Torstai 10.6.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.00)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla. Uusien Covid-19-tapausten määrä on kääntynyt maaliskuun puolenvälin jälkeen selvästi laskuun ja Suomessa epidemia on toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä niiden huolellinen noudattaminen ovat kääntäneet epidemian kehittymisen suunnan. Kevään edetessä myös rokotusten eteneminen ja kausivaihtelu alkavat tukea epidemiatilanteen kohenemista.  

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (24.5.–6.6.) on 1,7/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (31.5.–6.6.) on 0,9/100 000 asukasta.

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Rovaniemeläisessä ravintolassa koronatartuntoja viime lauantaina – Infektioiden torjuntayksikkö kehottaa asiakkaita hakeutumaan koronatestiin

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kaksi uutta tapausta. Toinen tartunnoista todettiin Rovaniemellä paikkakuntalaisella henkilöllä ja se liittyy Rovaniemellä todettuun tartuntaketjuun, jossa altistumisia on tapahtunut Kansan pubissa viime viikonloppuna lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä. Toinen tartunnoista todettiin Savukoskella kirjoilla olevalla henkilöllä. Tartunta löydettiin Tornion rajatestauksen yhteydessä.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö kehottaa kaikkia Rovaniemellä ravintola Kansan pubissa lauantaina-sunnuntaina 5.6. klo 22.00 – 6.6. klo 01 välisenä aikana olleita henkilöitä hakeutumaan koronatestiin.

Maanantaina 7.6. on todettu koronapositiivinen henkilö, joka on vieraillut Kansan Pubissa oireettomana, mutta tartuttavana. Tartuntaan liittyen on todettu kaksi uutta koronatapausta, joista jälkimmäinen tänään torstaina 10.6.  Henkilö on saanut tartunnan oleskellessaan Kansan Pubissa aiemmin mainittua aikana.

Infektioiden torjuntayksikkö kehottaa hakeutumaan testeihin, sillä siten voidaan estää laajempien tartuntaketjujen syntyminen.

Rovaniemellä on käytössä kolme testauspistettä:

Mehiläisen drive in -testauspiste palvelee osoitteessa Sairaalakatu 1. Testauspiste on auki ma–pe klo 7.30–14.30 ja la–su klo 8.30–11.30. Aikaa ei tarvitse varata.

Terveystalon testauspiste sijaitsee kauppakeskus Revontulen 1 krs:ssa, sisäänkäynti kauppakeskuksen eteläpäädystä omasta ulko-ovesta (Repolaisen leikkipaikka). Koronavirustestaus ilman ajanvarausta ma-ti klo 7.20-14 ja ke-pe klo 7.20–13.

Lappican testauspiste palvelee kaikkia yli 7-vuotiaita sekä Lappican työterveyshuollon asiakkaita linja-autoaseman pihalla olevassa kontissa osoitteessa Lapinkävijäntie 2. Palvelupiste on avoinna arkisin kello 7.30-15.20. Asiakasta pyydetään ottamaan mukaan henkilöllisyystodistus tai vastaava.
Lappican testauspisteelle tullaan aina ajanvarauksella:
Lappican työterveysasiakkaat voivat varata ajat testiin verkosta: Lappican sähköinen ajanvaraus   
Muiden, yli 7-vuotiaiden koronatestiajan saa soittamalla Lappican puhelinpalveluun 020 692 190 arkisin klo 8–12 välisenä aikana. Jätä takaisinsoittopyyntö, jolloin sinulle soitetaan takaisin ja annetaan testiaika.

Lisätietoja:
Markku Broas
Infektioylilääkäri
Lapin sairaanhoitopiiri
p. 050 347 2387

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 21: 1 tapaus

Viikko 22: 1 tapaus

Viikko 23 (kuluva viikko): 4 tapausta (10.6. klo 14.00 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 798 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 8.36)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kaksi uutta tartuntaa Länsi-Pohjassa

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kaksi uutta tartuntaa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 21: 8 tapausta

Viikko 22: 12 tapausta

Viikko 23 (kuluva viikko): 6 tapausta (10.6. klo 8.36 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 710 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö