Torstai 10.12.2020

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 13.44)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.  

Rovaniemellä alkanut esiintyä tartuntoja, joiden alkuperä ei tiedossa – turvallisuusohjeita noudattamalla voimme pitää tartunnat kurissa

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu neljä uutta tapausta. Kaksi tartunnoista todettiin Kolarissa ja kyseiset henkilöt ovat pääkaupunkiseudulta. Kaksi tartunnoista todettiin Rovaniemellä, joista toisessa tartunta on alun perin saatu ulkomailta, ja toisessa tartunnan alkuperää ei tiedetä. 

Viikosta 48 alkaen tähän päivään saakka tartunnoista 10 prosenttia on sellaisia, joiden alkuperää ei ole tunnistettu. Loput ovat lähtöisin ulkopaikkakunnilta tai liittyvät Levin kisaviikonlopun iltaravintoloiden tartuntaketjuun.  

Erityisesti Rovaniemellä on alkanut esiintyä tartuntoja, joiden alkuperää ei tiedetä. Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö painottaa, että tartuntoja voidaan ehkäistä noudattamalla turvallisuusohjeita tarkasti. Näitä ovat mm. hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen, eli käsien ahkera peseminen ja käsidesin käyttö, sekä turvavälien noudattaminen ja kasvomaskin käyttäminen julkisissa sisätiloissa ja –kulkuneuvoissa, mikäli turvaväliä ei voida noudattaa. Yhdessä toimimalla saamme pidettyä koko sairaanhoitopiirin epidemian perustasolla.

Viikkojen 48 ja 49 perusteella kahden viikon ilmaantuvuusluku on 41,1/100 000 asukasta.
Yhden viikon (viikko 49) ilmaantuvuusluku on 18,8/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 48: yhteensä 26 tapausta

Viikko 49: 22 tapausta

Viikko 50 (kuluva viikko): 8 tapausta (10.12. klo 12.08 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 362 tapausta, joista 36 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. 

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus

(ajantasaiset tiedot klo 12.37)

Länsi-Pohjassa kaksi tartuntaa kuluvalla viikolla

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu yksi uusi tapaus. Tartunnan saanut on ollut karanteenissa saadessaan tartunnan.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 48: yhteensä 11 tapausta

Viikko 49: 10 tapausta

Viikko 50 (kuluva viikko): 2 tapausta (10.12. klo 13.44 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 318 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö