Tiistai 27.7.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.31)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (12.–25.7.) on 61,6/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (19.–25.7.) on 35,1/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Infektioiden torjuntayksikkö kehottaa alueen ulkopuolelta tulevia käymään testissä ennakoivasti, mikäli he osallistuvat kokoontumiseen, jossa on paljon muita ihmisiä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu 11 uutta tartuntaa, joista kolme lukeutuu edellisen viikon tartuntamäärään. Viime viikolla tartuntoja todettiin siten yhteensä 41. Koronatestejä tehtiin alueella yhteensä 3844. Positiivisia tuloksia suhteessa testausmäärään oli 1,02 prosenttia.

Uusista tapauksista seitsemän todettiin Rovaniemellä. Niistä neljä tartunnan saanutta on ollut valmiiksi karanteenissa, yksi tartunta on saatu ulkomailta ja yksi sairaanhoitopiirin ulkopuolelta sekä yhden tartunnan alkuperää ei tunneta. Kittilässä todettiin kaksi tartuntaa, toinen tartunnan saaneista on ulkopaikkakuntalainen ja tartunta liittyy Kittilän hoivakotiin sekä toinen tartunta todettiin paikkakuntalaisella, ja se todettiin sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Näiden lisäksi Sodankylässä todettiin karanteenissa olevan henkilön tartunta ja Muoniossa todettiin tartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä.  

Tartuntamäärät ovat nousussa etenkin Rovaniemen osalta. On myös tullut ilmi tapauksia, joissa ihmiset ovat lähteneet oireisena tapaamaan toisiaan. Infektioiden torjuntayksikkö muistuttaa, että oireisena tulee hakeutua testiin erittäin matalalla kynnyksellä heti, kun mahdollista, ja pysyä kotona negatiivisen testituloksen saamiseen asti. Testaamiskynnys on tällä hetkellä hyvin matala, sillä koronaviruksen deltavariantti leviää Suomessa kovaa vauhtia.  

Infektioiden torjuntayksikkö kehottaa käymään testissä myös ennakoivasti ennen joukkokokoontumisiin osallistumista, mikäli on käynyt sairaanhoitopiirin ulkopuolella tai tulee alueelle muualta. Kaksi rokoteannosta, eli täyden rokotesarjan saaneilla, tai alle 6 kuukautta sitten koronainfektion sairastaneilla testissä käyminen ei ole tarpeen, mikäli heillä ei ole oireita. 

Mahdollisia altistumisia Kittilässä, Rovaniemellä ja Kolarissa

  • Kittilässä Levi hotel spa -hotellin kylpylässä lauantaina 17.7. klo 14–17 
  • Rovaniemellä Santa´s Pizza & Burger -ravintolassa torstaina 22.7. klo 14–15
  • Kolarissa Kolarin Kontion Revontuli Cup -turnauksessa sunnuntaina 25.7. klo 9.30–16.30 

Näissä paikoissa vierailleita kehotetaan hakeutumaan testattavaksi 3-5 vuorokauden kuluttua altistumisesta, vaikka oireita ei ilmaantuisikaan. Mikäli oireita ilmenee, tulee testiin hakeutua välittömästi. 

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 28: 32 tapausta

Viikko 29: 41 tapausta (27.7. klo 14.31 mennessä)

Viikko 30 (kuluva viikko): 8 tapausta (27.7. klo 14.31 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 933 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.55)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Tunnistamattomien tartuntojen määrä kasvanut Länsi-Pohjassa

Uusia positiivisia tapauksia ei ole ilmaantunut tällä viikolla. Viime viikon lopullinen tapausmäärä oli yhteensä 25. Näistä ulkomailta etelänmatkalta saatuja tartuntoja ja niistä tulleita jatkotartuntoja oli yhteensä seitsemän. Kahdeksassa tapauksessa positiivinen tartunta todettiin jo karanteenissa olevalla henkilöllä. Rajatestauksessa läpikulkumatkalla olleilta Haaparannan ostosmatkalaisilta todettiin kuusi positiivista tapausta.

Joukkoaltistumisia alueella oli kaksi (yksityisiä juhlia). Altistuneita joutui karanteeniin viikolla 29 yhteensä 130 henkeä. Tuntemattomien tartunnanlähteiden lukumäärä on kasvanut, sillä alueen omista tartunnoista 40:ssä prosentissa ei tartunnan alkuperää saatu jäljitettyä.

Rokottamattomien tai vain yhden rokotteen saaneiden suositellaan jatkavan koronaturvaohjeiden noudattamista edelleen. Rokotusta oman ikäryhmän mukana suositellaan vahvasti.

Nautitaan kesästä koronasta huolimatta, korona huomioiden!

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 28: 6 tapausta

Viikko 29: 25 tapausta (26.7. klo 10.55 mennessä)

Viikko 30 (kuluva viikko): 0 tapausta (26.7. klo 10.55 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 770 tapausta

Infektioiden torjuntayksikkö