Tiistai 6.4.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 18.02)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirin tilanne on viimeisen kahden viikon aikana olennaisesti rauhoittunut ja Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on tehnyt päätöksen alueen siirtymisestä takaisin perustasolle 6. huhtikuuta alkaen.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 12 ja 13) on 18,0/100 000 asukasta.

Yhden viikon ilmaantuvuusluku (viikko 13) on 6,8/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Lapin sairaanhoitopiirissä epidemiatilanne on rauhoittunut – sairaanhoitopiiri siirtyy tänään epidemian perusvaiheeseen

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kolme uutta tartuntaa. Yksi todettiin Kemijärvellä ja tartunta liittyy aiemmin Kemijärvellä todettuun tartuntaketjuun. Kaksi tapausta liittyy Rovaniemeen, joista toinen on saanut tartunnan Etelä-Suomessa ja toinen on paikkakuntalainen, jonka tartunnan alkuperää ei vielä tiedetä.

Viime viikon perusteella tilanne Lapin sairaanhoitopiirissä on rauhallinen. Tartuntoja todettiin yhteensä kahdeksan, joista viisi todettiin ulkopaikkakuntalaisilla. Koronavirustestejä tehtiin viime viikolla yhteensä 3839 kappaletta, joista 3671 oli pika-antigeenitestejä. Positiivisia tuloksia suhteessa tutkimusmäärään oli 0,21 prosenttia.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä: Lapin sairaanhoitopiirin alue palaa koronavirusepidemian perustasolle

Tänään tiistaina 6.4.2021 kokoontunut Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä katsoo, että koronavirustilanne on alueella rauhoittunut ja päättänyt, että alueella palataan koronavirusepidemian perustasolle.

Kahden viimeisen viikon aikana alueella on todettu kymmenkunta yksittäistä tartuntatapausta viikossa, joista suurin osa ulkopaikkakuntalaisilla. Tartuntaketjuja ei ole syntynyt. Taudin ilmaantuvuusluku on selvässä laskussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportin mukaan kahden viimeisen viikon osalta taudin ilmaantuvuusluku oli 13,7 tapausta 100 000 asukasta kohti, mikä on valtakunnan tasolla toiseksi matalin.

Sairaanhoitopiirin alueella on otettu edelleen runsaasti koronatestejä. Viime viikolla tehtiin 3839 koronatestiä, joista positiivisten osuus oli 0,21 %.

Lapissa on toimittu lomakautena koronaturvallisesti ja noudatettu annettuja ohjeita hyvin. Jotta tilanne pysyisi jatkossakin hyvänä, koordinaatioryhmä muistuttaa tartuntojen leviämisen estämiseksi annetuista turvallisuusohjeista.  Edelleenkin on tärkeää huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, pitää 2 metrin turvavälit, välttää ihmisjoukkoja, käyttää kasvomaskia ja hakeutua lievissäkin oireissa koronatestiin.

Muutoksia suosituksiin

Koordinaatioryhmä kävi läpi antamiaan ohjeita ja suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ja kokoontumisia vältettäisiin, etätöitä jatkettaisiin ja kouluissa henkilökunta ja yli 6-luokkalaiset käyttäisivät edelleen kasvomaskia. Koordinaatioryhmä mukaan enää ei ole tarvetta yläkoulujen ja 2.asteen oppilaitosten etäopetukselle eikä yli 16-vuotiaiden ryhmätoiminnan keskeytyksille.

Edelleen suositellaan kuitenkin, että sairaanhoitopiirin rajojen ylittäviä urheilu- ja liikuntatapahtumia ei järjestetä 24.4. saakka. Suositus koskee kaikenikäisiä yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa. Suositus ei kuitenkaan koske maajoukkuetoimintaa eikä SM- ja 1-divisioonatason kilpailutapahtumia.

Koronakoordinaatioryhmä käsitteli kokouksessa myös Kittilän tautitilannetta.  Kahden viimeisen viikon aikana on todettu koronatartunta kahdella paikkakuntalaisella, muut todetut tapaukset ovat olleet ulkopaikkakuntalaisilla. Kunnan pienestä asukasmäärästä johtuen ilmaantuvuusluku on 31,3 / 100 000 asukasta kohden. Koordinaatioryhmä katsoo, että alueella oleva ravintolasulku ei ole epidemian hallinnan perusteella välttämätön ja on tässä suhteessa yrittäjille kohtuuton. Koordinaatioryhmä esittää valtioneuvostolle, että Kittilän alueella ravintolasulku tulisi purkaa.  

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 11: 29 tapausta

Viikko 12: 13 tapausta

Viikko 13: 8 tapausta (6.4. klo 13.55 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 747 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.00)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Viime viikko oli Länsi-Pohjassa hiljainen, tartuntoja todettiin vain kaksi – kuluvalla viikolla tartuntoja todettu jo viisi

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikolla 13 vain kaksi koronavirustapausta. Kahden viikon ilmaantuvuus laski viime viikolla lähelle perustasoa ja ilmaantuvuusluku oli 11,7/100 000 asukasta.

Ilmaantuvuus alkoi kuitenkin uudelleen nousta, sillä Länsi-Pohjassa todettiin eilisen aikana viisi uutta koronavirustapausta. Osa näistä tapauksista liittyy Tornion Näätsaaren kouluun, joka on asetettu karanteeniin 15.4. saakka. Koulu on etäopetuksessa karanteenin loppuun saakka.

Pohjois-Ruotsin tautitilanne on edelleen vaikea, mikä näkyy myös Länsi-Pohjan tartunnoissa. Pohjois-Ruotsin kaivoksilta Suomeen palaavien on syytä käydä rajalla koronatestissä aina maahan palatessa.

Osalla koronavirustauti ilmenee vain lievillä flunssaoireilla. Jo lievienkin oireiden takia on syytä hakeutua koronavirustestiin epidemian leviämisen estämiseksi. Pääsiäisen lomareissulta palatessa tämä on erityisen tärkeää.

Rajoitusten ja suositusten noudattaminen on edelleen hyvin tärkeää, sillä alueen tautitilanne voi huonontua nopeasti.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 12: 6 tapausta

Viikko 13: 2 tapausta (6.4. klo 9.00 mennessä)

Viikko 14 (kuluva viikko): 5 tapausta (6.4. klo 9.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 586 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö