Tiistai 6.7.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.27)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (21.5.–4.7.) on 2,6/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (28.6.–4.7.) on 1,7/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Kaikkien Rovaniemellä Half Moon -yökerhossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 24–03 käyneiden tulisi hakeutua testattavaksi tämän viikon torstain ja perjantain aikana, kehottaa infektioiden torjuntayksikkö

Sairaanhoitopiirin alueella on edellisen katsauksen jälkeen löydetty yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Tartunnoista kahdeksan liittyy Rovaniemellä sunnuntaina todettuun tartuntaan, jossa henkilö oli vieraillut tartuttavana Half Moon -yökerhossa Rovaniemellä. Osa tartunnan saaneista kuuluu kyseisen henkilön lähipiiriin, mutta merkittävä yhteistekijä tartunnoilla on ajan viettäminen Half Moon -yökerhossa sunnuntain vastaisena yönä. Näistä tartunnoista kaksi todettiin eilen maanantaina ja kuusi on todettu tänään alustaviksi positiivisiksi tartunnoiksi. Tartunnat varmistuvat tämän päivän aikana. Näiden lisäksi yksi tartunta todettiin ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä Enontekiöllä eilen.

Testiin tulisi hakeutua torstain 8.7. tai perjantain 9.7. aikana, vaikka olisi jo alkuviikosta käynyt testattavana

Half Moon -yökerhossa sunnuntain vastaisena yönä olleita henkilöitä on jo tässä vaiheessa hakeutunut testattavaksi kiitettävän paljon ja infektioiden torjuntayksikkö esittääkin kiitoksensa näille henkilöille esimerkillisestä toiminnasta. On kuitenkin hyvin tärkeää, että tartuntojen havaitsemiseksi testissä käytäisi 3-5 vuorokauden kuluttua mahdollisesta altistumisesta. Näin voidaan parhaiten varmistaa se, että tartunnat eivät pääse leviämään.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö kehottaa kaikkia lauantain 3.7. ja sunnuntain 4.7. välisenä yönä kello 24–03 Half Moon Nightclub -yökerhossa käyneitä hakeutumaan testattavaksi torstaina 8.7. tai perjantaina 9.7., siitä huolimatta vaikka henkilöt olisivat käyneet testissä alkuviikon aikana. Testituloksen saamiseen saakka kaikkien näiden henkilöiden tulisi välttää lähikontakteja.

Viruksen sekvensointi mahdollisen variantin toteamiseksi valmistuu kuluvan viikon lopussa tai ensi viikon alussa. Tässä vaiheessa on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että tartuntaketjun alkuperä on Venäjällä.

Rokotekattavuus sairaanhoitopiirin alueella on lähellä Suomen yleistä tasoa

Lapin sairaanhoitopiirissä 1. rokoteannoksen saaneita on 59 prosenttia ja kaksi rokoteannosta saaneita on 20,4 prosenttia.
Suomessa kaikkiaan 60,5 prosenttia on saanut 1. rokoteannoksen ja kaksi rokoteannosta saaneita on 20.9 prosenttia.

Viime viikolla (viikko 26) Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin yhteensä kaksi koronavirustapausta. Koronatestejä tehtiin yhteensä 3340 ja niistä pika-antigeenitestejä oli 3222 kappaletta. Positiivisia tuloksia suhteessa testimäärään oli 0,06 prosenttia.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 25: 1 tapaus

Viikko 26: 2 tapausta

Viikko 27 (kuluva viikko): 9 tapausta (6.7. klo 14.27 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 818 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 10.01)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Länsi-Pohjassa ei uusia tartuntoja

Edellisen katsauksen jälkeen ei ole todettu uusia tartuntoja.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 25: 2 tapausta

Viikko 26: 6 tapausta

Viikko 27 (kuluva viikko): 0 tapausta (6.7. klo 10.01 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 734 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö