Torstai 2.9.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.
Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Ajankohtaisia linkkejä:

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle
THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia
Lisää ohjeita sekä voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla
THL: COVID-19-rokotusten edistyminen

Lapin sairaanhoitopiiri

(Tiedot 2.9. klo 13:30)

Rovaniemi on epidemian kiihtymisvaiheessa. Muuten Lapin sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (16.–29.8.) on 105,2/100 000 asukasta.
Yhden viikon ilmaantuvuusluku (23.–29.8.) on 34,2/100 000 asukasta.
Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Viikolla 23.–29.8. sairaanhoitopiirin alueella koronatestejä tehtiin 6104, joista positiivisia löydöksiä oli 0,66%. Alueen väestöstä vähintään yhden rokotteen on saanut tähän mennessä 71,6% kaikista rokotettavista ja molemmat rokotteet on saanut 46,6%.

Sairaanhoitopiirin alueella yksi uusi koronavirustapaus

Edellisen katsauksen jälkeen Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu yksi uusi koronatapaus. Tapaus on todettu karanteenissa olevalla henkilöllä Rovaniemellä ja se liittyy Ounasrinteen koulun tartuntaketjuun.  

Kuluvalla viikolla Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu yhteensä 16 tapausta, joista 13 Rovaniemellä. Koko epidemian aikana Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu yhteensä 1348 tapausta.

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä kokoontuu huomenna perjantaina. Tarkoituksena on miettiä jatkuuko Rovaniemi kiihtymisvaiheessa vai palaako epidemian suhteen perustasolle.

Lapin sairaanhoitopirin alueella todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 33: 83 tapausta
Viikko 34: 40 tapausta
Viikko 35: (kuluva viikkoa): 16 (2.9. klo 13:30 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 1348 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(Tiedot 2.9. klo 12:30 )

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian perustasolla.

Sairaanhoitopiirin alueella 8 uutta koronavirustapausta. Rokotuskattavuus saatava nousuun – rokotusaikoja hyvin saatavilla.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on eilisen jälkeen todettu 8 uutta koronavirustapausta. Puolet näistä liittyy Keminmaan kunnan aiemmin tiedottamiin koulualtistumisiin. Puolet tapauksista on ilmaantunut jo aiemmin karanteeniin määrätyillä henkilöillä.

Taudin ilmaantuvuus Länsi-Pohjassa on ollut tähän asti Suomen matalin eli kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 26,8/100 000.

Koronavirustauti leviää Suomessa tällä hetkellä erityisesti rokottamattomien nuorten aikuisten keskuudessa. Suomessa sairaalahoidossa olevista potilaista rokottamattomien määrä on ollut viime viikkoina moninkertainen täyden rokotussuojan saaneisiin verrattuna.

Jo yksi koronavirusrokoteannos antaa noin 80% suojan vakavaa tautimuotoa vastaan. Toisen annoksen jälkeen suojaustaso nouse 94%:iin. Rokotetun suoja tartuntaa vastaan on vain 40-50%:n luokkaa, mutta vakavan taudin riski siis huomattavan pieni rokottamattomaan verrattuna.

Länsi-Pohjan alueen kunnissa on tällä hetkellä rokotusaikoja hyvin saatavilla. Rokotteen ottaminen ja rokotuskattavuuden nousu noin 80%:n tasolle mahdollistaa nykyisten testaus-, jäljitys- ja karanteenikäytäntöjen purkamisen. Sairaanhoitopiirissä ollaan huolissaan siitä, että rokoteaikojen varaaminen kunnissa vaikuttaa alueella nyt hidastuneen.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin väestöstä 1. annoksen on saanut 71% rokotettavasta väestöstä ja kaksi annosta 49% väestöstä.

Rokotuskattavuuden pitää alueella vielä nousta, jotta sairaalahoitoon joutuvien määrä jäisi mahdollisimman pieneksi, kun testaus- ja jäljityskäytännöt taudin rajoittamiseksi muuttuvat syksyn aikana.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 33: 17 tapausta
Viikko 34: 11 tapausta
Viikko 35 kuluva viikko: 16 tapausta (2.9. klo 12:30 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 874 tapausta.

Infektioiden torjuntayksikkö