Torstai 21.1.2021

Lapin koronakatsaus julkaistaan arkipäivisin.

Täältä löydät kaikkien Lapin kuntien yhteystiedot koronanäytteenottoa varten 

Lapin viralliset ohjeet koronavirustartuntaa epäilevälle matkailijalle

Koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta Lapin sairaanhoitopiirin alueelle suuntautuva kotimaanmatkailu

Täältä löydät lisää ohjeita ja voimassaolevat suositukset ja rajoitukset sairaanhoitopiirien alueilla

Lapin sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 15.35)

COVID-19-tilanne on valtakunnallisesti huonontunut. Valtaosa sairaanhoitopiireistä on siirtynyt joko leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen. Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa. Kaikkien Lapissa oleskelevien tulee hakeutua testattavaksi matalalla kynnyksellä, vähäistenkin infektioon liittyvien oireiden ilmaantuessa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku (viikot 1 ja 2) on 21,4/100 000 asukasta.  

Yhden viikon ilmaantuvuusluku, viikon 2 osalta on 4,3/100 000 asukasta.   

Tässä yhteydessä ilmaantuvuuslukuun sisältyy myös ne tapaukset, joissa henkilön kotipaikkakunta on sairaanhoitopiirin ulkopuolella. Siitä syystä luku voi poiketa THL:n tilastoista, joissa mukaan ei lasketa ulkopaikkakuntalaisia. 

Pfizer-Biontechin rokotteita tulossa alle puolet sovituista määristä – tehosterokotteen saaminen voi kyseisen rokotteen saaneilla hieman viivästyä

Edellisen katsauksen jälkeen on todettu neljä uutta tapausta. Kaksi niistä todettiin Rovaniemellä, joista toisessa tartunta on mahdollisesti peräisin sairaanhoitopiirin ulkopuolelta ja toinen tartunnoista on selvityksen alla. Uusista tapauksista kaksi todettiin Kolarissa ja ne liittyvät aiempaan tartuntaketjuun, jossa alkuperäinen tartunta on saatu sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Toinen tartunnan saaneista on ulkopaikkakuntalainen.  

Vaikka kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu jo 12, ei epidemian kiihtymisestä ole vielä tässä vaiheessa merkkejä. Kuluvan viikon tartunnoista yhteensä viisi tartuntaa liittyy aiemmin mainittuun Kolarin tartuntaketjuun.  

Rokotevalmistaja Pfizer-Biontech vähentää toimitettavia rokotteita yli 50:llä prosentilla aiemmin sovituista toimitusmääristä. Henkilöillä, jotka ovat saaneet kyseisen valmistajan rokotteen, saattaa toisen rokoteannoksen, eli tehosterokotteen saaminen hieman viivästyä, 4-6 viikon päähän ensimmäisestä rokoteannoksesta. Viivästyksestä huolimatta pysytään kuitenkin kyseisen rokotteen rokotusohjeistuksissa.  

Korjaus aiempaan tietoon: Viime viikolla (viikko 2) Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin yhteensä viisi koronavirustapausta. Koronavirustestejä tehtiin yhteensä 2301 kappaletta ja niistä 1749 oli pika-antigeenitestejä. Positiivisten osuus näytteistä oli 0,22 %.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 1: 20 tapausta

Viikko 2: 5 tapausta

Viikko 3 (kuluva viikko): 12 tapausta (21.1. klo 15.35 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 455 tapausta. Lukuun sisältyy myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

Infektioiden torjuntayksikkö

***

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri

(ajantasaiset tiedot klo 11.24)

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Länsi-Pohjassa neljä uutta tapausta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu edellisen katsauksen jälkeen neljä uutta koronavirustapausta. Tapauksien jäljitystyö on kesken.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain 

Viikko 1: 25 tapausta

Viikko 2: 15 tapausta

Viikko 3 (kuluva viikko): 14 tapausta (21.1. klo 11.24 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 424 tapausta. 

Infektioiden torjuntayksikkö