Tiistai 8.2.2022

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi heti tartuntaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Lapin kunnat tarjoavat oireisille ilmaista testausta.
(Linkki: STM:n koronavirustestauksen strategia)

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 8.2. klo 14.19)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (24.1.–6.2.) on 2537,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (31.1.–6.2.) on 1260,4/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Tartuntamäärät edelleen tasaisia

Maanantain jälkeen on todettu 354 uutta tartuntaa. Tapauksista 17 kirjautuu näytteenottopäivän mukaisesti edelliselle viikolle. Tartuntoja tulee edelleen samaan tahtiin edellisiin viikkoihin verrattuna.

Viime viikolla (31.1.–6.2.) Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhteensä 1575 koronavirustartuntaa. Koronatestejä tehtiin alueella yhteensä 7163 kappaletta, joista pika-antigeenitestejä oli 6516 kappaletta. Positiivisia tapauksia suhteessa testausmäärään oli 20,56 prosenttia.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 4: 1493 tapausta
Viikko 5: 1575 tapausta (8.2. klo 14.19 mennessä)
Viikko 6 (kuluva viikko): 541 tapausta (8.2. klo 14.19 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 11997 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Näin käytät kasvomaskia oikein

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 8.2.)

18 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos89,7 %89,0 %88,6 %
2. annos87,0 %86,3 %85,9 %
3. annos59,6 %58,1 %58,1 %
Rokotuskattavuus 18 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos81,4 %79,4 %79,2 %
2. annos76,5 %75,1 %74,8 %
3. annos49,4 %47,5 %47,3 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 8.2. klo 11.12)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Tapausmääristä tiedottaminen lopetetaan – epidemiatilannetta seurataan jatkossa sairaalakuormituksen avulla

Lopetamme koronatapausmäärien tiedottamisen. Koronatestien lukumäärä alueella on vähentynyt, sillä lieväoireisten ei enää tarvi mennä testiin pelkän testaamisen vuoksi. Tämän viikon testeistä on positiivisia ollut lähes 40 %.

Tapausmäärä ei enää kerro alueen epidemiatilanteesta, sillä korkea positiivisten osuus kertoo siitä, että tautia on alueella paljon virallisia lukuja enemmän.

Jatkossa tiedotamme epidemiatilanteesta viikoittain aina keskiviikkoisin ellei tilanne muuta edellytä. Epidemiatilannetta ja sen kehitystä seurataan jatkossa sairaalakuormituksen avulla.

Eristys- ja karanteenipäätöksistä on alueella luovuttu, koska niillä ei voida enää vaikuttaa epidemian rajoittamiseen. Poikkeuksena tästä ovat sote-henkilöstön eristys- ja karanteenikäytännöt, jotka myös muuttuvat aiemmasta 9.2.2022 lähtien. Muutokset eivät koske aiemmin tehtyjä päätöksiä.

Sote-henkilöstöä on paljon sairaana tai altistumisten takia terveenä karanteenissa. Ajoittain kiireetöntä hoitoa on jouduttu henkilöstöpulan takia siirtämään eri terveydenhuollon yksiköissä Meri-Lapin alueella.

Sote-henkilöstön karanteenikäytäntö muuttuu 9.2.2022 alkaen siten, että kolme kertaa rokotettua (tai kaksi rokoteannosta saanutta ja koronan sairastunutta) ei enää aseteta karanteeniin edes perhealtistuksissa, vaan henkilö ilmoittaa altistumisestaan esimiehelleen ja palaa normaalisti töihin.

Altistunut sote-työntekijä käyttää työskennellessään venttiilitöntä FFP2-tason hengityssuojainta ja välttää suojaamatonta kontaktia esim. tauoilla muuhun henkilökuntaan viikon ajan altistumisesta lähtien. Jos ilmaantuu hengitystieoireita hakeudutaan koronatestiin.

Sote-henkilöstön eristyskäytäntö jatkuu ennallaan eli mikäli sairastuu koronavirusinfektioon, eristetään 5 vrk:n ajaksi oireiden alusta lukien.

Käytössä ovat normaalit sairauslomakäytännöt eli jos sairastat hengitystieinfektiota ja tarvitset asiasta todistuksen niin sen saa virka-aikana työterveyshuollosta tai omasta terveyskeskuksesta. Puhelinta ja sähköisiä kanavia tulee hyödyntää eikä todistuksen hakuun pidä lähteä paikan päälle sairaana ilman etukäteen sopimista.

Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikka keskittyy päivystyspotilaiden hoitoon eikä sitä pidä ruuhkauttaa todistusten tarpeen vuoksi, vaan tarpeelliset todistukset haetaan virka-aikana em. tavalla.

Hengitystieoireista kärsivien suositellaan sairastavan tautia kotona vähintään viisi päivää.

Kun on ollut kaksi oireetonta päivää kotona, voi töihin tai kouluun palata kunhan oireiden alusta on kulunut vähintään yllämainittu 5 päivää.

Koronavirustautia on nyt liikkeellä paljon ja tätä ohjetta (vähintään 5 päivää kotona sisältäen 2 oireetonta päivää) kannattaa noudattaa hengitystieoireista kärsivien, vaikka koronavirustestiä ei olisi tehtykään.