Tiistai 19.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.43)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 1 ja 2) on 21,4/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 2 osalta on 4,3/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Koronapositiiviset maahantulijat testataan jatkossa muuntovirusten varalta

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu neljä uutta koronavirustapausta. Tapauksista kaksi todettiin Kolarissa. Tartunnan saaneista toinen on ulkopaikkakuntalainen ja toinen on jo karanteenissa ollut henkilö. Myös Rovaniemellä todettiin yksi tartunta karanteenissa jo olleella henkilöllä. Lisäksi yksi tartunta todettiin Pellossa kirjoilla olevalla henkilöllä, joka on käynyt testissä Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole kyseiseen tapaukseen liittyviä altistumisia.

Viime viikolla (viikko 2) Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin yhteensä viisi koronavirustapausta. Koronavirustestejä tehtiin yhteensä 2301 kappaletta ja niistä 1749 oli pika-antigeenitestejä. Positiivisten osuus näytteistä oli 0,22 %. (tiedot päivitetty 21.1. klo 11.13)

Virusvarianttien todentamiseksi kaikki ulkomailta Suomeen tulevat henkilöt suositellaan testattavan maahan tullessa sekä kolme vuorokautta maahantulon jälkeen. Mikäli tulos on positiivinen, näyte lähetetään tarkempaan geenianalyysiin virusvarianttien, eli muuntovirusten tunnistamiseksi.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 1: 20 tapausta

Viikko 2: 5 tapausta

Viikko 3 (kuluva viikko): 4 tapausta (19.1. klo 13.23 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 447 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.27)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Rajanylittämistä vältettävä ja ihmisten välisiä tapaamisia vähennettävä – Haaparannalla vieraileminen on merkittävä tartuntariski

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu neljä uutta koronavirustapausta. Valtaosa näistä tapauksista liittyy rajan ylitse tapahtuvaan kanssakäymiseen.

Länsi-pohjassa todettiin viime viikolla yhteensä 15 tapausta. Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tapauksia on todettu 414.

Viime viikon tartunnoista 60 % oli peräisin Ruotsin puolelta. Tartunnoista 13 % oli lisäksi jatkotartuntoja rajan yli tulleesta tartunnasta. 13 % tartunnoista oli peräisin Oulusta. Positiivista oli, että karanteenien tai omaehtoisen karanteenin sisältä oli 30% kaikista tapauksista. Lisäksi vain yhdessä tapauksessa lähde jäi kokonaan tuntemattomaksi.

Haaparannalla oli viime viikolla 80 tapausta ja kahden viikon ilmaantuvuusluku on 1300/100 000 asukasta. Koko Norrbottenissa luku on 400/100 000. Länsi-Pohjassa luku on 56/100 000.

Sairaalahoidon tarve koronainfektion takia on lisääntynyt Länsi-Pohjassa huolestuttavasti. Sairaalahoidon riski lähtee nopeasti kasvamaan n. 70 vuoden iän jälkeen.

Iäkkäiden tulee nyt erityisesti kiinnittää huomiota koronaturvallisuusohjeisiin. Myös muita kehotetaan vähentämään keskinäistä kanssakäymistä, sillä tartunnoissa korostuvat työperäisten tartuntojen lisäksi tällä hetkellä myös lähipiirin tartunnat, kuten erilaiset vierailut ja kyläilyt.

Haaparannalla vierailu tai asiointi kaupoissa on tällä hetkellä merkittävä riski tartunnansaamisen kannalta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 1: 25 tapausta

Viikko 2: 15 tapausta

Viikko 3 (kuluva viikko): 4 tapausta (19.1. klo 9.27 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 414 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö