Torstai 1.4.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.02)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 11 ja 12) on 35,9/100 000 asukasta.

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 12 osalta on 11,1/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Kuluvalla viikolla Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettu yhteensä viisi tartuntaa

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Tartunta todettiin Kolarissa ja kyseessä on ulkopaikkakuntalainen henkilö, joka on saanut tartunnan Lapin ulkopuolelta.

Koronaturvallinenlappi.fi ja Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö toivottavat iloista ja koronaturvallista pääsiäistä! Sivustoa päivitetään seuraavan kerran tiistaina 6.4.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 11: 29 tapausta

Viikko 12: 13 tapausta

Viikko 13 (kuluva viikko): 5 tapausta (1.4. klo 13.02 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 744 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 9.08)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohja antoi ohjeet turvallisen pääsiäisen viettoon – ei päästetä muuntoviruksia Meri-Lappiin

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei ole eilisen jälkeen todettu uusia koronavirustapauksia. Kuluvalla viikolla on todettu yksi tartunta.

Turvallisen pääsiäisen ohjeet:

Tautitilanne paikallisesti on rauhoittumassa, mutta on tärkeää jatkaa opittuja koronaturvatoimia (2:n metrin turvaväli, käsihygienia ja kasvomaski, vältä ihmisjoukkoja).

Erityisesti nämä turvatoimet tulee huomioida, jos joutuu matkustamaan vaikeammille epidemia-alueille Etelä-Suomeen. Brittityyppinen muuntovirus käsittää jo reilusti yli puolet Uudenmaan ja Varsinais-Suomen koronatartunnoista. Tämä muunnos tarttuu herkemmin ja aiheuttaa jonkin verran aiempaa enemmän sairaala- ja tehohoitoa vaativia koronavirusinfektioita.

Muuntoviruksia on Meri-Lapissa todettu toistaiseksi alle 5 tapausta ja niihin liittyvät tartuntaketjut on jäljitetty ja saatu sammumaan. On erittäin tärkeää, että kaikki pyrkivät omalla käytöksellään vaikuttamaan siihen, että muuntovirukset pysyvät Meri-lapin ulkopuolella. Tämä toteutuu välttämällä matkustamista vaikeammille epidemia-alueilla ja huolehtimaan siitä, että vaikeimmilta epidemia-alueilta Meri-lappiin saapuvien henkilöiden tapaamiset toteutetaan koronaturvallisesti ja ehdottomasti noudatetaan kaikessa toiminnassa 6 hengen kokoontumisrajoitusta. Tämä vahva suositus koskee myös yksityisiä juhlia.

Koronatestiin tulee myös edelleen hakeutua jo lievistäkin oireista ja odotusaikana pysyä omaehtoisessa karanteenissa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 11: 27 tapausta

Viikko 12: 6 tapausta

Viikko 13 (kuluva viikko): 1 tapaus (1.4. klo 9.08 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 577 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö