Tiistai 25.1.2022

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi heti tartuntaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Lapin kunnat tarjoavat oireisille ilmaista testausta.
(Linkki: STM:n koronavirustestauksen strategia)

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 25.1. klo 15.04)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (10.–23.1.) on 2457,5/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (17.–23.1.) on 1230,5/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Tartuntamäärät pysyttelevät samalla tasolla

Maanantain jälkeen on todettu 138 uutta tartuntatapausta.

Tapausmäärät ovat pysyneet viikkotasolla nyt noin 1500 tartunnassa. Rovaniemellä tapausmäärät ovat edelleen kasvussa, mutta pääosin muualla sairaanhoitopiiri alueella tapausmäärät ovat joko samoissa lukemissa tai laskussa.

Viime viikolla (17.–23.1.) Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhteensä 1442 tartuntaa. Koronatestejä tehtiin alueella yhteensä 9830, joista pika-antigeenitestejä oli 8862 kappaletta. Positiivisia tapauksia suhteessa testausmäärään oli 14,63 prosenttia.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 2: 1409 tapausta
Viikko 3: 1442 tapausta
Viikko 4 (kuluva viikko): 361 tapausta (25.1. klo 15.04 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 8749 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Rovaniemen kaupunki on lopettanut ilmoitukset mahdollisista altistumispaikoista, koska käytännössä nykytilanteessa voi altistua missä tahansa. Terveysturvallinen käyttäytyminen on entistäkin tärkeämpää epidemian nopean leviämisvauhdin hillitsemiseksi.

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 25.1.)

12 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos88,8 %87,6 %86,5 %
2. annos85,4 %84,1 %83,3 %
3. annos48,9 %45,8 %46,5 %
Rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos78,9 %77,5 %76,2 %
2. annos75,8 %74,5 %73,4 %
3. annos43,4 %40,5 %41,0 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 25.1. klo 15.25)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Testaus-, jäljitys-, eristys- ja karanteenikäytännöt ovat muuttumassa Meri-Lapissa 29.1.2022 alkaen

Milloin testiin?

Jatkossa lieväoireisten henkilöiden ei ole välttämätöntä hakeutua koronavirustestiin, vaan riittää että sairastaa oireisen hengitystieinfektion kotona. Töihin tai kouluun voi palata kahden oireettoman päivän jälkeen. Alueella on nyt niin paljon koronavirustautia, että kaikkia hengitystie-infektioita voidaan pitää koronavirustaudin aiheuttamina. Muiden virusten aiheuttamia tauteja alueella on vähän.

Poikkeuksen testiin hakeutumisessa muodostavat hengitystieoireista kärsivät sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät sekä heidän perheenjäsenensä. Myös raskaana olevien ja alle 6 viikon sisällä synnyttäneiden kehotetaan edelleen hakeutuvan koronavirustestiin.

Oireettomien ei tule hakeutua testiin muuten, kuin tartuntatautilääkärin määräyksestä.

Positiivisen kotitestin tehneen ei suositella enää hakeutuvan varmistustestiin, vaan hän voi sairastaa taudin ja eristäytyä 5 vuorokauden ajaksi kotiinsa. Liikkeelle voi lähteä 5 vuorokauden kuluttua positiivisesta kotitestistä, kunhan ajanjakso sisältää kaksi oireetonta päivää.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus/koronavirustestit-ja-kontaktien-valttaminen-alueilla-joilla-testaus-ja-jaljitys-on-ruuhkautunut

https://thl.fi/fi/-/lievien-koronavirusoireiden-takia-ei-yleensa-tarvitse-kayda-testissa-valta-kontakteja-viiden-paivan-ajan-ja-noudata-alueellisia-ohjeita?redirect=%2Ffi%2Fweb%2Finfektiotaudit-ja-rokotukset%2Fajankohtaista%2Finfektio-ja-rokotusuutiset

Jäljitys- ja karanteenikäytäntö muuttuu

Jatkossa tartunnanjäljitys tullaan keskittämään sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköihin ja laitosepidemioihin. Karanteenikäytännöstä nykymuodossa ja karanteenipäätösten tekemisestä luovutaan alueellisesti. Päätösten laatimisessa on pitkä viive eikä käytäntö enää vaikuta epidemiaa rajaavasti, sillä tauti on jo laajasti levinnyt.

Koronavirustaudille altistuneen (oleskelu yli 15 minuuttia alle 2 m:n etäisyydellä positiivisesta henkilöstä) suositellaan mahdollisuuksien mukaan välttämään kontakteja toisiin ihmisiin vähintään viiden päivän ajan. Etätyötä ja etäopiskelua suositellaan mahdollisuuksien mukaan. Töihin, opiskeluun ja kouluun voi mennä normaalisti mikäli etätyö ei ole mahdollista. Kasvomaskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa suositellaan. Mikäli ilmaantuu oireita niin siirrytään välittömästi kotiin sairastamaan.

Koronapositiivisten kontaktointi ja eristyskäytäntö muuttuvat

Eristyspäätösten tekeminen tartuntalain edellyttämällä tavalla on pitkän viiveen takia muodostunut mahdottomaksi. Pääsääntöisesti tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä luovutaan alueellisesti. Jatkossa eristykseen määrätään vain erityistapauksissa tilanteissa, joissa pyritään rajoittamaan ja ehkäisemään laitosepidemioita ja osana sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden epidemian hallintaa.

Positiivisen koronatestin antanut saa ilmoituksen tekstiviestillä tartunnastaan ja hänen kehotetaan eristäytyvän kotiinsa vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Parantumisen jälkeen liikkeelle voi lähteä 5 vuorokauden kuluttua, jos siihen sisältyy vähintään kaksi oireetonta päivää.

Normaalit sairauslomakäytännöt jatkossa, sairaana pysytään kotona

Mikäli henkilö tarvitsee sairauslomatodistuksen töistä poissaolonsa takia, hän on tavalliseen tapaan yhteydessä työterveyshuoltoon tai omaan terveyskeskukseen hyödyntäen sähköisiä kanavia ja puhelinta. Sairaana ei pidä lähteä liikkeelle kotoa todistuksen hakemisen takia.

Työnantajien suositellaan laajentavan omailmoituskäytäntöään työntekijän positiivisen koronatestin jälkeen, jotta tarpeettomien todistusten hankkimiselta vältyttäisiin.

Meri-Lapin tartuntatautilääkärit

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 1: 300 tapausta
Viikko 2: 331 tapausta
Viikko 3: n. 450 tapausta (24.1. klo 10.14 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu n. 3210 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö