus Lapin sairaanhoitopiirissä 17.5.2021: Lapin sairaanhoitopiirin väestöstä rokotteen 1. annoksen saaneita oli 36 prosenttia ja 2. annoksen saaneita 8,9 prosenttia. Koko suomen väestöstä 1. annoksen saaneita oli 37,9 prosenttia ja 2. annoksen saaneita 5,1 prosenttia.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 18: 7 tapausta

Viikko 19: 4 tapausta

Viikko 20 (kuluva viikko): 0 tapausta (18.5. klo 12.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 789 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 8.56)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kemissä kaksi uutta tartuntaa

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Molemmat tartunnat todettiin Kemissä ja tapaukset ovat erillisiä, eivätkä liity aiempiin tartuntaketjuihin. Tapausten tartunnanjäljitys on käynnissä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 18: 13 tapausta

Viikko 19: 11 tapausta

Viikko 20 (kuluva viikko): 2 tapausta (18.5. klo 8.56 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 683 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö