Tiistai 2.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 11.50)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 3 ja 4) on 42,8/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 4 osalta on 18,8/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä annettu maan tasolla eniten koronarokotteita asukaslukuun verrattuna

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kaksi uutta tartuntaa. Toinen tartunnoissa todettiin Kittilässä ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä ja toinen tartunta todettiin Rovaniemellä karanteenissa olleella henkilöllä. Rovaniemen tartunta liittyy aiempaan tartuntaketjuun Rovaniemellä.

Norrbottenissa tartuntamäärät ovat hitaasti laskeneet, mutta tartuntoja tulee edelleen paljon. Suurinta ilmaantuvuus Norrbottenin alueella on Överkalixin sekä Kalixin kunnissa.

Lapin sairaanhoitopiirissä on annettu koronarokotteita eniten koko maassa asukaslukuun suhteutettuna. Tällä hetkellä rokotteen on saanut yhteensä 6384 henkilöä, eli 5,46 % Lapin sairaanhoitopiirin alueen väestöstä.
(Lähde: THL 2.2.2021 klo 14.24)

Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)

Muuntuneen koronaviruksen takia suositellaan kokonaan välttämään matkustamista Iso-Britannian, Etelä-Afrikan ja Irlannin lisäksi jatkossa myös Portugaliin ja Brasiliaan. Muiden valtioiden kohdalla koronaviruspandemiasta johtuva maailmanlaajuinen yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista.
(Lähde: Ulkoministeriö)

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 3: 26 tapausta

Viikko 4: 22 tapausta

Viikko 5 (kuluva viikko): 2 tapausta (2.2. klo 11.50 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 495 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 11.03)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Työyhteisöissä suositellaan kasvomaskin käyttöä sekä ruokailujen ja kahvittelujen porrastamista

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kahdeksan uutta koronvirustapausta eilisen jälkeen. 90 % tapauksista todettiin Ruotsin puolella asuvilla henkilöillä, jotka ovat käyneet testauksessa Tornion näytteenottopisteessä.

Viime viikolla tartuntoja todettiin yhteensä 27 ja niistä 30 % oli peräisin Ruotsista. Jatkotartuntoja Ruotsista oli lisäksi 35 % tartunnoista. Karanteenien sisältä ilmaantui yhteensä 11 tartuntaa.

Tartunnanjäljitys Länsi-Pohjassa ja erityisesti Tornion kaupungissa toimii hyvin. Viime viikon tartunnoista vain alle 5% on jäänyt tartunnanjäljityksessä tuntemattomaksi.

Valtaosa tartunnoista ilmaantuu kotona ja töissä sekä vapaa-ajan kontakteista etenkin kahvipöydästä. Kasvomaskin käytön laajentaminen työtehtävissä ja ruokailu- ja kahvihetkien porrastaminen töissä vähentäisi nykyisiä tartuntoja merkittävästi.

Toistaiseksi Länsi-Pohjan alueelta ei ole löydetty muuntovirusta

Koska tämä virustyyppi tarttuu herkemmin, suositellaan vahvasti kasvomaskin käytön laajentamista työyhteisöissä. Turvavälin on oltava vähintään 2 metriä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 3: 17 tapausta

Viikko 4: 27 tapausta

Viikko 5 (kuluva viikko): 8 tapausta (2.2. klo 11.03 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 462 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö