Tiistai 5.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin. Seuraava katsaus julkaistaan torstaina 7.1.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.00)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 52 ja 53) on 24,8/100 000 asukasta.  

Viime viikon osalta (viikko 53) ilmaantuvuusluku on 13,7/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Neljä uutta koronavirustapausta Lapin sairaanhoitopiirissä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu neljä uutta tapausta. Tapauksista kolme on Rovaniemen tartuntoja. Näistä yksi todettiin muualla Suomessa ja kahdessa muussa tartunnan alkuperä on selvityksen alla. Yksi tapaus todettiin Kittilässä Levillä ja kyseessä on ulkopaikkakuntalainen henkilö.

Kahdella Lapin keskussairaalan työntekijällä todettiin koronavirustartunta – tartunnat eivät olet aiheuttaneet potilasaltistumisia  

Lapin keskussairaalan teho-osaston hoitohenkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä sekä päivystyspoliklinikan hoitohenkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä on todettu koronavirustartunnat. Teho-osaston työntekijällä tartunta paljastui myöhään lauantai-iltana ja päivystyspoliklinikan työntekijällä tartunta paljastui eilen. 

Tapaukset ovat toisistaan erillisiä ja ovat johtaneet henkilökunnan altistumisiin. Kuusi teho-osaston henkilökuntaan kuuluvaa sekä 15 päivystyspoliklinikan henkilökuntaan kuuluvaa on asetettu karanteeniin. Altistumiset ovat tapahtuneet kahvittelu- ja ruokailutilanteissa. 

Potilaita ei ole altistunut, sillä henkilökunta käyttää aina potilastyössä suojaimia. 

Rokotukset aloitettu Lapin sairaanhoitopiirissä 

Lapin sairaanhoitopiirissä on arvioitu, että viikon 4 loppuun mennessä ensimmäinen rokotuskierros on saatu tehtyä sosiaali- ja terveydenhuollon akuutteja infektiopotilaita hoitavalle ja tutkivalle henkilökunnalle sekä ympärivuotisten hoivayksiköiden henkilökunnalle ja asukkaille.  

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 52: 13 tapausta

Viikko 53: 16 tapausta

Viikko 1 (kuluva viikko): 4 tapausta (5.1. klo 12.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 421 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.40)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Kaksi uutta koronavirustapausta Länsi-Pohjassa

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kaksi uutta tapausta. Tapaukset ovat eri puolilta sairaanhoitopiiriä ja molemmissa tartunnan alkuperä on tiedossa.

Epidemiatilanne Länsi-Pohjassa on pahenemassa. Tapausten määrän vähentäminen edellyttää sitä, että väestö vähentää sosiaalisia kontaktejaan. Kaksi seuraavaa viikkoa kannattaa välttää kyläilemistä ja vierailuja kodin ulkopuolella. Kauppa-asiat kannattaa hoitaa turvavälit huomioiden ja kasvomaskia käyttänen. Etätöitä suositellaan mahdollisuuksien mukaan tekemään laajasti.

Kaikki Länsi-Pohjan asukkaat pääsevät loppiaisena ke 6.1. testattavaksi Tornion näytteenottopisteessä. Näytteenottopiste on kyseisenä päivänä avoinna klo 9–14 ja ajan pääset varaamaan täältä. Muina päivinä kuntakohtaiset ohjeet testiin pääsyyn löydät sivultamme.

Lisää tietoa pyhien ajan näytteenotosta täällä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 52: 14 tapausta

Viikko 53: 25 tapausta

Viikko 1 (kuluva viikko): 2 tapausta (5.1. klo 10.40 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 372 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö