Torstai 18.2.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

THL: Täältä voit seurata COVID-19-rokotusten edistymistä

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 13.16)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 5 ja 6) on 37,6/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 6 osalta on 25,7/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Epidemian perusvaiheelle pian hyvästit: Lapin sairaanhoitopiiri tekee huomenna esityksen sairaanhoitopiirin siirtymisestä epidemian kiihtymisvaiheeseen

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kahdeksan uutta tapausta. Tapauksista neljä todettiin Kolarissa, joista kahdessa tartunnat liittyvät Ruotsiin ja toiset kaksi tartuntaa todettiin ulkopaikkakuntalaisilla. Kaksi tartuntaa todettiin Pelkosenniemen Pyhätunturilla. Lisäksi kaksi tartuntaa todettiin Pellossa, joista toinen liittyy Pellossa olevaan tartuntaketjuun ja toisessa tartunnan saanut asuu muualla Lapin sairaanhoitopiirin alueella ja tartunta on saatu sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Tartuntojen ilmaantuvuus Lapin sairaanhoitopiirin alueella on edelleen kiihtynyt kuluvalla viikolla. Tällä viikolla on todettu jo 25 tartuntaa. Tartuntoja on todettu eri puolilla sairaanhoitopiiriä. Osassa tapauksissa tartuntojen alkuperää ei tiedetä. Lisäksi tartuntoja on todettu matkailuun liittyen.

14 vuorokauden ilmaantuvuusluku Lapin sairaanhoitopiirin alueella on tällä hetkellä 36,7/100 000 asukasta (lähde: THL). Ilmaantuvuusluku on OYS:in erva-alueen sairaanhoitopiireistä toiseksi korkein heti Länsi-Pohjan jälkeen.

Lapin sairaanhoitopiirin epidemiatilanne on kahden viikon aikana edennyt selkeästi kohti kiihtymisvaihetta. Lapin sairaanhoitopiiri esittää huomenna perjantaina kokoontuvalle Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatiotyöryhmälle sairaanhoitopiirin siirtymistä epidemian kiihtymisvaiheeseen. Samalla käsitellään myös rajoittamistoimenpiteitä, joiden avulla voidaan vähentää tartuntojen lisääntymistä.

Lapin sairaanhoitopiirin 4.12. laatima ohjeistus kotimaanmatkailulle pitää hiihtolomakauden alkaessa edelleen paikkansa

LSHP: Kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueelta suuntautuva kotimaanmatkailu Lapin sairaanhoitopiirin alueelle (4.12.2020)

Lapin sairaanhoitopiiri on 4.12. antanut ohjeen Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuvaan kotimaanmatkailuun ja joulunviettoon:

Harkitse huolellisesti, onko matkasi välttämätön.

Noudata oman alueesi korona-ohjeistuksia. Kasvomaskin käyttö on tarpeen julkisissa kulkuneuvoissa ja sisätiloissa joissa turvavälejä ei voida noudattaa.

Pari viikkoa ennen matkaa pyri välttämään mahdollisia tilanteita, joissa voit altistua koronavirusinfektiolle. Tällaisia ovat tilanteet, joissa kokoontuu paljon ihmisiä ja joissa ei voida pitää turvavälejä. Esimerkiksi iltaravintolat, kauppakeskukset ja ryhmäharrastukset. Vältä näitä tilanteita myös täällä ollessasi.

Tule vain terveenä.

Jos sairastut täällä, hakeudu heti vähäisimmistäkin oireista (mm. kurkkukipu, nuha, yskä, lämpöily, vatsakivut, ripuli, maku- ja hajuaistin muutokset) lähimpään testauspisteeseen ja pysy eristyksessä, kunnes saat tiedon testituloksesta.

Jos tapaat riskiryhmiin kuuluvia, huolehdi että kaikki käyttävät kasvomaskia koko vierailun ajan.

Tutustu Lapin sairaanhoitopiirin korona-ohjeistuksiin osoitteissa www.lshp.fi ja www.koronaturvallinenlappi.fi/

Markku Broas, infektiolääkäri
Antti Väänänen, infektiolääkäri

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 5: 14 tapausta

Viikko 6: 30 tapausta

Viikko 7 (kuluva viikko): 25 tapausta (18.2. klo 13.16 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 562 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 14.48)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa muistutetaan: yleisissä kokoontumisissa voimassa 10 hengen kokoontumisrajoitus – myös yksityistilaisuuksien osallistujamäärästä voimassa vahva suositus

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu kaksi uutta koronavirustapausta. Vahvistusta muuntoviruksista alueella ei vielä ole.

Koronavirustilanne on Suomessa pahenemassa, erityisesti Uudellamaalla. Tilanne on muuttumassa huonompaan suuntaan myös Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Koronatilanne on edelleen vaikea Ruotsin Norrbottenin alueella. Tästä syystä annettuja suosituksia ja rajoituksia sekä koronaturvatoimia on syytä edelleen tarkasti noudattaa.

Tapahtumajärjestäjiä muistutetaan Lapin aluehallintoviraston määräyksestä, jossa Länsi-Pohjan alueella on 18.3.2021 asti voimassa 10 hengen kokoontumisrajoitus koskien yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Tämän voimassa olevan määräyksen lisäksi Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmä muistuttaa vahvasta suosituksestaan noudattaa tätä 10 hengen kokoontumisrajoitusta myös kaikissa yksityistilaisuuksissa Länsi-Pohjan alueella.

Länsi-Pohjan rokotuskoordinaatioryhmä on tänään kokoontunut. Alueella valmistellaan 60-69 vuotiaiden riskiryhmäläisten rokottamista. Asiasta tiedotetaan kuntien nettisivuilla ja paikallisissa lehdissä. Turhia rokotusvuorojen kyselyjä kannattaa välttää, sillä se ruuhkauttaa tällä hetkellä palveluja.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 5: 29 tapausta

Viikko 6: 19 tapausta

Viikko 7 (kuluva viikko): 8 tapausta (18.2. klo 14.28 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 512 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö