Torstai 17.2.2022

Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi heti tartuntaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Lapin kunnat tarjoavat oireisille ilmaista testausta.
(Linkki: STM:n koronavirustestauksen strategia)

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin sairaanhoitopiiri

(tiedot 17.2. klo 14.55)

Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (31.1.–13.2.) on 2739/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (7.–13.2.) on 1478,6/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Eristyspäätösten tekeminen lopetetaan tästä päivästä lähtien

Edellisen raportoinnin jälkeen Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 200 uutta koronatartuntaa. Todellisuudessa tapausmäärät ovat suurempia, mutta kaikki eivät tule enää tietoon. Tästä päivästä alkaen eristyspäätösten tekeminen alueella lopetettiin.

11.2. Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän tilannekatsaus

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 5: 1575 tapausta
Viikko 6: 1886 tapausta
Viikko 7 (kuluva viikko): 1027 tapausta (17.2. klo 14.55 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 14369 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Näin käytät kasvomaskia oikein

Tämänhetkinen rokotuskattavuus (päivitetty 16.2.)

18 VUOTTA TÄYTTÄNEETLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos89,8 %89,1 %88,6 %
2. annos87,1 %86,5 %86,1 %
3. annos60,8 %59,5 %59,6 %
Rokotuskattavuus 18 vuotta täyttäneessä väestössä
KOKO VÄESTÖLapin sairaanhoitopiiriLänsi-Pohjan sairaanhoitopiiriKoko Suomi
1. annos81,5 %79,5 %79,3 %
2. annos76,7 %75,3 %75 %
3. annos50,4 %48,7 %48,6 %
Rokotuskattavuus koko väestössä

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(tiedot 16.2.)
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronakatsaus julkaistaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Sairaanhoitopiiri ei enää tiedota tartuntamääriä, vaan epidemiatilannetta ja sen kehitystä seurataan jatkossa sairaalakuormituksen avulla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisalue.

Sairaalakuormitus pysynyt maltillisena – epidemiahuippu vielä saavuttamatta

Koronaviruksen aiheuttamassa sairaalakuormituksessa ei ole Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella tapahtunut viime viikkoina merkittäviä muutoksia. Sairaalakuormituksen kasvuun on kuitenkin alueella varauduttu.

Tällä hetkellä alueella on sairaalahoidossa 18 koronapotilasta, joista kolmasosa on hoidossa Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Heillä kaikilla koronainfektio on hoidon ensisijainen syy, mutta tehohoitoa ei tällä hetkellä tarvita. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on hoidossa 14 koronapotilasta, joista yhdeksän on hoidossa ensisijaisesti koronan vuoksi.

Viikolla 6 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin vajaa 1000 koronavirustartuntaa. Kaikista alueella otetuista näytteistä noin 40 prosenttia oli positiivisia. Tapausmäärä ei kuitenkaan enää kuvasta todellista epidemiatilannetta, sillä kaikkien lieväoireisten ei ole enää välttämätöntä hakeutua testiin. Todennäköisesti tartuntoja on siis paljon virallisia lukuja enemmän.

Tapausmäärien arvioidaan olevan edelleen kasvussa eikä epidemian huippua ole alueella vielä saavutettu. Kaikki tutut koronaturvatoimet – käsihygienia, turvavälit ja maskin käyttö – ovat edelleen ajankohtaisia, sillä tautia on tällä hetkellä liikkeellä enemmän kuin koko epidemian aikana.

Rokotustahdin hidastuminen huolestuttaa

Alueellinen pandemiatyöryhmä on huolestunut siitä, että kolmansien rokotteiden ottaminen on hidastunut. Vaikka rokotetutkin saattavat sairastua, suojaa rokote silti hyvin vakavilta tautimuodoilta ja sairaalahoitoon joutumiselta. Rokotusaikoja on kunnissa hyvin saatavilla ja kunnat tiedottavat niistä muun muassa omilla verkkosivuillaan.

Koronatestauspisteet ovat olleet viime päivinä alueella ruuhkaisia. Tämän vuoksi alueen kunnat luopuvat PCR-varmennusten tekemisestä. Jos henkilö tarvitsee PCR-testin esimerkiksi matkailua tai EU-koronatodistusta varten, se on jatkossa hankittava ja maksettava itse yksityiseltä.

Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097