Torstai 11.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.20)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 4 ja 5) on 30,8/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 5 osalta on 12,0/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Jokaisen kunnan on tärkeää huolehtia, että jokainen alueella oleskeleva pääsee koronatestiin helposti – ulkopaikkakuntalaisille tulee olla selkeät ohjeet testiin hakeutumiselle

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu 10 uutta tapausta. Pyhätunturilla todettiin aikaisempaan paikkakunnalla todettuun tartuntaan liittyviä tapauksia yhteensä neljä. Tartunnat ovat lähipiiritartuntoja ja henkilöt ovat olleet valmiiksi karanteenissa. Kolarissa todettiin kolme tartuntaa, joissa on kyseessä perhealtistus. Henkilöt ovat olleet valmiiksi karanteenissa. Rovaniemellä todettiin kaksi karanteenissa olevan lähipiiritartuntaa ja Kittilässä todettiin yksi tapaus, jonka alkuperä on vielä epäselvä.

MM-ralliin osallistujat turvallisuuskuplassa koko kisojen ajan

Rovaniemen MM-ralli järjestetään 26.–28. helmikuuta. Tapahtuma järjestetään ilman yleisöä. Kaikki kilpailuun akkreditoituneet, kuten toimihenkilöt, rallikuskit, media ja muut oheistoimijat, ovat kilpailujen ajan ns. turvallisuuskuplassa. Heillä on voimassa maskipakko koko kilpailun ajan, osallistujien majoitus- ja ruokailutilat on majoitusliikkeissä eriytetty ja lisäksi heidän tulee noudattaa yleisiä turvallisuusohjeita.

Ulkomailta saapuvien osallistujien osalta vaaditaan alle kolme vuorokautta vanha negatiivinen koronatesti, joka tarkistetaan ennen maahantuloa. Lisäksi heille tehdään maahantulotesti heti rajalla tai Rovaniemellä. Sen lisäksi henkilöiden, joiden vierailu kestää yli kuusi vuorokautta, tulee käydä koronatestissä kolmen vuorokauden kuluttua maahantulosta. Myös Suomesta koronan kiihtymis- tai leviämisalueilta saapuvilta tarvitaan negatiivinen tulotesti. Kaikille osallistujille jaetaan myös erilliset ohjeet testiin hakeutumisesta mahdollisten oireiden ilmaantuessa.

Myös yleisesti, kaikkien matkailijoiden kohdalla, tulee kuntien huolehtia siitä, että testattavaksi pääseminen on helppoa ja että ohjeistukset ovat yksiselitteisiä. Kaikkien alueella oleskelevien tulee päästä testiin seitsemänä päivänä viikossa.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 4: 22 tapausta

Viikko 5: 14 tapausta

Viikko 6 (kuluva viikko): 19 tapausta (11.2. klo 12.20 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 526 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 12.28)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Epidemian pääpaino Torniossa, mutta tapauksia myös muissa kunnissa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on edellisen katsauksen jälkeen todettu kolme uutta koronavirustapausta.

Epidemian pääpaino alueella on edelleen Torniossa, mutta tällä viikolla tautitapauksia on löytynyt lähes kaikista sairaanhoitopiirin alueen kunnista.

Koronaturvaohjeet (käsihygienia, 2m:n turvaväli ja kasvomaski) ovat edelleen ajankohtaisia kaikissa kunnissa alueellamme.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 4: 29 tapausta

Viikko 5: 29 tapausta

Viikko 6 (kuluva viikko): 8 tapausta (11.2. klo 12.28 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 493 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö